Διεθνή

Πόσο πιθανή είναι η αυτοδυναμία Λεπέν την ερχόμενη Κυριακή - Μελανσόν: Το Κέντρο τελείωσε

Πόσο πιθανή είναι η αυτοδυναμία Λεπέν την ερχόμενη Κυριακή - Μελανσόν: Το Κέντρο τελείωσε
Ανοιχτή η αυτοδυναμία για Λεπέν την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου - Επιχείρηση συμμαχιών Μακρόν με Αριστερά αλλά και αντιδράσεις από κεντρώους για τις θέσεις Μελανσόν
Σχετικά Άρθρα

Η επικράτηση Λεπέν με ποσοστό  33,2 %, όπως αναμενόταν δίνει ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, αλλά κυρίως σε αυτούς που ηγούνται του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Παράλληλα ο πρόεδρος Μακρόν, που έλαβε 21% με τις ελιτίστικες πολιτικές του δίχασε την γαλλική κοινωνία, η οποία του γύρισε την πλάτη και σε ποσοστό 28,1% συσπειρώθηκε γύρω από την Αριστερά του Μελανσόν, ο οποίος χαρακτηρίζεται από κεντρώους σχολιαστές στα γαλλικά media, σαν επικίνδυνος. Τα στοιχεία αυτής της Αριστεράς είναι ριζοσπαστικά δημιουργώντας αντιδράσεις στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και ενδεχομένως στους Ρεπουμπλικάνους - Νεογκωλικούς, οι οποίοι με τον ένα τρόπο ή τον άλλο είναι πιθανό να στηρίξουν την πλευρά της Λεπέν.

Ο Μελανσόν με δηλώσεις του ενόψει του δευτέρου γύρου τόνισε ότι, "δεν υπάρχει κέντρο πια, είναι εμείς ή αυτοί"

Από την άλλη πλευρά τα media που έχουν ξεκινήσει την "εκστρατεία" κατά της ακροδεξίας θα πρέπει να ξανασκεφθούν κατά πόσο είναι θεμιτό να προσβάλουν αυτούς που συμπεριλαμάνονται στο 34% των Γάλλων ψηφοφόρων.

Η Elabe τόνισε σε μια εκτίμηση για το κανάλι BFM TV ότι το RN και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ενώ η Ipsos προέβλεψε εύρος εδρών 230-280 για το RN και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση.

Κατά άλλους δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η μεγάλη κυβερνητική νίκη και η απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών για την Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen και του Jordan Bardella στον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024.
Η βεβαιότητα προκύπτει από δύο πολύ σημαντικά γεγονότα: το μεγάλο ποσοστό του 34% που κατέλαβε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών (30/6) και την απόφαση των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων να μη ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους την καταψήφιση της Εθνικής Συσπείρωσης.

Μάλιστα οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) χαρακτηρίζουν ως μεγάλη απειλή για τη Γαλλία την Αριστερά ωθώντας έτσι ένα πολύ μεγάλο μέρος από το 10%, που κατέγραψαν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών να ψηφίσει Le Pen στις 7/7.
«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.
«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, François-Xavier Bellamy.
Έτσι από τη δεξαμενή του 10% των Ρεπουμπλικάνων η συντριπτική πλειοψηφία αναμένεται να ψηφίσει την Εθνική Συσπείρωση.

Τα exit poll δίνουν:

Εθνική Συσπείρωση (Λεπέν): 33,2% και 260-310 έδρες
Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Μελανσόν): 28,1% και 115-165 έδρες
Αναγέννηση (Μακρόν): 21% και 90-120 έδρες
Ρεπουμπλικανοί: 10% και 30-50

Tα βλέμματα στραμμένα στις κατευθύνσεις που δίνουν οι επικεφαλής των κομμάτων

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι εάν οι ψηφοφόροι των κομμάτων που έδωσαν κατευθύνσεις να υπερψηφιστεί ο υποψήφιος κάθε περιφέρειας που μπαίνει στον δεύτερο γύρο απέναντι σε εκείνον της Εθνικής Συσπείρωσης. Τρεις υποψήφιοι πέρασαν στον δεύτερο γύρο σε εκατοντάδες εκλογικές περιφέρειες. Η αριστερή συμμαχία έχει ήδη δηλώσει ότι θα ζητήσει από τους υποψηφίους της που ήρθαν τρίτοι να αποσυρθούν. Ενώ ο κεντρώος συνασπισμός δεν έχει δώσει ακόμη σαφείς οδηγίες, η απόφασή του θα επηρεάσει έντονα την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας.

Για να κερδίσει μία από τις 577 έδρες στην εθνική συνέλευση στον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Εάν κανένας υποψήφιος σε μια εκλογική περιφέρεια δεν το πετύχει, οι δύο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι συν οποιοσδήποτε άλλος συγκέντρωσε τουλάχιστον το 12,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προκρίνονται στον δεύτερο γύρο. Στον β΄γύρο εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, δηλαδή που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων θα είναι από 65 ως 85. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφια είναι εξαιρετικά πολλές.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.

Ο Μακρόν δήλωσε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls ότι καλεί σε μια «ευρεία, σαφώς δημοκρατική συσπείρωση» κατά της ακροδεξιάς.

Η υψηλή συμμετοχή στη σημερινή εκλογική διαδικασία δείχνει την επιθυμία να «ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Aτάλ ανήκει στο κεντρώο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν και έγινε ο νεότερος μεταπολεμικά Γάλλος πρωθυπουργός τον Ιανουάριο. Έγινε γνωστός ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID και προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Γαλλίας. Αλλά τώρα αντιμετωπίζει μια βαριά πολιτική ήττα

www.worldenergynews.gr







 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης