Ενέργεια

Reuters: Αυξήθηκε και τον Ιούνιο η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ

Reuters: Αυξήθηκε και τον Ιούνιο η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ

 Άντλησε 26,70 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον περασμένο μήνα, αυξημένα κατά 70.000 bpd από τον Μάιο

 

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Ιούνιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Τρίτη, καθώς η υψηλότερη προσφορά από τη Νιγηρία και το Ιράν αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των εθελοντικών περικοπών από άλλα μέλη και την ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε 26,70 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον περασμένο μήνα, αυξημένα κατά 70.000 bpd από τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία ναυτιλίας και πληροφορίες από πηγές του κλάδου.

Η αύξηση έρχεται παρά το γεγονός ότι ο OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ και συμμάχους όπως η Ρωσία, αποφάσισε τον περασμένο μήνα να επεκτείνει τις περισσότερες από τις περικοπές της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2025 για να ενισχύσει την αγορά ενόψει της χαμηλής αύξησης της ζήτησης, των υψηλών επιτοκίων και της αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ.
Η Νιγηρία αύξησε την παραγωγή κατά 50.000 bpd και σημειώθηκαν μικρότερες αυξήσεις από το Ιράν και την Αλγερία καθώς ολοκληρώθηκε η συντήρηση των κοιτασμάτων πετρελαίου. Η μεγαλύτερη πτώση, 50.000 bpd, σημειώθηκε στο Ιράκ, αν και η χώρα εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο της OPEC+.

Περικοπές

Ο ΟΠΕΚ άντλησε περίπου 280.000 bpd περισσότερο από τον στόχο για τα εννέα μέλη που καλύπτονται από συμφωνίες περικοπής εφοδιασμού, με το Ιράκ να εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης, σύμφωνα με την έρευνα.
Μεταξύ εκείνων που δεν απαιτείται να προχωρήσουν σε μείωση, η ιρανική παραγωγή έφτασε τα 3,2 εκατομμύρια bpd. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2023, το οποίο ήταν το υψηλότερο από το 2018, σύμφωνα με έρευνες του Reuters.
Το Ιράν πουλά αργό πετρέλαιο σε 17 χώρες, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Javad Owji, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr την Τρίτη, υποδεικνύοντας ότι ορισμένα κράτη μπορεί να μην τηρούν τις κυρώσεις των ΗΠΑ που παραμένουν σε ισχύ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης