Τελευταία Νέα

Η Ιταλία στοχεύει στη θωράκιση της υδροηλεκτρικής ενέργειας από ξένους επενδυτές

Η Ιταλία στοχεύει στη θωράκιση της υδροηλεκτρικής ενέργειας από ξένους επενδυτές
Περίπου το 17% των αδειών υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας έληξε στα τέλη του 2023
Η Ιταλία στοχεύει να προστατεύσει τις επενδύσεις της στην υδροηλεκτρική ενέργεια, εμποδίζοντας τους ξένους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για να αποκτήσουν άδειες σε έργα, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin.

Σύμφωνα με το Montel, οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας απαιτούν από τη χώρα να ανοίξει προσφορές για διαγωνισμούς σε ξένους επενδυτές, αν και αυτοί καθορίστηκαν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και την επακόλουθη κρίση των τιμών της ενέργειας, δήλωσε ο Pichetto Fratin αργά την Τρίτη.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να «προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει από την ΕΕ να της επιτρέψει να αναπτύξει μεθόδους για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων που θεωρούνται στρατηγικά, συμπεριλαμβανομένου του υδροηλεκτρικού συστήματος», είπε ο Fratin.

«Περιμένουμε να σχηματιστεί η νέα Κομισιόν, και μετά θα μιλήσουμε», πρόσθεσε.

Περίπου το 17% των αδειών υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας έληξε στα τέλη του 2023 και εκτιμάται ότι το 69% των υπόλοιπων αδειών θα λήξει στα τέλη του 2029.

Το πάνω χέρι

Οι ταμιευτήρες καλύπτουν περίπου το 20% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ωστόσο οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και τα λόμπι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους ξένους παίκτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διεθνή κερδοσκοπία, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ιταλίας.

«Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε σήμερα είναι να ανοίξουμε τις ληγμένες παραχωρήσεις σε ξένες εταιρείες», δήλωσε στο Montel ο Paolo Taglioli, επικεφαλής της ένωσης υδροηλεκτρικών Assoidroelettrica, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις του λόμπι από νωρίτερα φέτος ότι η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει όμηρος των παγκόσμιων κερδοσκόπων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης