Τελευταία Νέα

Πορτογαλία: Στο 51% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030 (Reuters)

Πορτογαλία: Στο 51% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030 (Reuters)
Η Πορτογαλία στοχεύει να παράγει το 85% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030
Η Πορτογαλία σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 51% στην ηλεκτρική της κατανάλωση έως το 2030, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον προηγούμενο στόχο του 47%, στο πλαίσιο του στόχου της να καταστεί ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2045.

Σύμφωνα με το Reuters, ο νέος στόχος αποτελεί μέρος ενός επικαιροποιημένου σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα που οριστικοποιεί η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας, το οποίο θα συζητηθεί σύντομα στο κοινοβούλιο πριν σταλεί για τελική έγκριση στις Βρυξέλλες.

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Maria da Graca Carvalho δήλωσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η αύξηση του στόχου αποτελεί ουσιαστική εξέλιξη και θα είναι θεμελιώδης για την καθοδήγηση της πορείας απεξάρτησης από τον άνθρακα σε όλους τους τομείς.

Το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας στην Πορτογαλία ήταν στο 34,7% το 2022, τοποθετώντας την Πορτογαλία στην έκτη θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η τελική κατανάλωση ενέργειας είναι το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνεται από τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία και τη γεωργία, εξαιρουμένης αυτής που χρησιμοποιείται από τον ίδιο τον ενεργειακό τομέα.

Το αναθεωρημένο σχέδιο θα διατηρήσει τη δέσμευση της Πορτογαλίας να πραγματοποιήσει την πρώτη δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δυναμικότητας έως 2 GW, αν και θα περικόψει τον στόχο για 5,5 GW νέας δυναμικότητας ηλεκτρολυτών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου το 2030.

Η Carvalho δήλωσε ότι η διαδικασία αδειοδότησης για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα εξορθολογιστεί, ώστε οι φορείς προώθησης να έχουν ένα σημείο επαφής με την κυβέρνηση, αντί να χρειάζεται να επικοινωνούν με 14 επίσημους φορείς πριν λάβουν την τελική έγκριση.

Η Πορτογαλία στοχεύει να παράγει το 85% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, σε σύγκριση με το 61% το 2023, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης