Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για βελτιωμένη ανθεκτικότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Standard & Poor's, επικαλούμενη τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους αλλά και την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, αναβαθμίστηκε η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (με αλφαβητική σειρά) για:
Aegean Baltic Bank: σε 'BB-' από'B+' με σταθερό outlook (προοπτική επαναξιολόγησης 12μήνου).
Alpha Bank: Σε 'BB' από 'BB-' με θετικό outlook.
Τράπεζα Πειραιώς: Σε 'BB' από 'BB-' με θετικό outlook.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για βελτιωμένη ανθεκτικότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το 2023, τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω λόγω των τιτλοποιήσεων, αλλά το πιο σημαντικό, το τραπεζικό σύστημα δεν κατέγραψε σημαντικές νέες εισροές αθετημένων δανείων.
Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ήδη δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) 3%-4% στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2024 και αναμένεται περαιτέρω βελτίωση μέχρι το τέλος του 2026.
Ένας ακόμη υποστηρικτικός παράγοντας της βελτίωσης των τραπεζών είναι η συνεχιζόμενη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα. Παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναμένεται η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, ξεπερνώντας σε απόδοση πολλές χώρες της Ευρωζώνης.
Επίσης, η επέκταση έως το 2024 του «Ηρακλής», βάσει του οποίου η Ελλάδα εγγυάται τις ανώτερες δόσεις της τιτλοποίησης NPE, θα στηρίξει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μεταφορά επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών σε αγοραστές χρεών.
«Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να πληρώνουν μερίσματα μετά από 16 χρόνια μη διανομής τους, υπογραμμίζει τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία των τραπεζών και την ενισχυμένη κεφαλαιοποίησή τους. Αν και μεγάλο μέρος της βελτίωσης των κερδών τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων, σημειώνουμε ότι οι βελτιωμένες λειτουργικές δομές των τραπεζών, οι διαρθρωτικά χαμηλότερες πιστωτικές απώλειες και οι φθηνές βάσεις καταθέσεων συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της βασικής τους κερδοφορίας.
Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να βελτιώσουν τους δείκτες κόστους προς εισόδημα κάτω από το 40% μέσω μέτρων κόστους-αποτελεσματικότητας και πωλήσεων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων.
Επιπλέον, η ανάκαμψη της αύξησης των δανείων τα επόμενα τρία χρόνια στο 5%-6% κατά μέσο όρο μετά από χρόνια απομόχλευσης θα στηρίξει τη δημιουργία κερδών σε μια περίοδο που η μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να μειώσει τα περιθώρια κέρδους τους.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να διατηρήσουν σταθερές μετρήσεις κερδοφορίας με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% το 2024-2026 για το σύστημα, παρά την πιθανή μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους», εκτιμά η S&P.
Στη συνέχεια, αναφέρει στην έκθεσή της πως τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν να βελτιώνονται, παρά την αποπληρωμή στην ΕΚΤ.
Η ισχυρή αύξηση των καταθέσεων και η μαζική συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων δανείων από το 2019 ενίσχυσαν τη ρευστότητα των τραπεζών.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, οι τράπεζες έχουν γίνει συχνοί εκδότες ομολόγων για να καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις τους για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις. Παρά την αύξηση των επιτοκίων, το κόστος έκδοσης παρέμεινε διαχειρίσιμο για τις συστημικές τράπεζες».
Aegean Baltic Bank
«Αυξήσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζοντας τη βελτιωμένη άποψή μας για τους οικονομικούς και βιομηχανικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Παρά τη συρρίκνωση των δανείων λόγω πρόωρης αποπληρωμής, η τράπεζα πέτυχε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) 20,5% στο τέλος του 2023 έναντι 16% στο τέλος του 2022. Κατά συνέπεια, ο δείκτης κεφαλαίου προσαρμοσμένου ως προς τον κίνδυνο (RAC) ήταν πάνω από 15% το έτος 2023, αλλά αναμένουμε ότι θα πέσει κάτω από αυτό το όριο τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η τράπεζα επιδιώκει τη στρατηγική της για ταχεία ανάπτυξη.
Χάρη στην αποδεδειγμένη τεχνογνωσία της τράπεζας στον ναυτιλιακό κλάδο, αναμένουμε ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει ανθεκτική με τον δείκτη NPEs να βρίσκεται στο 1%-3%, από 0,8% στο τέλος του έτους 2023.
Η πρόσφατη ανακοινωθείσα αλλαγή στην ιδιοκτησία θα χρειαστεί χρόνο για να υλοποιηθεί , και κατανοούμε ότι η στρατηγική θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη με την τράπεζα να επικεντρώνεται στη βασική της τεχνογνωσία: τη χρηματοδότηση του ναυτιλιακού τομέα.
Η σταθερή προοπτική τους επόμενους 12 μήνες εξισορροπεί το συγκεντρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο της ABB με επίκεντρο τον ναυτιλιακό τομέα και τη χρηματοδότηση πιο ευαίσθητη στην εμπιστοσύνη από αυτή των ομοτίμων έναντι σταθερών κερδών και ισχυρών ιστορικών ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, υποστηρίζοντας το ισχυρό προφίλ RAC της.
Θα μπορούσαμε να προβούμε σε αρνητική ενέργεια αξιολόγησης εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι:
-Το προφίλ χρηματοδότησης ή ρευστότητας της ABB είναι πιθανό να επιδεινωθεί λόγω υψηλών αναντιστοιχιών ενεργητικού-παθητικού ή εκροών καταθέσεων.
-Η ποιότητα του ενεργητικού της ABB επιδεινώνεται σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα.
-Η τράπεζα αποδεικνύεται ανίκανη να διατηρήσει την υγιή κεφαλαιοποίησή της. Συγκεκριμένα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν ο δείκτης RAC πέσει πιο κοντά ή κάτω από το 10% σε διαρκή βάση, κυρίως λόγω των αυξανόμενων πιστωτικών απωλειών ή της επιθετικής ανάπτυξης.
Θα εξετάσαμε το ενδεχόμενο να αυξήσουμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη στην ABB, εάν βλέπαμε σημαντική βελτίωση στην ευαισθησία του βιβλίου, σε συνδυασμό με πιο διαφορετικές και σταθερές πηγές χρηματοδότησης», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
Alpha Bank
«Αυξήσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζοντας τις βελτιωμένες οικονομικές και χρηματοδοτικές προοπτικές στο λειτουργικό περιβάλλον.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης τις προσδοκίες μας ότι η Alpha Bank θα συνεχίσει να έχει ισχυρές επιδόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, με ROE ελαφρώς πάνω από 10% στο τέλος του 2025, και ότι η τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει την ενισχυμένη χρηματοδότησή της και να βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού με το NPEs 4,0%-4,5% έως το τέλος του 2025.
Η θετική προοπτική για την Alpha Bank τους επόμενους 12 μήνες αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Στο βασικό μας σενάριο, υποθέτουμε ότι η λειτουργική απόδοση της τράπεζας θα συνεχίσει να ενισχύεται, παρά την αποενοποίηση της θυγατρικής της στη Ρουμανία. Η ανάκαμψη της αύξησης του δανεισμού, η συνεχής βελτιστοποίηση του κόστους και η ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου σε 65 μονάδες βάσης (bps) -75 μονάδες βάσης έως το 2026 θα υποστηρίξουν τη συσσώρευση κεφαλαίου της Alpha Bank.
Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την αύξηση των αξιολογήσεων εάν η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank βελτιωθεί με τον προβλεπόμενο δείκτη RAC να υπερβαίνει το 7% σε σταθερή βάση από 6,2% στο τέλος του έτους 2023. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν:
-Η οργανική παραγωγή κεφαλαίου της τράπεζας παραμένει ισχυρή παρά τη μείωση των επιτοκίων.
-Η τράπεζα εκδίδει ένα πρόσθετο μέσο Tier 1 που μας οδηγεί να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τον προβλεπόμενο δείκτη RAC (Risk-Adjusted Capital).
