Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Saudi Aramco συγκέντρωσε 11,2 δισ. δολάρια επιστρέφοντας στις αγορές

Η Saudi Aramco συγκέντρωσε 11,2 δισ. δολάρια επιστρέφοντας στις αγορές

Αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 3 δισ. δολ.

 

Σχετικά Άρθρα

Ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας Aramco επέστρεψε στην αγορά χρέους την Τρίτη μετά από μια παύση τριών ετών, ενώνοντας κορυφαίες εταιρείες και κυβερνήσεις στον Κόλπο που αξιοποίησαν τις αγορές φέτος για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.
Η Aramco προσέλαβε τράπεζες για να πουλήσουν ομόλογα που λήγουν σε 10, 30 και 40 χρόνια, σύμφωνα με το Reuters. Η Aramco είναι πιθανό να συγκεντρώσει τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια στις τρεις δόσεις.

Η έκδοση συγκεντρωσε 11,2 δισ. δολάρια με το τελικό μέγεθος να εξαρτάται από το τι έχει επαναγοράσει η Merill Lynch κατά την περίοδο σταθεροποίησης. Η έκδοση ηταν σαφώς χαμηλότερη από τα 30 δισ. του 2019 και στόχο έχει την χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και κάλυψη ελλειμμάτων μέχρι το 2026.

«Το χρονοδιάγραμμα υποδηλώνει ότι η Aramco εκμεταλλεύεται το τελευταίο παράθυρο ενόψει της θερινής έλλειψης ρευστότητας», δήλωσε στο Reuters η Zeina Rizk, συνεπικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Amwal Capital Partners.

Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις του Κόλπου έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια στις αγορές χρέους φέτος για να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, με τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου τη Σαουδική Αραβία να εκδίδει ομόλογα σε δολάρια 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε sukuk ή ισλαμικά ομόλογα τον Μάιο.

Η Aramco, η οποία εκμεταλλεύτηκε για τελευταία φορά τις παγκόσμιες αγορές χρέους το 2021 όταν συγκέντρωσε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από σουκούκ τριών δόσεων, σημείωσε τον Φεβρουάριο ότι ήταν πιθανό να εκδώσει ομόλογα φέτος. Η Aramco είναι από καιρό μια πηγή ρευστότητας για τη Σαουδική Αραβία, τροφοδοτώντας δεκαετίες ευημερίας. Αναμένει να δηλώσει μερίσματα 124,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2024, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πηγαίνει στη Σαουδική κυβέρνηση.

25 δισ. δολ. για το φυσικό αέριο

Τον περασμένο μήνα, ο πετρελαϊκός γίγαντας ανέθεσε συμβόλαια αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα σχέδια επέκτασης του φυσικού αερίου, ανακοινώνοντας ότι θα αγόραζε το 10% της Renault και Geely's, της κοινοπραξίας Horse Powertrain για θερμικούς κινητήρες ενώ ανακοίνωσε μια μη δεσμευτική συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία ενέργειας Sempra για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η πώληση ομολόγων της Aramco είναι "πιθανότατα ένδειξη ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να επιδιώκει επιθετικά τις εξαγορές", δήλωσε ο Yousef Husseini, αναλυτής της EFG Hermes.

Ένα μέρος των μερισμάτων της Aramco πηγαίνει επίσης στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) - το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου που κατευθύνει τον στόχο του να απογαλακτίσει την οικονομία από το πετρέλαιο - το οποίο κατέχει το 16%.
Η κυβέρνηση, η οποία κατέχει άμεσα περίπου το 81,5% της Aramco, συγκέντρωσε 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας ένα κομμάτι μετοχών στο διαμάντι της τον περασμένο μήνα. Τα έσοδα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση της χώρας και τον στόχο της να απομακρύνει την οικονομία από το πετρέλαιο στο πλαίσιο ενός σχεδίου που ονομάζεται «Όραμα 2030».

Δισεκατομμύρια για εξαγορές

Η PIF, η οποία έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για να εξαγοράσει τα πάντα, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι σπορ και σχεδιάζει φουτουριστικές πόλεις στην έρημο, έχει επίσης συγκεντρώσει σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια από τρεις πωλήσεις χρέους.

«Καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης της Σαουδικής Αραβίας για το επενδυτικό της πρόγραμμα παραμένουν σημαντικές μεσοπρόθεσμα, παρά την παράταση ορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, η αξιοποίηση των αγορών χρέους μειώνει την πίεση στην εγχώρια χρηματοδότηση και ρευστότητα», δήλωσε η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Άμπου Ντάμπι.

Οι Citi, Goldman Sachs International, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley και SNB Capital έχουν οριστεί ως από κοινού ενεργοί bookrunners για την πώληση ομολόγων.
Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε προσκλήσεις επενδυτών την Τρίτη για πιθανή πώληση χαρτονομισμάτων, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο δεν αποκάλυψε το μέγεθος της έκδοσης.
Η Abu Dhabi Commercial Bank, η BofA Securities, η Bank of China, η Emirates NBD, η First Abu Dhabi Bank, η GIB Capital και η Mizuho είναι μεταξύ των τραπεζών που ενεργούν ως κοινά παθητικές bookrunners.
Η 40ετής δόση της Aramco θα γίνει το δεύτερο μακροχρόνιο ομόλογό της μετά από ομόλογα 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λήγουν τον Νοέμβριο του 2070.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης