Επιταχύνεται η στροφή προς τις ΑΠΕ
Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και σε τουριστικές εγκαταστάσεις, με ελεγχόμενη συγκέντρωση, προβλέπει το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να «κουμπώσει» με το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει.
Στόχος των υπουργείων Ενέργειας και Τουρισμού είναι η προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνο για την εξυπηρέτηση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και όλων των υποστηρικτικών τους υποδομών (π.χ. των μονάδων αφαλάτωσης). Μάλιστα, προτείνεται να επιτρέπονται όχι μόνο φωτοβολταϊκά πάνελ, αλλά και αιολικές εγκαταστάσεις εντός οργανωμένων μορφών ανάπτυξης τουρισμού (ΟΜΑΤ) στις οποίες περιλαμβάνονται οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (δηλαδή υποδομές ξενοδοχείων που συνδυάζουν επιπλωμένες κατοικίες για ενοικίαση ή πώληση και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής) και τα μεικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας.
Χωροθέτηση σε όλη τη χώρα
Οργανωμένες μορφές ανάπτυξης τουρισμού, στις οποίες θα μπορεί να εγκαθίστανται αιολικές υποδομές, προτείνεται να χωροθετούνται σε όλη τη χώρα, δηλαδή τόσο σε κορεσμένες, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές, αλλά και στην ήπια μορφή τους σε περιοχές του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών.
Σε κάθε περίπτωση οι συντάκτες του νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό προβλέπουν συνέργεια με το αντίστοιχο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Όπως σημειώνουν εντός των περιοχών με προτεραιότητα τουρισμού, θα απαιτείται ελεγχόμενη συγκέντρωση ΑΠΕ χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός τους με την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων με τους όρους ωστόσο που θα προβλέπει το Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ - ΑΠΕ).
Σύμφωνα με το σκεπτικό του επιτελείου του ΥΠΕΝ, το οποίο ενέκρινε και τη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο τουρισμός είναι τομέας που απαιτεί σημαντική εισροή ενέργειας και ως εκ τούτου μπορεί να επιταχύνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Κατά συνέπεια, με την προώθηση υγιών και μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και να συμβάλει σε καινοτόμες και νέες ενεργειακές λύσεις σε αστικές, περιφερειακές και απομακρυσμένες περιοχές», σημειώνουν.
Αγορά «πράσινων πιστοποιητικών»
Το σχέδιο του νέου ΕΧΠ για τον Τουρισμό θέτει ως βασική πρόταση για την ενέργεια την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας σε όλες τις περιοχές με προτεραιότητα τουρισμού καθώς και τη θέσπιση κανονισμών ώστε να δοθούν κίνητρα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων και νέων κτιρίων φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής.
Τέλος, όλα τα έργα του τουριστικού τομέα που έχουν υποχρέωση υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεις υποχρεούνται σε μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 σε σχέση με το έτος 2019, προβαίνοντας σε αντιστάθμιση εκπομπών με την αγορά «πράσινων πιστοποιητικών» μέσω της εφαρμογής του Συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης και του Μηχανισμού Διασφάλισής του, ή μέσω εθνικής εθελοντικής αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών, ιδίως μέσω φυτεύσεων, δασώσεων, αναδασώσεων, ή με άλλο εναλλακτικό τρόπο ισοδυνάμου αποτελέσματος.
www.worldenergynews.gr