-Επιπλέον, θα μπορούσαμε να προβούμε σε μια θετική ενέργεια αξιολόγησης εάν η τράπεζα εμφάνιζε ουσιαστικά ισχυρότερη λειτουργική απόδοση από ό,τι οι ομότιμες αξιολογήσεις στο ίδιο επίπεδο αξιολόγησης, ακόμη και στην περίπτωση που ο προβλεπόμενος δείκτης RAC παραμένει κάτω από το 7%.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές αν δεν πιστεύουμε πλέον ότι ο δείκτης RAC της Alpha Bank θα μπορούσε να βελτιωθεί βιώσιμα πάνω από το όριο του 7%».
Eurobank
«Αυξήσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζοντας βελτιωμένες οικονομικές και χρηματοδοτικές προοπτικές στο λειτουργικό περιβάλλον. Επιπλέον, η βελτίωση της παραγωγής οργανικού κεφαλαίου μέσω των κερδών εις νέον και η άποψή μας για χαλάρωση των ελληνικών οικονομικών κινδύνων έχουν τροφοδοτήσει βελτιώσεις στις αξιολογήσεις μας για το κεφάλαιο και τα κέρδη.
Αναμένουμε πλέον ο δείκτης RAC να είναι 7,0%-7,5% το 2024-2025, παρά την αρνητική κεφαλαιακή επίδραση από τις εξαγορές μετοχών που θα φέρει τη συμμετοχή της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα πάνω από το 50%.
Η θετική προοπτική για τη Eurobank τους επόμενους 12 μήνες αντανακλά την προσδοκία ότι η επιχειρηματική διαφοροποίηση της τράπεζας θα ενισχυθεί από τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα, ενώ η ισχυρή υποκείμενη απόδοση θα παραμείνει ανθεκτική στις αλλαγές στη νομισματική πολιτική. Βλέπουμε σημαντικές συνέργειες από τις συμπληρωματικές επιχειρήσεις της Eurobank και της Ελληνικής Τράπεζας και διαχειρίσιμους κινδύνους εκτέλεσης.
Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις της τράπεζας τους επόμενους 12 μήνες, εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Eurobank ολοκλήρωσε επιτυχώς την ενοποίηση της επένδυσής της στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, εάν η Eurobank συνεχίσει να παράγει σταθερά κέρδη τους επόμενους 12 μήνες, ενώ βλέπουμε ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί και θα αρχίσουν να μειώνονται, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές τους επόμενους 12 μήνες εάν, αντίθετα με τις προσδοκίες μας, η εξαγορά έχει απροσδόκητες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ευρωστία της Eurobank ή εάν η απόδοση της τράπεζας είναι σημαντικά χειρότερη από την τρέχουσα βασική μας περίπτωση.
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
«Αυξήσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζοντας βελτιωμένες οικονομικές και χρηματοδοτικές προοπτικές στο λειτουργικό περιβάλλον.
Ο δείκτης NPEs της Εθνικής διαμορφώθηκε στο 3,7% στις 31 Μαρτίου 2024, με την κάλυψη να φτάνει στο υψηλό 85%. Αναμένουμε ότι ο δείκτης NPE θα μειωθεί περαιτέρω κάτω από 3% μέχρι το τέλος του 2025.
Κατά συνέπεια, το κόστος του κινδύνου προβλέπεται να μειωθεί κοντά στις 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2026 από 95 μονάδες βάσης στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Σε ένα πλαίσιο λόγω της μείωσης των επιτοκίων, το χαμηλότερο κόστος κινδύνου θα στηρίξει τις λειτουργικές επιδόσεις της τράπεζας, μαζί με έναν χαμηλό δείκτη κόστους προς έσοδα περίπου 35% τα επόμενα δύο χρόνια, και μια ανάκαμψη της προέλευσης δανείων.
Η θετική προοπτική τους επόμενους 12 μήνες αντικατοπτρίζει τη δυνητική περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, εν μέρει λόγω του σταθερού ελληνικού franchise της τράπεζας, το οποίο, εάν είναι σταθερά ισχυρότερο από όμοιες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση αξιολόγησης.
Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις της τράπεζας εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, εκτός από τη διαρκή βελτίωση των μετρήσεων ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, οι βελτιώσεις των επιχειρηματικών θέσεων της Εθνικής είναι βιώσιμες, όπως αποδεικνύεται από τις ισχυρές επιδόσεις παρά το μειούμενο περιβάλλον των επιτοκίων και τον εύρωστο ισολογισμό μετρήσεις.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές εάν αποδυναμωθεί η απόδοση της Εθνικής ή το franchise χρηματοδότησης της τράπεζας».
Τράπεζα Πειραιώς
«Αυξήσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζοντας βελτιωμένες οικονομικές και χρηματοδοτικές προοπτικές στο λειτουργικό περιβάλλον.
Η Πειραιώς μείωσε τον δείκτη NPEs στο 3,5% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, από 6,6% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αύξησε την κάλυψή της στο 60,2%. Δεδομένων των θετικών οικονομικών προοπτικών, αναμένουμε ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει υγιής τα επόμενα δύο χρόνια. Αναμένουμε ότι η λειτουργική απόδοση θα υποστηρίξει τον δείκτη RAC της Πειραιώς και αναμένουμε ότι θα διαμορφωθεί στο 5,6%-5,8% μέχρι το τέλος του 2025 από 4,7% στο τέλος του 2023.
Η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει τη δυνητική περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, η οποία, εάν είναι σταθερά ισχυρότερη από ό,τι οι ομότιμες αξιολογήσεις σε παρόμοιο επίπεδο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική ενέργεια αξιολόγησης.
Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την αξιολόγησή μας στην τράπεζα, εάν η τράπεζα εμφανίσει σταθερή υψηλή απόδοση κερδών και υγιή ποιότητα περιουσιακών στοιχείων σε συμφωνία με τους ομοτίμους με υψηλότερη βαθμολογία.
Επιπλέον, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την αξιολόγηση εάν βλέπαμε τον δείκτη RAC να ξεπερνά το 7% σε συνεχή βάση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο, καθώς η τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει πλήρως το ρυθμιστικό όριο έκδοσης Tier-1 και αναμένεται να αυξήσει την πληρωμή μερίσματος τα επόμενα δύο χρόνια.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές, εάν η απόδοση της Πειραιώς είναι λιγότερο ανθεκτική στο περιβάλλον πτώσης των επιτοκίων από ό,τι αρχικά αναμέναμε», καταλήγει η S&P.
Συγκεκριμένα, αναβαθμίστηκε η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (με αλφαβητική σειρά) για:
Aegean Baltic Bank: σε 'BB-' από'B+' με σταθερό outlook (προοπτική επαναξιολόγησης 12μήνου).
Alpha Bank: Σε 'BB' από 'BB-' με θετικό outlook.
Eurobank: Σε 'BB+' από 'BB' με θετικό outlook.
Εθνική Τράπεζα: Σε 'BB+' από 'BB' με θετικό outlook.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για βελτιωμένη ανθεκτικότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το 2023, τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω λόγω των τιτλοποιήσεων, αλλά το πιο σημαντικό, το τραπεζικό σύστημα δεν κατέγραψε σημαντικές νέες εισροές αθετημένων δανείων.
Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ήδη δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) 3%-4% στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2024 και αναμένεται περαιτέρω βελτίωση μέχρι το τέλος του 2026.
Ένας ακόμη υποστηρικτικός παράγοντας της βελτίωσης των τραπεζών είναι η συνεχιζόμενη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα. Παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναμένεται η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, ξεπερνώντας σε απόδοση πολλές χώρες της Ευρωζώνης.
Επίσης, η επέκταση έως το 2024 του «Ηρακλής», βάσει του οποίου η Ελλάδα εγγυάται τις ανώτερες δόσεις της τιτλοποίησης NPE, θα στηρίξει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μεταφορά επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών σε αγοραστές χρεών.
«Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να πληρώνουν μερίσματα μετά από 16 χρόνια μη διανομής τους, υπογραμμίζει τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία των τραπεζών και την ενισχυμένη κεφαλαιοποίησή τους. Αν και μεγάλο μέρος της βελτίωσης των κερδών τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων, σημειώνουμε ότι οι βελτιωμένες λειτουργικές δομές των τραπεζών, οι διαρθρωτικά χαμηλότερες πιστωτικές απώλειες και οι φθηνές βάσεις καταθέσεων συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της βασικής τους κερδοφορίας.
Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να βελτιώσουν τους δείκτες κόστους προς εισόδημα κάτω από το 40% μέσω μέτρων κόστους-αποτελεσματικότητας και πωλήσεων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων.
Επιπλέον, η ανάκαμψη της αύξησης των δανείων τα επόμενα τρία χρόνια στο 5%-6% κατά μέσο όρο μετά από χρόνια απομόχλευσης θα στηρίξει τη δημιουργία κερδών σε μια περίοδο που η μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να μειώσει τα περιθώρια κέρδους τους.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να διατηρήσουν σταθερές μετρήσεις κερδοφορίας με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% το 2024-2026 για το σύστημα, παρά την πιθανή μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους», εκτιμά η S&P.
Στη συνέχεια, αναφέρει στην έκθεσή της πως τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν να βελτιώνονται, παρά την αποπληρωμή στην ΕΚΤ.
Η ισχυρή αύξηση των καταθέσεων και η μαζική συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων δανείων από το 2019 ενίσχυσαν τη ρευστότητα των τραπεζών.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, οι τράπεζες έχουν γίνει συχνοί εκδότες ομολόγων για να καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις τους για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις. Παρά την αύξηση των επιτοκίων, το κόστος έκδοσης παρέμεινε διαχειρίσιμο για τις συστημικές τράπεζες».
Aegean Baltic Bank
«Αυξήσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζοντας τη βελτιωμένη άποψή μας για τους οικονομικούς και βιομηχανικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Παρά τη συρρίκνωση των δανείων λόγω πρόωρης αποπληρωμής, η τράπεζα πέτυχε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) 20,5% στο τέλος του 2023 έναντι 16% στο τέλος του 2022. Κατά συνέπεια, ο δείκτης κεφαλαίου προσαρμοσμένου ως προς τον κίνδυνο (RAC) ήταν πάνω από 15% το έτος 2023, αλλά αναμένουμε ότι θα πέσει κάτω από αυτό το όριο τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η τράπεζα επιδιώκει τη στρατηγική της για ταχεία ανάπτυξη.
Χάρη στην αποδεδειγμένη τεχνογνωσία της τράπεζας στον ναυτιλιακό κλάδο, αναμένουμε ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει ανθεκτική με τον δείκτη NPEs να βρίσκεται στο 1%-3%, από 0,8% στο τέλος του έτους 2023.
Η πρόσφατη ανακοινωθείσα αλλαγή στην ιδιοκτησία θα χρειαστεί χρόνο για να υλοποιηθεί , και κατανοούμε ότι η στρατηγική θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη με την τράπεζα να επικεντρώνεται στη βασική της τεχνογνωσία: τη χρηματοδότηση του ναυτιλιακού τομέα.
Η σταθερή προοπτική τους επόμενους 12 μήνες εξισορροπεί το συγκεντρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο της ABB με επίκεντρο τον ναυτιλιακό τομέα και τη χρηματοδότηση πιο ευαίσθητη στην εμπιστοσύνη από αυτή των ομοτίμων έναντι σταθερών κερδών και ισχυρών ιστορικών ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, υποστηρίζοντας το ισχυρό προφίλ RAC της.
Θα μπορούσαμε να προβούμε σε αρνητική ενέργεια αξιολόγησης εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι:
-Το προφίλ χρηματοδότησης ή ρευστότητας της ABB είναι πιθανό να επιδεινωθεί λόγω υψηλών αναντιστοιχιών ενεργητικού-παθητικού ή εκροών καταθέσεων.
-Η ποιότητα του ενεργητικού της ABB επιδεινώνεται σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα.
-Η τράπεζα αποδεικνύεται ανίκανη να διατηρήσει την υγιή κεφαλαιοποίησή της. Συγκεκριμένα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν ο δείκτης RAC πέσει πιο κοντά ή κάτω από το 10% σε διαρκή βάση, κυρίως λόγω των αυξανόμενων πιστωτικών απωλειών ή της επιθετικής ανάπτυξης.
Θα εξετάσαμε το ενδεχόμενο να αυξήσουμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη στην ABB, εάν βλέπαμε σημαντική βελτίωση στην ευαισθησία του βιβλίου, σε συνδυασμό με πιο διαφορετικές και σταθερές πηγές χρηματοδότησης», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
Alpha Bank
«Αυξήσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζοντας τις βελτιωμένες οικονομικές και χρηματοδοτικές προοπτικές στο λειτουργικό περιβάλλον.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης τις προσδοκίες μας ότι η Alpha Bank θα συνεχίσει να έχει ισχυρές επιδόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, με ROE ελαφρώς πάνω από 10% στο τέλος του 2025, και ότι η τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει την ενισχυμένη χρηματοδότησή της και να βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού με το NPEs 4,0%-4,5% έως το τέλος του 2025.
Η θετική προοπτική για την Alpha Bank τους επόμενους 12 μήνες αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Στο βασικό μας σενάριο, υποθέτουμε ότι η λειτουργική απόδοση της τράπεζας θα συνεχίσει να ενισχύεται, παρά την αποενοποίηση της θυγατρικής της στη Ρουμανία. Η ανάκαμψη της αύξησης του δανεισμού, η συνεχής βελτιστοποίηση του κόστους και η ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου σε 65 μονάδες βάσης (bps) -75 μονάδες βάσης έως το 2026 θα υποστηρίξουν τη συσσώρευση κεφαλαίου της Alpha Bank.
Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την αύξηση των αξιολογήσεων εάν η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank βελτιωθεί με τον προβλεπόμενο δείκτη RAC να υπερβαίνει το 7% σε σταθερή βάση από 6,2% στο τέλος του έτους 2023. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν:
-Η οργανική παραγωγή κεφαλαίου της τράπεζας παραμένει ισχυρή παρά τη μείωση των επιτοκίων.
-Η τράπεζα εκδίδει ένα πρόσθετο μέσο Tier 1 που μας οδηγεί να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τον προβλεπόμενο δείκτη RAC (Risk-Adjusted Capital).
-Επιπλέον, θα μπορούσαμε να προβούμε σε μια θετική ενέργεια αξιολόγησης εάν η τράπεζα εμφάνιζε ουσιαστικά ισχυρότερη λειτουργική απόδοση από ό,τι οι ομότιμες αξιολογήσεις στο ίδιο επίπεδο αξιολόγησης, ακόμη και στην περίπτωση που ο προβλεπόμενος δείκτης RAC παραμένει κάτω από το 7%.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές αν δεν πιστεύουμε πλέον ότι ο δείκτης RAC της Alpha Bank θα μπορούσε να βελτιωθεί βιώσιμα πάνω από το όριο του 7%».
Eurobank
«Αυξήσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζοντας βελτιωμένες οικονομικές και χρηματοδοτικές προοπτικές στο λειτουργικό περιβάλλον. Επιπλέον, η βελτίωση της παραγωγής οργανικού κεφαλαίου μέσω των κερδών εις νέον και η άποψή μας για χαλάρωση των ελληνικών οικονομικών κινδύνων έχουν τροφοδοτήσει βελτιώσεις στις αξιολογήσεις μας για το κεφάλαιο και τα κέρδη.
Αναμένουμε πλέον ο δείκτης RAC να είναι 7,0%-7,5% το 2024-2025, παρά την αρνητική κεφαλαιακή επίδραση από τις εξαγορές μετοχών που θα φέρει τη συμμετοχή της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα πάνω από το 50%.
Η θετική προοπτική για τη Eurobank τους επόμενους 12 μήνες αντανακλά την προσδοκία ότι η επιχειρηματική διαφοροποίηση της τράπεζας θα ενισχυθεί από τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα, ενώ η ισχυρή υποκείμενη απόδοση θα παραμείνει ανθεκτική στις αλλαγές στη νομισματική πολιτική. Βλέπουμε σημαντικές συνέργειες από τις συμπληρωματικές επιχειρήσεις της Eurobank και της Ελληνικής Τράπεζας και διαχειρίσιμους κινδύνους εκτέλεσης.
Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις της τράπεζας τους επόμενους 12 μήνες, εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Eurobank ολοκλήρωσε επιτυχώς την ενοποίηση της επένδυσής της στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, εάν η Eurobank συνεχίσει να παράγει σταθερά κέρδη τους επόμενους 12 μήνες, ενώ βλέπουμε ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί και θα αρχίσουν να μειώνονται, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές τους επόμενους 12 μήνες εάν, αντίθετα με τις προσδοκίες μας, η εξαγορά έχει απροσδόκητες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ευρωστία της Eurobank ή εάν η απόδοση της τράπεζας είναι σημαντικά χειρότερη από την τρέχουσα βασική μας περίπτωση.
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
«Αυξήσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζοντας βελτιωμένες οικονομικές και χρηματοδοτικές προοπτικές στο λειτουργικό περιβάλλον.
Ο δείκτης NPEs της Εθνικής διαμορφώθηκε στο 3,7% στις 31 Μαρτίου 2024, με την κάλυψη να φτάνει στο υψηλό 85%. Αναμένουμε ότι ο δείκτης NPE θα μειωθεί περαιτέρω κάτω από 3% μέχρι το τέλος του 2025.
Κατά συνέπεια, το κόστος του κινδύνου προβλέπεται να μειωθεί κοντά στις 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2026 από 95 μονάδες βάσης στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Σε ένα πλαίσιο λόγω της μείωσης των επιτοκίων, το χαμηλότερο κόστος κινδύνου θα στηρίξει τις λειτουργικές επιδόσεις της τράπεζας, μαζί με έναν χαμηλό δείκτη κόστους προς έσοδα περίπου 35% τα επόμενα δύο χρόνια, και μια ανάκαμψη της προέλευσης δανείων.
Η θετική προοπτική τους επόμενους 12 μήνες αντικατοπτρίζει τη δυνητική περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, εν μέρει λόγω του σταθερού ελληνικού franchise της τράπεζας, το οποίο, εάν είναι σταθερά ισχυρότερο από όμοιες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση αξιολόγησης.
Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις της τράπεζας εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, εκτός από τη διαρκή βελτίωση των μετρήσεων ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, οι βελτιώσεις των επιχειρηματικών θέσεων της Εθνικής είναι βιώσιμες, όπως αποδεικνύεται από τις ισχυρές επιδόσεις παρά το μειούμενο περιβάλλον των επιτοκίων και τον εύρωστο ισολογισμό μετρήσεις.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές εάν αποδυναμωθεί η απόδοση της Εθνικής ή το franchise χρηματοδότησης της τράπεζας».
Τράπεζα Πειραιώς
«Αυξήσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζοντας βελτιωμένες οικονομικές και χρηματοδοτικές προοπτικές στο λειτουργικό περιβάλλον.
Η Πειραιώς μείωσε τον δείκτη NPEs στο 3,5% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, από 6,6% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αύξησε την κάλυψή της στο 60,2%. Δεδομένων των θετικών οικονομικών προοπτικών, αναμένουμε ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει υγιής τα επόμενα δύο χρόνια. Αναμένουμε ότι η λειτουργική απόδοση θα υποστηρίξει τον δείκτη RAC της Πειραιώς και αναμένουμε ότι θα διαμορφωθεί στο 5,6%-5,8% μέχρι το τέλος του 2025 από 4,7% στο τέλος του 2023.
Η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει τη δυνητική περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, η οποία, εάν είναι σταθερά ισχυρότερη από ό,τι οι ομότιμες αξιολογήσεις σε παρόμοιο επίπεδο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική ενέργεια αξιολόγησης.
Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την αξιολόγησή μας στην τράπεζα, εάν η τράπεζα εμφανίσει σταθερή υψηλή απόδοση κερδών και υγιή ποιότητα περιουσιακών στοιχείων σε συμφωνία με τους ομοτίμους με υψηλότερη βαθμολογία.
Επιπλέον, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την αξιολόγηση εάν βλέπαμε τον δείκτη RAC να ξεπερνά το 7% σε συνεχή βάση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο, καθώς η τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει πλήρως το ρυθμιστικό όριο έκδοσης Tier-1 και αναμένεται να αυξήσει την πληρωμή μερίσματος τα επόμενα δύο χρόνια.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές, εάν η απόδοση της Πειραιώς είναι λιγότερο ανθεκτική στο περιβάλλον πτώσης των επιτοκίων από ό,τι αρχικά αναμέναμε», καταλήγει η S&P.
www.worldenergynews.gr