Ενέργεια

Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατ. bpd βλέπει ο ΟΠΕΚ φέτος

Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατ. bpd βλέπει ο ΟΠΕΚ φέτος

Αναμένει άνοδο 1,85 εκατομμυρίων bpd το 2025

 

Ο ΟΠΕΚ εμμένει στην πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το επόμενο έτος, λέγοντας την Τετάρτη ότι η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη και τα αεροπορικά ταξίδια θα υποστηρίξουν τη χρήση καυσίμων τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, σε μηνιαία έκθεση, ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες από τον περασμένο μήνα.

«Η αναμενόμενη ισχυρή κινητικότητα και τα αεροπορικά ταξίδια στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης/διακοπών αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για καύσιμα μεταφορών και να προωθήσουν την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.
Οι προβλέψεις για το πετρέλαιο διχάζονται ευρύτερα από το συνηθισμένο σχετικά με την ισχύ της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου για φέτος και μεσοπρόθεσμα, εν μέρει λόγω των διαφορών σχετικά με τον ρυθμό της παγκόσμιας μετάβασης σε καθαρότερα καύσιμα. Νωρίτερα την Τετάρτη, η BP ανακοίνωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί το επόμενο έτος.

Περικοπές παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ+, έχει εφαρμόσει μια σειρά περικοπών παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά. Ο όμιλος συμφώνησε στις 2 Ιουνίου να παρατείνει την τελευταία περικοπή των 2,2 εκατομμυρίων bpd έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και να την καταργήσει σταδιακά από τον Οκτώβριο.
Ο ΟΠΕΚ αύξησε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος στο 2,9% από 2,8% και εκτιμά ότι υπάρχει δυναμική ανόδου σε αυτόν τον αριθμό, επικαλούμενος τη δυναμική εκτός ανεπτυγμένων χωρών στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, αντιστρέφοντας την πορεία τους μετά από τέσσερις εβδομάδες ανόδου, καθώς οι ελπίδες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα αμβλύνουν τις ανησυχίες για σύσφιξη της προσφοράς.
"Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες παρέμεινε ανθεκτική το πρώτο εξάμηνο. Αυτή η τάση υποστηρίζει μια συνολική θετική αναπτυξιακή τροχιά βραχυπρόθεσμα", ανέφερε ο ΟΠΕΚ.
Το πετρέλαιο παρέμεινε σταθερό μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΠΕΚ, με το Brent να διαπραγματεύεται κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι.

Χωρίς χρονοδιάγραμμα

Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο αυτού που αναμένει ο κλάδος και ενώ δεν έχει προβλέψει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κορυφωθεί η ζήτηση, η BP αναμένει να το κάνει το επόμενο έτος και στα δύο βασικά σενάρια στην ετήσια Energy Outlook της, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. .

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, αναμένει πολύ χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης το 2024 από τον ΟΠΕΚ, 960.000 bpd.
Η έκθεση του βλέπει έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου τους επόμενους μήνες και το 2025 - μεγαλύτερο έλλειμμα από το έλλειμμα που προέβλεψε την Τρίτη η αμερικανική κυβέρνηση πρόβλεψης της Υπηρεσίας Ενεργειακών
Η έκθεση του ΟΠΕΚ προβλέπει επίσης τη ζήτηση για αργό OPEC+, ή αργό από τον ΟΠΕΚ συν τις συμμαχικές χώρες που συνεργάζονται μαζί του, στα 43,6 εκατομμύρια bpd το τρίτο τρίμηνο, πολύ περισσότερο από ό,τι αντλεί σήμερα ο όμιλος,

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης