Τελευταία Νέα

Reuters: Έκκληση στην ΕΕ για βοήθεια στις τοπικές επιχειρήσεις υδρογόνου απέναντι στην Κίνα

Reuters: Έκκληση στην ΕΕ για βοήθεια στις τοπικές επιχειρήσεις υδρογόνου απέναντι στην Κίνα

Ζητούν «κριτήρια ανθεκτικότητας» για να ανταγωνιστούν την ασιατική χώρα

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί υδρογόνου προέτρεψαν (μέσω επιστολής) την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να παρέμβει για να βοηθήσει τη βιομηχανία προκειμένου να ανταγωνιστεί τους φθηνότερους Κινέζους παραγωγούς.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters.

Οι εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Thyssenkrupp Nucera, η Siemens Energy και η Nel Hydrogen, θέλουν οι Βρυξέλλες να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι ο ευρωπαϊκός εξοπλισμός ενισχύει το σχέδιο της ΕΕ έως το 2030 για παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου χρησιμοποιώντας ηλεκτρολύτες (μηχανές που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για τη διάσπαση νερού για την παραγωγή του πράσινου καυσίμου).

Η Κίνα επεκτείνει γρήγορα την παραγωγή εξοπλισμού υδρογόνου και τώρα φιλοξενεί το 40% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρολύτη, από 10% πέρυσι, ανέφερε η επιστολή, προσθέτοντας ότι οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν πλεονέκτημα στις κινεζικές εταιρείες.

«Αυτός ο λοξός αγωνιστικός χώρος δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και θέτει τους ευρωπαίους κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων σε σημαντικό μειονέκτημα», ανέφερε η επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

«Από τη στιγμή που μια τεχνολογία ή η εφοδιαστική της αλυσίδα χαθεί, είναι αδύνατο να την επαναφέρουμε», ανέφερε η επιστολή η οποία κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 1/7 και αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times.

Η Siemens Energy αρνήθηκε να σχολιάσει πέρα από το περιεχόμενο της επιστολής.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο η τράπεζα υδρογόνου της ΕΕ έδωσε 720 εκατομμύρια ευρώ σε 7 έργα της ΕΕ. Πηγές του κλάδου ανέφεραν ότι οι προσφορές σε χαμηλές τιμές από ορισμένα επιτυχημένα έργα έδειξαν ότι θα χρησιμοποιούσαν φθηνότερο κινεζικό εξοπλισμό.

 

Τα αιτήματα των εταιρειών προς την ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να εισαγάγουν «κριτήρια ανθεκτικότητας» που θα ευνοούσαν τις τοπικές επιχειρήσεις σε προσεχείς δημοπρασίες από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Τράπεζας Υδρογόνου του μπλοκ και θα διασφαλίσουν ότι ορισμένα τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας βρίσκονται στην Ευρώπη.

«Δεν πρόκειται για το κλείσιμο της ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά για τη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά και τη δημιουργία ανθεκτικών αλυσίδων αξίας», δήλωσε στο Reuters ο Christoph Noeres (Επικεφαλής πράσινου υδρογόνου της Thyssenkrupp Nucera).

 

Η σκληρή στάση της ΕΕ κατά της Κίνας

Η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της κατά της Κίνας σχετικά με τις πράσινες τεχνολογίες, για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες μπορούν να ανταγωνιστούν παγκοσμίως και να αποφύγει την εμβάθυνση της εξάρτησης της Ευρώπης από το Πεκίνο για βασικά δομικά στοιχεία της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Οι Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα ανακοίνωσαν δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ερευνούν τις κινεζικές επιδοτήσεις για προμηθευτές αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης