Η Ιταλία εγκρίνει επιδοτήσεις για 4,6 GW από έργα ΑΠΕ

Η Ιταλία εγκρίνει επιδοτήσεις για 4,6 GW από έργα ΑΠΕ
Το βιοαέριο και η βιομάζα έλαβαν μερικά από τα υψηλότερα ποσά με 233 ευρώ/MWh και 246 ευρώ/MWh, αντίστοιχα
Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων που θα κυμαίνονται από 75-300 ευρώ/MWh για καινοτόμες, πράσινες τεχνολογίες, καθώς στοχεύει να αναπτύξει σημαντικά τα έργα ΑΠΕ, ώστε να προσθέσει σχεδόν 4,6 GW ισχύος μέχρι το τέλος του 2028.

Σύμφωνα με το Montel, οι επιδοτήσεις για τα 4,6 GW ανανεώσιμης ενέργειας που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Ιουνίου, αποτελούν μέρος του νόμου Fer 2.

Ο Fer 2 έχει καθορίσει κίνητρα τόσο για πλωτά όσο και για σταθερά υπεράκτια αιολικά πάρκα, θερμικές ηλιακές και γεωθερμικές μονάδες, εγκαταστάσεις βιοαερίου και βιομάζας, καθώς και υδροηλεκτρικά φράγματα. Εν ολίγοις συμπεριλαμβάνει διατάξεις για όλες τις μορφές ΑΠΕ.

Το ύψος της επιδότησης για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, για την οποία προορίζονται 3,8 GW, ορίστηκε στα 185 ευρώ/MWh, τα υπεράκτια πλωτά ηλιακά τιμολόγια καθορίστηκαν στα 105 ευρώ/MWh, ενώ τα φωτοβολταϊκά σε εσωτερικά ύδατα καθορίστηκαν στα 90 ευρώ/MWh για εγκαταστάσεις κάτω του 1 MW και στα 75 ευρώ/MWh για εκείνες άνω του 1 MW.

Τα τελευταία θα προσθέσουν 250 MW συνολικής πλωτής ηλιακής ισχύος, με τα 4/5 να είναι υπεράκτια, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Montel.

Το βιοαέριο και η βιομάζα έλαβαν μερικά από τα υψηλότερα ποσά με 233 ευρώ/MWh και 246 ευρώ/MWh, αντίστοιχα, για μονάδες κάτω των 300 kW ισχύος και 185 ευρώ/MWh για τις μονάδες άνω των 300 kW.

Η συνολική δυναμικότητα που προοριζόταν για βιοαέριο και βιομάζα ήταν στα 150 MW. Τα ποσά επιδότησης για τη θερμική ηλιακή ενέργεια, εν τω μεταξύ, καθορίστηκαν σε ένα εύρος 200-300 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης