Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η ΕΕ προσφέρει 200 εκατ. ευρώ στην Αργεντινή για έργα πράσινου υδρογόνου

Η ΕΕ προσφέρει 200 εκατ. ευρώ στην Αργεντινή για έργα πράσινου υδρογόνου

Στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να εισάγει Η2 από τη λατινοαμερικάνικη χώρα - Ακολουθεί το παράδειγμα της Χιλής - 45 δισ. ευρώ η συνολική επένδυση σε ολόκληρη την περιοχή (hydrogeninsight)

Η Κάντρι Σίμσον (Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ) προσέφερε χρηματοδότηση 200 εκατομμυρρίων ευρώ (216 εκατομμύρια δολάρια) στην Αργεντινή για την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου που θα μπορούσαν να εξάγουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του hydrogeninsight.com.

Από την πλευρά του ο Eduardo Rodríguez Chirillo (Υπουργός Ενέργειας της Αργεντινής) φαίνεται πρόθυμος να δεχθεί την προαναφερόμενη προσφορά καθώς αποκαλύπτει νέο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) H2.

Πέρυσι, η ΕΕ και η Αργεντινή υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία για την ανάπτυξη και την προώθηση του πράσινου υδρογόνου, με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) να υπόσχεται χρηματοδότηση από τη διεθνή επενδυτική πρωτοβουλία της ΕΕ Global Gateway.

Όμως η κυβέρνηση στην Αργεντινή άλλαξε, μετά την ήττα του κεντρώου προέδρου Αλμπέρτο ​​Φερνάντες στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου από τον αμφιλεγόμενο λαϊκιστή Χαβιέρ Μιλέι.

Η ΕΕ δεν ήρθε με «άδεια χέρια» στην Αργεντινή

Η Σίμσον είπε στη συνάντηση του «Διαλόγου για την Ενεργειακή Μετάβαση και το Πράσινο Υδρογόνο» στο Μπουένος Άιρες (3/7) ότι η επίσκεψή της ήταν συνέχεια της αντίστοιχης της Φον ντερ Λάιεν και ότι δεν ήρθε με «άδεια χέρια».

«Αυτό το μνημόνιο υποστηρίζεται από ένα σταθερό επενδυτικό πακέτο», είπε, σύμφωνα με ένα αντίγραφο που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Σύμφωνα με το Global Gateway Investment Agenda, η ΕΕ θα επενδύσει περισσότερα από 45 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την περιοχή.

Αυτό θα είναι το κλειδί για την κινητοποίηση περαιτέρω ιδιωτικών κεφαλαίων και τη διασφάλιση της έναρξης των έργων και εδώ στην Αργεντινή. Το ανανεώσιμο υδρογόνο θα είναι ένας τομέας που θα ωφεληθεί από αυτό», ανέφερε αργότερα.

Εξήγησε ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ θα υποστηρίξει μελέτες σκοπιμότητας και ανάλυση έργων στη λατινοαμερικάνικη χώρα, «αλλά θα ακολουθήσουν περισσότερα».

 

Τα ευρωπαϊκά σχέδια στην Αργεντινή

Αποκάλυψε ακόμη ότι «Εξετάζουμε πώς μπορούμε να αντιγράψουμε εδώ μια πλατφόρμα χρηματοδότησης 200 εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται επί του παρόντος στη Χιλή για την ανάπτυξη έργων παραγωγής και χρήσης ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου».

Εξήγησε ότι η Ευρώπη πρόκειται να γίνει «ένα τεράστιο κέντρο ζήτησης για ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου», με την ΕΕ να έχει ως στόχο την παραγωγή δέκα εκατομμυρίων τόνων και την εισαγωγή της ίδιας ποσότητας έως το 2030.

«Βλέπουμε τόσες πολλές δυνατότητες για την Αργεντινή να τοποθετηθεί ως ηγέτης στις λύσεις πράσινης ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Θέλω να είμαι σαφής υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα και το ενδιαφέρον της ΕΕ να συνεργαστεί στενά μαζί σας καθώς ακολουθείτε αυτόν τον δρόμο».

 

Από τον Σεπτέμβριο ο νέος νόμος της Αργεντινής για το Η2

Ο Eduardo Rodríguez Chirillo (Υπουργός Ενέργειας της Αργεντινής) είπε στην ίδια συνάντηση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει έναν νέο νόμο για το υδρογόνο αυτό τον Σεπτέμβριο, που θα αντιμετωπίζει «θέματα που σχετίζονται με τεχνικά πρότυπα, συστήματα πιστοποίησης, H2 σε δίκτυα φυσικού αερίου (μίξη), μεταξύ άλλων σημείων».

Η περσινή εθνική στρατηγική υδρογόνου η οποία προέβλεπε 30 GW πράσινου H2 έως το 2050 (το 80% του οποίου θα εξαγόταν), θα ενημερωθεί επίσης τον Νοέμβριο, με τεχνικά πρότυπα που συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 και τα συστήματα πιστοποίησης εγκρίθηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

 

Σχέδιο Αργεντινής για οδικό χάρτη

Ο Αργεντινός Υπουργός, αποκάλυψε την πρόθεση της «χώρας του τανγκό» για δημιουργία οδικού χάρτη που θα μπορούμε να διευκολύνει διμερείς λειτουργίες και εν γένει συνεργασίες.

«Το κλειδί είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στη φάση 2 για το 2030, πρέπει να αποκτήσει 10 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου σε συνδεδεμένες χώρες.

Η Αργεντινή μπορεί να είναι παρούσα σε αυτό επειδή έχει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, νερό και μεγάλες εκτάσεις έως και δύο εκατομμυρίων εκταρίων διαθέσιμες.

Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη από τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε για να διευκολύνουμε διμερείς λειτουργίες που επιτρέπουν την αντιστοίχιση της ζήτησης με την προσφορά στην αγορά και πώληση LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου μέσω της υπογραφής μακροπρόθεσμων συμβάσεων, προωθώντας και διοχέτευση χρηματοδότησης για επενδύσεις στην περιοχή και επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμεύσει κεφάλαια», δήλωσε ο Chirillo.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης