Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε υψηλό έξι μηνών οι ρωσικές εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη τον Ιούνιο (Montel)

Σε υψηλό έξι μηνών οι ρωσικές εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη τον Ιούνιο (Montel)
Αυξημένες κατά 23% σε σχέση με τον Μάιο
Οι ρωσικές εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη τον Ιούνιο κατέγραψαν υψηλό έξι μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κpler, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μείωση τους επόμενους μήνες.

Όπως διαβάζουμε στο Montel, οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες - εξαιρουμένης της Τουρκίας - ανήλθαν σε περίπου 2 εκατ. τόνους (2,7 δισ. κυβικά μέτρα) τον περασμένο μήνα, αυξημένες κατά 23% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Kpler.

Ωστόσο, οι συνολικές εξαγωγές του συγκεκριμένου καυσίμου προς την περιοχή άγγιξαν τους 14,9 εκατ. τόνους, σημειώνοντας δηλαδή μείωση κατά 4,3% σε σχέση με τον Μάιο, ενώ ήταν οι χαμηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021.

«Η αύξηση των ρωσικών εξαγωγών προς την Ευρώπη φέτος είναι πιθανότατα αποτέλεσμα του κλεισίματος του Σουέζ, το οποίο καθιστά τις ρωσικές εξαγωγές προς την Ασία - ενώ η Βόρεια Θαλάσσια Οδός (NSR) είναι κλειστή - ιδιαίτερα δύσκολες», δήλωσε ο Jake Horslen, ανώτερος αναλυτής LNG στην Energy Aspects.

Τα πλοία LNG αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τη διαδρομή Διώρυγα Σουέζ-Ερυθρά Θάλασσα από τον Ιανουάριο λόγω της απειλής επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Πτώση των μεταφορτώσεων

Παρά την αύξηση των εξαγωγών προς την Ευρώπη, δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση των μεταφορτώσεων στα ευρωπαϊκά λιμάνια, δήλωσε ο Horslen.

Η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα απαγορεύσει τέτοιες πρακτικές από τον προσεχή Μάρτιο, εν μέσω προσπαθειών να τιμωρήσει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Στην πραγματικότητα υπήρξε μείωση των ευρωπαϊκών μεταφορτώσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού LNG απευθείας», δήλωσε ο ίδιος.

Πράγματι, ενώ υπήρξε μια οριακή αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στις εξαγωγές προς το Βέλγιο, συνολικού ύψους 0,49 εκατ. τόνων, οι ποσότητες που προορίζονταν για τη Γαλλία μειώθηκαν περισσότερο από 20% σε 0,46 εκατ. τόνους - χαμηλό τεσσάρων μηνών - σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Η συνολική μείωση των παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου - σε συνδυασμό με τη συντήρηση στις υποδομές φυσικού αερίου της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου - είχε συμβάλει στην αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο αναλυτής της Axpo Solutions, Andy Sommer.

Μπροστά μας η πτώση;

Αυτό που διαφαίνεται σύμφωνα με τους αναλυτές είναι κάποια πτώση των ρωσικών εξαγωγών προς την Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Οι αποστολές μέσω του NSR - που εκτείνεται από τη Θάλασσα Μπάρεντς, κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Νορβηγίας, έως τον Βερίγγειο Πορθμό μεταξύ Σιβηρίας και Αλάσκας – ανεβαίνουν και θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ισχυρές φέτος, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες και την ασιατική ζήτηση, δήλωσε ο Horslen.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης