Ενέργεια

Πορτογαλία και Ισπανία θα διαπραγματευτούν ενεργειακές διασυνδέσεις με τη Γαλλία

Πορτογαλία και Ισπανία θα διαπραγματευτούν ενεργειακές διασυνδέσεις με τη Γαλλία

Οι αρμόδιες Υπουργοί των ιβηρικών χωρών τόνισαν ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό - Τα κοινά τους σχέδια

Η Πορτογαλία και η Ισπανία συμφώνησαν να συμμετάσχουν από κοινού σε συναντήσεις με τη Γαλλία για τις ενεργειακές διασυνδέσεις, υποστηρίζοντας ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό (όχι μόνο μεταξύ της Ιβηρικής χερσονήσου και της Γαλλίας), όπως ανακοίνωσαν στις 3/7 οι υπουργοί περιβάλλοντος.

Αυτή η δήλωση των Πορτογάλων και Ισπανών ηγετών ακολουθεί μια συνάντηση μεταξύ των δύο για διάφορα θέματα, όπως το περιβάλλον, η διαχείριση των υδάτων και η ενέργεια.

«Συμφωνήσαμε να είμαστε παρόντες μαζί στις διαπραγματευτικές συναντήσεις με τη Γαλλία και να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ένα ζήτημα της Ιβηρικής Χερσονήσου με τη Γαλλία», δήλωσε η Maria da Graça Carvalho (Πορτογαλίδα Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) σε μια κοινή διάσκεψη με την Teresa Ribera (Ισπανίδα Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης) που διεξήχθη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στη Λισαβόνα.

Αμφότερες συναντήθηκαν για 3η φορά μέσα σε 3 μήνες.

 

Η Πορτογαλία υπέρ της Φον ντερ Λάιεν

Η Da Graça Carvalho υποστήριξε ότι το θέμα της ενεργειακής διασύνδεσης έχει επίσης μεγάλη σημασία για τις χώρες στην καρδιά της Ευρώπης.

«Αν θέλουμε μια ευρωπαϊκή αγορά, αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί, και είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, και θα μιλήσουμε με την κυρία Φον ντερ Λάιεν η οποία ελπίζουμε να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μας βοηθήσει σε αυτό το εγχείρημα της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Η αδυναμία της Ισπανίας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Ribera υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν ήταν σε θέση να βοηθήσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες «επειδή είχαν αδύναμες διασυνδέσεις» με την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Το κοινό έργο Πορτογαλίας και Ισπανίας - Τα λοιπά πλάνα

Η Πορτογαλία και η Ισπανία αναπτύσσουν ένα έργο για την αύξηση της ικανότητας διασύνδεσης μεταξύ των βόρειων περιοχών του Minho και της Γαλικίας, επιτρέποντας στην ιβηρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Mibel) να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Επίσης υπάρχουν σχέδια για συνδέσεις μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου.

Ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ της ισπανικής πόλης της Βαρκελώνης και της γαλλικής πόλης της Μασσαλίας (BarMar) για τη μεταφορά ενέργειας μεταξύ της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Γαλλίας έχει ανακοινωθεί για το 2022 και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 5 έως 7 χρόνια για να κατασκευαστεί.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Πορτογαλία και η Ισπανία συμφώνησαν με τη Γαλλία να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου, η μία μεταξύ Celorico da Beira και Zamora (CelZa) και η άλλη μεταξύ Βαρκελώνης και Μασσαλίας (BarMar), σε ένα έργο που ονομάζεται H2MED.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης