Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατέβασε ρυθμούς η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Κατέβασε ρυθμούς η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Στις 908 τεραβατώρες (TWh) τα αποθέματα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο στις 8 Ιουλίου,

 

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης γεμίζει πιο αργά από το κανονικό αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που μείωσε την πιθανότητα να εξαντληθεί ο χώρος πριν από την έναρξη της κύριας χειμερινής περιόδου θέρμανσης σύμφωνα με άρθρο του John Kemp στο Reuters.
Τα αποθέματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν στις 908 τεραβατώρες (TWh) στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Gas Infrastructure Europe (GIE).
Τα αποθέματα είχαν ανέβει κατά 238 TWh από το χειμώνα που έληξε στις 31 Μαρτίου, πιο αργά από 272 TWh σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και τον εποχιακό μέσο όρο δέκα ετών των 314 TWh.

Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα ήταν 200 TWh (+28% ή +1,51 τυπικές αποκλίσεις) πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο της δεκαετίας, αλλά το πλεόνασμα είχε μειωθεί από 277 TWh (+70% ή +2,03 τυπικές αποκλίσεις) στις 31 Μαρτίου.
Η αποθήκευση ήταν λίγο κάτω από το 80% πλήρης στις 8 Ιουλίου, πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας του 64%, αλλά σε συμφωνία με το 2023 και κάτω από την πλήρωση ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020.

Αύξηση 99 ημερών

Η περίοδος αποθήκευσης πλησιάζει στα μισά, με τα αποθέματα να αυξάνονται για 99 ημέρες μέχρι στιγμής από το μεταχειμερινό χαμηλό στις 31 Μαρτίου, σε σύγκριση με μια μέση διάρκεια για την περίοδο των 209 ημερών τα τελευταία δέκα χρόνια.

Με βάση τα πρότυπα της τελευταίας δεκαετίας, η αποθήκευση προβλέπεται να φτάσει τις 1.204 TWh πριν ξεκινήσει η χειμερινή εξάντληση στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.
Η προβλεπόμενη αποθήκευση εξακολουθεί να υπερβαίνει τη μέγιστη τεχνική χωρητικότητα του συστήματος περίπου 1.145 TWh, επομένως οι εγχύσεις θα παραμείνουν χαμηλότερες από το συνηθισμένο.
Ωστόσο, η προβλεπόμενη αιχμή αποθήκευσης έχει συρρικνωθεί από 1.280 TWh στις 31 Μαρτίου, δείχνοντας πόση προσαρμογή έχει ήδη γίνει.
Οι προσθήκες αποθηκευτικού χώρου θα πρέπει να παραμείνουν λίγο πιο αργές από ό,τι συνήθως για να αποφευχθεί η εξάντληση του χώρου.

Διακύμανση και αποθήκευση

Η αποθήκευση συνήθως κορυφώνεται γύρω στις 27 Οκτωβρίου, αλλά υπήρξε σημαντική διακύμανση, ανάλογα με τις θερμοκρασίες του φθινοπώρου και τις τιμές του φυσικού αερίου.
Από το 2011, τα προχειμερινά αποθέματα έχουν κορυφωθεί ήδη από τις 9 Οκτωβρίου (το 2016) ή μέχρι τις 13 Νοεμβρίου (το 2022), σύμφωνα με τα στοιχεία του GIE.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2024, που καλύπτουν την περίοδο αιχμής αποθήκευσης, διαπραγματεύονται σε σταθερό contango 2 έως 3 ευρώ ανά μεγαβατώρα από την αρχή του έτους.
Η επίμονη έκπτωση για τον Οκτώβριο σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη ανάγκη να επιβραδυνθούν οι προσθήκες και να αναβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι τον Νοέμβριο, όταν ξεκινά η χειμερινή απόσυρση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης