Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Προχωρούν τα δικτύα φυσικού αερίου στη Δ. Μακεδονία

ΥΠΕΝ: Προχωρούν τα δικτύα φυσικού αερίου στη Δ. Μακεδονία

 Συνδέσεις καταναλωτών από την Enaon

 

Επεκτείνονται τα δίκτυα φυσικού αερίου στην υπό απολιγνιτοποίηση περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, τόσο από την Enaon EDA (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών) όσο και από τη Hengas.
Όσον αφορά στην Enaon η πορεία υλοποίησης των έργων ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εξελίσσεται ομαλά. Στα Γρεβενά έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή σημαντικού τμήματος του Δικτύου Διανομής και η εταιρεία προχωρά σε συνδέσεις καταναλωτών ενώ προχωρά και στα υπόλοιπα έργα για «πύκνωση» του δικτύου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τη Φλώρινα καθώς και την ανάπτυξη δικτύου σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 58,5 εκατ. ευρώ (από ίδια κεφάλαια και πόρους ΕΣΠΑ), για την κατασκευή 237 χιλιομέτρων νέων δικτύων, που εκτιμάται ότι θα προσθέσουν 8.500 νέες συνδέσεις.

Παράλληλα, μόλις δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πρόθεση χρηματοδότησης με 9 εκατ. ευρώ των έργων που αφορούν στην ανάπτυξη από την Hengas του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στους Δήμους Βελβεντού, Βοΐου και Σερβίων καθώς και για την επέκταση του δικτύου στον Δήμο Δεσκάτης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Hengas είχε υποβάλλει από τις 11 Δεκεμβρίου 2023 αίτημα χρηματοδότησης των δύο έργων.
Οι συγκεκριμένοι δήμοι της Περιφέρειας είχαν περάσει στο χαρτοφυλάκιο της Hengas, έπειτα από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Ειδικότερα, η εταιρεία, είχε αποκτήσει την άδεια διανομής αερίου για 25 έτη.

Δίκτυα διανομής

Το πρώτο έργο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 8 εκατ. ευρώ αφορά σε δίκτυα διανομής Χαμηλής Πίεσης τα οποία τροφοδοτούνται μέσω Μονάδων CNG και αφορούν τους τρεις δήμους Βελβεντού, Βοΐου και Σερβίων. Τα δίκτυα θα τροφοδοτούνται από τον σταθμό αποσυμπίεσης και θα διανείμουν το αέριο σε οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων Διανομής.

Το μήκος τους ανέρχεται στα 41 χιλιόμετρα και ο όγκος των συνδέσεων καθορίζεται σε 1.200 καταναλωτές (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς). Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια 4 Μονάδων Αποθήκευσης φυσικού αερίου υψηλής πίεσης (CNG), καθώς και 1.200 μετρητών που θα εγκατασταθούν στους καταναλωτές. Τέλος, περιλαμβάνεται το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης και διαχείρισης για κάθε ένα από τους επιμέρους Δήμους.

Σταθμός αποσυμπίεσης

Στη Δεσκάτη το υφιστάμενο δίκτυο αποτελείται από έναν σταθμό αποσυμπίεσης συμπιεσμένου αερίου και κατασκευασμένο, ενεργό δίκτυο διανομής συνολικού μήκους 2,7 χλμ. Η επένδυση αφορά επέκταση του δικτύου Χαμηλής Πίεσης (4 bar) μήκους 3,8 χιλιομέτρων που τροφοδοτείται από τον σταθμό αποσυμπίεσης Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου και διανέμει το αέριο σε οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές. Τέλος, και στη Δεσκάτη, το έργο περιλαμβάνει εξοπλισμό απομακρυσμένης παρακολούθησης και διαχείρισης του δικτύου καθώς και μία μονάδα CNG.

Τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου βρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία ώστε να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των πόλεων της Περιφέρειας, όπως είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Οι νέες υποδομές ωστόσο, θα πρέπει να είναι συμβατές και για τη μεταφορά εναλλακτικών “καθαρών” καυσίμων όπως π.χ. υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης