Αλλαγές στον τρόπο επιδότησης των ΑΠΕ φέρνει η κυβέρνηση της Γερμανίας (Euractiv)

Αλλαγές στον τρόπο επιδότησης των ΑΠΕ φέρνει η κυβέρνηση της Γερμανίας (Euractiv)
Ένα δεύτερο σημαντικό ορόσημο στη γερμανική ενεργειακή μετάβαση θα είναι η κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο - ορισμένοι εκ των οποίων μπορούν να λειτουργούν και με υδρογόνο
Νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση προβλέπουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο επιδότησης των έργων ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα το Βερολίνο σχεδιάζει την κατασκευή εφεδρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα στηρίξουν την διαδικασία απανθρακοποίησης της χώρας.

Σχεδιασμένος από τα τέλη ακόμα της δεκαετίας του 1990, ο νόμος της Γερμανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εγγυάται στους ιδιοκτήτες ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών μια 20ετή υψηλή τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο δίκτυο, με αποτέλεσμα η χώρα να γίνεται γρήγορα διάσημη για την πράσινη μετάβασή της, σε μια εποχή που αυτή δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη των κρατών.

Σύμφωνα με το Euractiv, αυτός ο νόμος μαζί με άλλους, τίθεται στο στόχαστρο των αλλαγών, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση με φόντο τη δημοσιονομική πίεση και τη διαπιστωμένη ανάγκη για εφεδρική παραγωγή ενέργειας.

«Στόχος μας είναι μια αγορά που θα διασφαλίζει μια ασφαλή, οικονομικά προσιτή και οικολογική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με τουλάχιστον 80% συμμετοχή των ΑΠΕ» αναφέρεται στο κείμενο των αλλαγών που συμφώνησε η συγκυβέρνηση της Γερμανίας.

Οι αλλαγές

Για τον σκοπό αυτό, δύο από τις βασικές αρχές του συστήματος επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αλλάξουν από το 2025.

Πρώτον, δεν υπάρχει καμία αμοιβή για την ενέργεια που παράγεται σε περιόδους αρνητικών τιμών, όταν υπάρχει ήδη πλεόνασμα ενέργειας που παρέχεται στο δίκτυο.

Δεύτερον, θα υπάρχει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποστηρίζονται οικονομικά από το κράτος.

Επί του παρόντος, η κρατική στήριξη συνδέεται με την παραγωγή ρεύματος, διασφαλίζοντας ότι οι φορείς ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο εσόδων για κάθε μονάδα παραγόμενης ενέργειας.

Για το φιλελεύθερο FDP, το μικρότερο κόμμα της συγκυβέρνησης, η πραγματοποίηση της αλλαγής άργησε να έρθει.

«Χαίρομαι που αρχίζουμε να καταργούμε σταδιακά το σύστημα επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» δήλωσε ο βουλευτής Michael Kruse, εκπρόσωπος του FDP για θέματα ενέργειας.

Διασφάλιση της εξόδου του άνθρακα

Ένα δεύτερο σημαντικό ορόσημο στη γερμανική ενεργειακή μετάβαση θα είναι η κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο - ορισμένοι εκ των οποίων μπορούν να λειτουργούν και με υδρογόνο.

«Η κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής θα διασφαλίσει τη σταδιακή έξοδο από τον άνθρακα», εξήγησε ο Robert Habeck, υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα.

Να σημειωθεί εδώ ότι η έξοδος από τον άνθρακα για το 2030, την οποία οραματίζεται η κυβέρνηση, θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ανέφικτη.

Εντός του έτους, το Βερολίνο ελπίζει να δημοπρατήσει πέντε GW νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για άμεση κατασκευή, εγκαταλείποντας τα σχέδια για έναν στόλο πλήρως έτοιμο για υδρογόνο.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν άλλα πέντε GW μονάδων που θα πρέπει να λειτουργούν με υδρογόνο, αλλά μόνο από το όγδοο έτος λειτουργίας τους. Δύο GW παλαιών σταθμών φυσικού αερίου θα πρέπει να μετασκευαστούν.

Ο Andreas Jahn, σύμβουλος στo think tank για την καθαρή ενέργεια RAP, εξηγεί ότι το σχέδιο διασφαλίζει τον μετασχηματισμό του γερμανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης