Ο κλάδος των ΑΠΕ γιορτάζει την νίκη των Εργατικών στην Βρετανία

Ο κλάδος των ΑΠΕ γιορτάζει την νίκη των Εργατικών στην Βρετανία
Στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, το Εργατικό Κόμμα είχε συμπεριλάβει μεταξύ άλλων, τον στόχο του τριπλασιασμού της ηλιακής και του τετραπλασιασμού της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας έως το 2030 - Montel
Η αποφασιστική νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου πανηγυρίστηκε έντονα από την εγχώρια βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το κόμμα των Εργατικών υπό τον νέο πρωθυπουργό Keir Starmer, εξασφάλισε την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών ετοιμάζεται να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, διαδεχόμενο το Συντηρητικό Κόμμα που κυβέρνησε τα τελευταία 14 χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος του RenewableUK Dan McGrail δήλωσε ότι η νίκη των Εργατικών «τους δίνει μια σαφή εντολή για την υλοποίηση της δέσμευσής τους για την καθαρή ενέργεια και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με τη νέα κυβέρνηση για την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στη μεγιστοποίηση των βιομηχανικών και εργασιακών ευκαιριών που προσφέρει ο τομέας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Το λόμπι Solar Energy UK ανέφερε με τη σειρά του σε ανακοίνωση ότι «εμπιστεύεται τη νέα κυβέρνηση ότι θα επιδείξει μια πιο θετική στάση απέναντι στον κλάδο και έτσι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Ο Greg Jackson, ιδρυτής της Octopus Energy, δήλωσε στον λογαριασμό του στο X ότι οι ψηφοφόροι «απέρριψαν τις ενστάσεις για το καθαρό μηδέν και οι επιχειρήσεις είναι εδώ για να βοηθήσουν στην πράσινη ανάπτυξη».

Ο Ed Matthew από το think tank E3G, δήλωσε στο Montel ότι το Συντηρητικό Κόμμα που έχασε έκανε ένα «καταστροφικό στρατηγικό σφάλμα» με το να υπονομεύσει τις πολιτικές του για την καθαρή ενέργεια και να διατηρήσει τα νοικοκυριά αγκιστρωμένα στο ακριβό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ανησυχίες για τον έκτακτο φόρο

Την ίδια στιγμή, η εμπορική ένωση Offshore Energies UK (OEUK), επανέλαβε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει προηγουμένως σχετικά με τις προτάσεις των Εργατικών για την επιβολή έκτακτου φόρου στην εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και τον τερματισμό των νέων αδειών για έργα υδρογονανθράκων στα βρετανικά ύδατα.

Ο David Whitehouse, διευθύνων σύμβουλος της OEUK, δήλωσε πως «εάν αυτές οι πολιτικές δεν τύχουν σωστής διαχείρισης και χωρίς τη συμβολή του κλάδου, θα απειλήσουν τις θέσεις εργασίας και θα υπονομεύσουν την απαλλαγή της βρετανικής οικονομίας από τον άνθρακα».

Υπέρ της πράσινης μετάβασης η πλειοψηφία των πολιτών

Μια δημοσκόπηση της Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU) που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (5/7) αποκάλυψε ότι οι ψηφοφόροι που μετατοπίζουν την υποστήριξή τους από τους Συντηρητικούς προς τους Εργατικούς είναι ισχυροί υποστηρικτές του στόχου του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίτευξη του net zero έως το 2050, με σχεδόν 73% να τάσσεται υπέρ.

Οι πράσινοι στόχοι των Εργατικών

Στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, το Εργατικό Κόμμα είχε συμπεριλάβει τον στόχο του τριπλασιασμού της ηλιακής και του τετραπλασιασμού της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας έως το 2030, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές ενέργειας.

Οι Εργατικοί έχουν υποσχεθεί ακόμα να ανατρέψουν την de facto απαγόρευση της Αγγλίας για τα χερσαία αιολικά έργα και να υπερδιπλασιάσουν την χερσαία αιολική δυναμικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου σε 35 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Επιπροσθέτως, οι Εργατικοί έχουν δηλώσει ότι θα δεσμεύσουν 1 δισ. λίρες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα, 500 εκατ. στερλίνες για τη στήριξη της κατασκευής πράσινου υδρογόνου και τη στήριξη της εφαρμογής του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα, παρά τις προειδοποιήσεις ότι η συμπερίληψη της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες.

Αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι η υπόσχεση του κόμματος να ξεκινήσει τη Great British Energy, την οποία περιέγραψε ως μια δημόσια εταιρεία καθαρής ενέργειας που θα προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι φορείς του κλάδου έχουν επικρίνει το σχέδιο για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το ρόλο της GB Energy στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον τρόπο με τον οποίο θα διαρθρωθεί.

Ο Tom Smout, ανώτερος αναλυτής της Aurora Energy Research, δήλωσε στο Montel ότι η GB Energy είναι «ένας ακόμα μεγάλος άγνωστος».

Τώρα, με τους Εργατικούς να βρίσκονται σε τροχιά κατάληψης περισσότερων από 400 από τις 650 κοινοβουλευτικές έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου, ο νέος πρωθυπουργός Keir Starmer έχει λάβει την λαϊκή εντολή να εφαρμόσει τις πολιτικές του κόμματός του για την πράσινη ενέργεια, οι οποίες ως επί το πλείστον έτυχαν θετικής υποδοχής από τα λόμπι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης