Διεθνή

Ουγγαρία: Σε τεντωμένο σκοινί η Προεδρία της ΕΕ (Euractiv)

Ουγγαρία: Σε τεντωμένο σκοινί η Προεδρία της ΕΕ (Euractiv)
Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα βρίσκονται αυτή την την περίοδο εξαιρετικά ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, με μια νέα βιομηχανική στρατηγική να βρίσκεται στα σκαριά, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται

Η Ουγγαρία υπόσχεται να είναι ένας «έντιμος διαμεσολαβητής» στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, εν μέσω ανησυχιών για την αμεροληψία, εστιάζοντας στην ειρήνη στην Ουκρανία, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την οικογενειακή πολιτική και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω εξορθολογισμένων διαδικασιών έγκρισης.

Η Ουγγαρία σκοπεύει να ενεργήσει ως «έντιμος διαμεσολαβητής» κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη (4 Ιουλίου) ο János Bóka, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, επαναλαμβάνοντας όσα δήλωσαν άλλοι Ούγγροι αξιωματούχοι τους τελευταίους μήνες.

Ο Bóka δήλωσε ότι όταν ένα κράτος μέλος ηγείται της προεδρίας, δεν εκπροσωπεί μια χώρα, αλλά έναν θεσμό.

Ο Zoltán Kovács, ο κυβερνητικός επίτροπος της ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου, δήλωσε ωστόσο στους δημοσιογράφους ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán «πρόκειται να χρησιμοποιήσει την προεδρία με πολιτικό τρόπο».

«Υπάρχει μια πολιτική ατζέντα συνδυαστικά με αυτό που αναμένεται από ένα κράτος μέλος που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου», η οποία άρχισε πριν λίγες μέρες, πρόσθεσε ο Kovács, που φαίνεται να διαψεύδει τη δήλωση του Bóka περί εκπροσώπησης ενός θεσμού.

Τα σχόλιά του είναι πιθανό να εγείρουν επιπλεόν ανησυχίες στους διπλωμάτες των Βρυξελλών, σχετικά με το πώς η Βουδαπέστη θα κατευθύνει την πολιτική ατζέντα της ΕΕ τους επόμενους έξι μήνες.

Ο πρωταρχικός ακρογωνιαίος λίθος του ουγγρικού πολιτικού πλαισίου κατά τη διάρκεια της προεδρίας της είναι η υπεράσπιση της ειρήνης, ιδίως στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Kovács, πηγαίνοντας ενάντια στην ιδέα που συμμερίζονται οι περισσότεροι υποστηρικτές του Κιέβου, ότι η εμπόλεμη χώρα θα πρέπει να είναι εκείνη που θα δηλώσει πότε είναι έτοιμη για ειρήνη.

Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα βρίσκονται αυτή την την περίοδο εξαιρετικά ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, με μια νέα βιομηχανική στρατηγική να βρίσκεται στα σκαριά, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Τον τελευταίο μήνα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ταρακούνησε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ταξιδεύοντας στη Μόσχα, επέκρινε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και άπλωσε το χέρι στις κινεζικές επιχειρήσεις.

Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό του στις αξίες της ΕΕ, με τις αμφιλεγόμενες πολιτικές του, για παράδειγμα την έλλειψη προστασίας της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Το μπλοκ έχει λάβει στο παρελθόν μέτρα κατά της Ουγγαρίας για διαπιστωμένη δημοκρατική οπισθοδρόμηση, συμπεριλαμβανομένης της επίκλησης διαδικασιών του άρθρου 7.

Αυτό είχε οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αμφισβητήσει κατά πόσον η χώρα του Viktor Orbán θα έπρεπε να είναι αυτή που θα προωθήσει την ατζέντα της ΕΕ.

Οι προκάτοχοι της Ουγγαρίας στην προεδρία της ΕΕ, οι Βέλγοι, έσπευσαν ενάντια στον χρόνο για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους φακέλους, καθώς πολλοί αμφισβητούσαν την ικανότητα της Βουδαπέστης να ενεργήσει ως αμερόληπτος ηγέτης κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Μετανάστευση και οικογένεια: Εθνική εστίαση

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μίλησε για τη σημασία της καταπολέμησης της «παράνομης μετανάστευσης», χαρακτηρίζοντάς την ως «υπαρξιακή απειλή» για την Ευρώπη και επισήμανε το ουγγρικό μοντέλο ως επιτυχημένο παράδειγμα προστασίας των συνόρων.

Αυτό, για παράδειγμα, περιλαμβάνει την κατασκευή φυσικών φραγμών, την επιβολή αυστηρών νομικών μέτρων και την αύξηση των συνοριακών περιπολιών.

Για τον αναπληρωτή υπουργό στο υπουργείο Εσωτερικών Bence Rétvári, η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κρίσιμο ευρωπαϊκό καθήκον, αναφερόμενος στους οικονομικούς μετανάστες που ταξιδεύουν μέσω πολλών ασφαλών χωρών για να φτάσουν στην ΕΕ χωρίς τις κατάλληλες θεωρήσεις ή άδειες.

Οι προτεραιότητες αυτές αντικατοπτρίζουν μακροχρόνιες εθνικές πολιτικές που συχνά έφεραν τη χώρα σε αντίθεση με τις ευρύτερες απόψεις της ΕΕ.

Τα μέτρα προστασίας των συνόρων της Ουγγαρίας έχουν επικριθεί από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, με το Δικαστήριο της ΕΕ να διατάσσει πρόστιμο ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας τον Ιούνιο.

Αντίθετα, οι Ούγγροι θέλουν να δώσουν έμφαση στη στήριξη των παραδοσιακών οικογενειακών μοντέλων και στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων, δήλωσε ο Kovács.

Από την άλλη, ο Bóka μίλησε για «την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την άμυνα, τη γεωργία, τη συνοχή, τη διεύρυνση, τη μετανάστευση και τις δημογραφικές προκλήσεις», τα οποία όλα πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο της ουγγρικής προεδρίας.

Αυτή η εστίαση στις οικογενειακές πολιτικές και τις δημογραφικές προκλήσεις αποτελεί επέκταση της εγχώριας ατζέντας της ουγγρικής κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση της αύξησης του πληθυσμού και την ενίσχυση των παραδοσιακών οικογενειακών δομών, η οποία μάλιστα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις οργανώσεις LGBTQI+.

Στο ίδιο πνεύμα, το Euractiv έχει ήδη αναφέρει, ότι η ατζέντα για την υγεία θα εστιάσει στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, την ψυχική υγεία, την προώθηση της δωρεάς οργάνων και τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια μιας από τις ενημερώσεις.

Ανταγωνιστικότητα και τεχνολογία: Το οικονομικό όραμα της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία στοχεύει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας εντός της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων και την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Kovács χαρακτήρισε αυτό ως μείζονα πρόκληση, με την Ουγγαρία να φιλοδοξεί να έχει έναν χάρτη για το θέμα αυτό μέχρι το τέλος της προεδρίας.

Η εστίαση στην ανταγωνιστικότητα ευθυγραμμίζεται με την εγχώρια ατζέντα της Ουγγαρίας για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε ένα παράδειγμα με τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, συγκρίνοντας την ταχεία υποστήριξη των επενδυτών της Αυστραλίας με τη χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης της ΕΕ, λέγοντας ότι τέτοιες καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα δύο χρόνια, εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα σε ταχέως εξελισσόμενους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης