Ενέργεια

Descalzi (ENI): Μεταξύ 27-40 ευρώ/MWh η τιμή του φυσικού αερίου τον χειμώνα

Descalzi (ENI): Μεταξύ 27-40 ευρώ/MWh η τιμή του φυσικού αερίου τον χειμώνα
Αναλυτικά οι προβλέψεις του στο Montel
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να κυμανθούν εντός του εύρους των 27-40 ευρώ/MWh αυτό το χειμώνα – εύρος που εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία - λόγω της εποχικής ζήτησης, δήλωσε στο Montel ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi.

«Δεν θα ξεπεράσουν τα 40 ευρώ/MWh αυτόν τον χειμώνα οι τιμές και ενώ είναι απίθανο να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα, κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το ανώτατο όριο, το μέγιστο όριο», δήλωσε ο Descalzi στο Montel στο περιθώριο μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης στη Ρώμη.  

«Οι τιμές δεν θα πέσουν κάτω από τα 27-28 ευρώ/MWh», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η αγορά είναι απίθανο να δει τις χαμηλές τιμές που υπήρχαν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

«Περίπου 150-160 bcm ρωσικού φυσικού αερίου έχουν εξαφανιστεί και δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι αυτό δεν συνέβη – συνέβη», υπογράμμισε, αναφερόμενος στη διακοπή των περισσότερων ροών του ρωσικού αγωγού προς την Ευρώπη.

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, πρέπει να το τελειώνουμε αυτό τον επόμενο χειμώνα», είπε επίσης, σημειώνοντας ότι υπάρχει «ακόμα ένα ζήτημα με την ισορροπία» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εν μέσω αυξημένης ζήτησης από την Ασία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ - παρέχοντας περίπου 155 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως - πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, μετά την οποία η ΕΕ έθεσε ως στόχο να απαλλαγεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027.

Για τα αποθέματα

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου από αγωγούς και LNG προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 43% το 2023 σε λίγο κάτω από 50 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Montel.

Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει «καλά αποθέματα», καθώς και έξτρα προμήθειες από τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε ο Descalzi.

«Η Αλγερία γίνεται ο πρώτος προμηθευτής για την Ιταλία και προς το παρόν εξακολουθεί να έρχεται αμερικανικό αέριο, οπότε όλα αυτά αντισταθμίζουν τις ρωσικές προμήθειες», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκοί χώροι αποθήκευσης εμφανίστηκαν την τελευταία φορά σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή κατά 79,14% γεμάτοι, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Οι αποθήκες της Ευρώπης θα είναι πιθανότατα γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου, με το μπλοκ να βρίσκεται σε καλή που να μπορεί να καλύψει τη χειμερινή ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης