Οι νικητές θα πρέπει να στραφούν σε λειτουργία με πράσινο ή μπλε Η2 εντός 8 ετών
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια για τη διεξαγωγή διαγωνισμών για 5,5 GW νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση υδρογόνου και 2 GW «ολοκληρωτικών εκσυγχρονισμών για H2-ready» υφιστάμενων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου στο τέλος του 2024 ή στις «αρχές του 2025».
Τα 7,5 GW νέας ισχύος θα πρέπει να μεταβούν σε λειτουργία με πράσινο ή μπλε υδρογόνο από το όγδοο έτος θέσης σε λειτουργία ή εκσυγχρονισμού τους.
Αυτό περιλαμβάνει 500 MW «σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθαρού υδρογόνου που λειτουργούν αμέσως με υδρογόνο (δρόμος υδρογόνου) και 500 MW μακροπρόθεσμης αποθήκευσης», ανέφερε μια δήλωση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα.
«Στην περίπτωση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, το επενδυτικό κόστος (capex) και η διαφορά κόστους μεταξύ υδρογόνου και φυσικού αερίου (opex) επιδοτούνται για 800 πλήρεις ώρες χρήσης ετησίως από τη μετάβαση στο υδρογόνο».
Το γεγονός ότι μόνο 800 ώρες χρήσης θα επιδοτηθούν, υποδηλώνει ότι όλες αυτές θα είναι εφεδρικές μονάδες αιχμής που θα λειτουργούν σε περιόδους που υπάρχει έλλειψη αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο.
Θα διεξαχθεί επίσης διαγωνισμός για 5 GW νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση αερίου, «που θα συμβάλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού, ιδιαίτερα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Αυτά αντιπροσωπεύουν ένα είδος «γέφυρας» σε έναν ολοκληρωμένο, τεχνολογικά ουδέτερο μηχανισμό χωρητικότητας που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία από το 2028».
Ο «μηχανισμός δυναμικότητας» αναφέρεται σε μια αγορά όπου οι εταιρείες πληρώνονται για να διατηρούν εφεδρικές μονάδες αιχμής σε κατάσταση αναμονής.
Αυτό είναι απαραίτητο βήμα όταν δεν καλούνται αρκετά συχνά να αποκομίσουν κέρδη από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας μόνες τους.
«Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλο για υψηλές αναλογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επίσης παρέχουμε πρόσθετη ασφάλεια για περιόδους όπου έχει λίγο άνεμο και ήλιο», δήλωσε ο Robert Habeck (Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το κλίμα).
Οι νέοι διαγωνισμοί θα αποτελούν μέρος ενός νόμου για την ασφάλεια των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ο οποίος έχει «συντονιστεί» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αφού δώσαμε ώθηση στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην επέκταση του δικτύου, τόσο στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στο δίκτυο υδρογόνου, ο νόμος για την ασφάλεια των σταθμών παραγωγής ενέργειας μας δίνει τώρα τριπλάσια δυναμική στον τομέα των σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Πρώτον, η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στον στόλο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής θα επιταχυνθεί επειδή έχουμε συμφωνήσει σε μια συγκεκριμένη διαδρομή μετατροπής υδρογόνου για ορισμένους από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Δεύτερον, θα προωθηθεί η ανάπτυξη νέας τεχνολογίας σταθμών παραγωγής ενέργειας υδρογόνου.
Τρίτον, η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα θα εξασφαλιστεί με την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας», εξήγησε ο Habeck.
Η Γερμανία προμηθεύτηκε το 59,7% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2023 και το 26% από άνθρακα.
Θα ακολουθήσουν 6 εβδομάδες δημοσίων διαβουλεύσεων σχετικά με τον νόμο για την ασφάλεια των σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας είχε συμφωνήσει τον Φεβρουάριο να δαπανήσει 16 δισεκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση της κατασκευής έως και 10 GW εργοστασίων με αέριο που λειτουργούν με υδρογόνο, τα οποία τώρα έχουν μειωθεί στα 7,5 GW.
Τον Αύγουστο του 2023 ο Habeck είχε δηλώσει ότι θα υπήρχαν διαγωνισμοί για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση υδρογόνου (έως και 23,8 GW) μέχρι το 2035.
www.worldenergynews.gr