Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Montel: Η αύξηση των data centers της ΕΕ και η εκτίναξη της ενεργειακής ζήτησης

Montel: Η αύξηση των data centers της ΕΕ και η εκτίναξη της ενεργειακής ζήτησης
Το 2022, τα 1.240 data centers της ΕΕ κατανάλωναν λιγότερο από 100 TWh, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 4% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπείρου, αλλά η ποσότητα αυτή αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 150 TWh μέχρι το 2026
Η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κατά την επόμενη δεκαετία, η οποία θα προκληθεί σε μεγάλο βαθμό από τα νέα κέντρα δεδομένων και τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI), θα μπορούσε να επιβαρύνει σημαντικά τη χωρητικότητα του δικτύου, δήλωσαν ειδικοί του χώρου στο Montel.

«Υπάρχει ένας αγώνας δρόμου για την τεχνητή νοημοσύνη μεταξύ της Google, της Apple, της Microsoft και άλλων τεχνολογικών κολοσσών όπου όλοι θέλουν να κερδίσουν αλλά ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα εμπόδιο μέχρι τώρα», δήλωσε ο Arshad Mansoor, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Ερευνών Ηλεκτρικής Ενέργειας (EPRI), τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, θα δημιουργήσουν τεράστια ζήτηση.

Το 2022, τα 1.240 data centers της ΕΕ κατανάλωναν λιγότερο από 100 TWh, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 4% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπείρου, αλλά η ποσότητα αυτή αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 150 TWh μέχρι το 2026, καθώς κατασκευάζονται περισσότερα κέντρα δεδομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το σημείο καμπής, και είναι μόνο στην αρχή», δήλωσε ο Corrado Micozzi, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ενεργειακών προβλέψεων MycSolutions. «Είναι λογικό να περιμένουμε αύξηση 10% ετησίως στη ζήτηση ενέργειας» από τα κέντρα δεδομένων, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής ενέργειας της Icis EU, Robert Jackson-Stroud, δήλωσε ότι το μερίδιο της ενεργειακής ζήτησης από τα κέντρα δεδομένων στη συνολική ζήτηση θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το 2030 λόγω της κατανάλωσης από ισχυρότερους υπολογιστές και εξελιγμένο προγραμματισμό σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα κέντρα δεδομένων της ΕΕ βρίσκονται μέχρι σήμερα κυρίως στο Δουβλίνο, τη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Παρίσι.

Μιας όμως και αυτά τα «παραδοσιακά... hotspots» αντιμετώπιζαν βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης καθώς έφταναν σε σημείο κορεσμού, η εστίαση αρχίζει και στρέφεται τώρα στη Μαδρίτη, το Όσλο και τη Στοκχόλμη, όπου κατασκευάζονται νέα κέντρα δεδομένων, δήλωσε ο Mansoor.

Τι γίνεται με την Ιρλανδία;

Μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, η Ιρλανδία διέθετε 80 κέντρα δεδομένων, πολλά από τα οποία ανήκαν σε εταιρείες τεχνολογίας που προσελκύονταν από τη χαμηλή φορολογία της, δήλωσε η Sarah Nolan, αναλύτρια της Cornwall Insight.

Συνδυαστικά, παρήγαγαν 1,2 GW δυναμικότητας ζήτησης ετησίως.

Η χώρα έθεσε μορατόριουμ για την ανάπτυξη νέων κέντρων δεδομένων στο Δουβλίνο το 2022, αν και «ορισμένα έργα έλαβαν συμφωνίες σύνδεσης πριν τεθεί σε ισχύ» και περισσότερα κέντρα δεδομένων αναμενόταν να τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια, δήλωσε η Nolan.

Ο ιρλανδικός TSO EirGrid έχει μάλιστα επισημάνει ότι η ζήτηση ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα εκτοξευθεί στο 30% της συνολικής εθνικής κατανάλωσης έως το 2032.

Στις άλλες χώρες

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χωρητικότητα των κέντρων δεδομένων έφτασε για τελευταία φορά το 1 GW, αλλά υπάρχει άλλο ένα 1,4 GW στα σκαριά, δήλωσε ο Pranav Menon, επικεφαλής της Aurora Energy Research για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο TSO National Grid δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι αναμένει πως η εθνική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050, λόγω της εξαπλάσιας αύξησης της ζήτησης των κέντρων δεδομένων, η οποία θα αποτελεί το 6% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2030.

Στη Γαλλία, ο TSO RTE δέχθηκε μεγάλο αριθμό αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο (9 GW) τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε εκπρόσωπος του TSO στο Montel.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για κέντρα δεδομένων αναμένεται να φθάσει το 4-5% ή 23-28 TWh της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2035, από περίπου 2% το 2020.

Ωστόσο, ο TSO δήλωσε επίσης ότι η πρόβλεψη αυτή θα μπορούσε να αγγίξει σχεδόν μέχρι και τις 80 TWh, υπό προϋποθέσεις.

Σχετικά με τη Γερμανία, ένα σχέδιο πλαισίου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (9/7) από τους γερμανικούς διαχειριστές μεταφοράς ενέργειας παρουσίασε διάφορα σενάρια για τη μελλοντική ζήτηση ισχύος των κέντρων δεδομένων, αναφέροντας ότι η κατανάλωση εκεί θα μπορούσε να φτάσει το μέγιστο των 88,4 TWh έως το 2037.

Τέλος, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3 GW έως το 2030 λόγω των νέων κέντρων δεδομένων, ανέφεραν προηγουμένως αναλυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης