Για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προμηθειών φυσικού αερίου
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετροχημικών της Αιγύπτου σχεδιάζει στο πλαίσιο κοινοπραξίας να εισάγει αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο για να αντιμετωπίσει την έλλειψη προμηθειών φυσικού αερίου που ανάγκασε πολλά εργοστάσια χημικών να κλείσουν προσωρινά δύο φορές τον Ιούνιο.
Η Sidi Kerir Petrochemicals Co SAE (Sidpec) ανέφερε σε ανακοίνωση στο χρηματιστήριο τη Δευτέρα ότι θα κατέχει μερίδιο 25% σε μια εταιρεία αξίας 663 εκατομμυρίων δολαρίων που θα ιδρυθεί φέτος μέσω κοινοπραξίας για την εισαγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου και υγροποιημένου αιθανίου .
Η Sidi Kerir είναι μία από τις πολλές μεγάλες εταιρείες στον τομέα των λιπασμάτων και των χημικών που αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή μετά από σύντομες προμήθειες φυσικού αερίου που συνέπεσε με την επιδείνωση των τακτικών διακοπών ρεύματος που αντιμετώπισαν οι Αιγύπτιοι από πέρυσι, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ρεύματος το καλοκαίρι και η έλλειψη αερίου.
Η κοινοπραξία περιλαμβάνει επίσης την Egyptian Ethylene and Derivatives Co. (ETHYDCO) και την Gama Construction Company με μερίδιο 25% η καθεμία, ενώ η Egyptian Petrochemicals Company (ECHEM) θα κατέχει μερίδιο 15%, με την Egyptian Natural Gas Company (GASCO) να κατέχει τα υπόλοιπα 10%.
Περίπου το 40% του κεφαλαίου, το οποίο θα κατανεμηθεί σε τρεις φάσεις, θα χρηματοδοτηθεί από τους μετόχους και το υπόλοιπο 60% θα χρηματοδοτηθεί μέσω τραπεζικών δανείων.
Αυξημένη ζήτηση
Οι προμήθειες φυσικού αερίου που βοηθούν την Αίγυπτο να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μειώνονται σε μια εποχή που ο αυξανόμενος πληθυσμός και η αστική ανάπτυξη αυξάνουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η χρήση του κλιματιστικού αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος.
Η Αίγυπτος χρειάζεται να εισάγει φυσικό αέριο και μαζούτ αξίας περίπου 1,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τερματίσει τις επίμονες διακοπές ρεύματος που επιδεινώνονται από τους διαδοχικούς καύσωνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Mostafa Madbouly τον περασμένο μήνα.
Η Abu Qir Fertilizers, μια άλλη μεγάλη αιγυπτιακή εταιρεία που διέκοψε την παραγωγή λόγω της έλλειψης, δήλωσε ότι θα στραφεί εν μέρει σε προμήθειες υδρογόνου.
www.worldenergynews.gr