Διεθνή

Χαστούκι στην Ευρώπη της von der Leyen η γαλλική ψήφος - Η κατάρρευση Biden και η ρωσική επικράτηση αλλάζουν ριζικά το σκηνικό

Χαστούκι στην Ευρώπη της von der Leyen η γαλλική ψήφος - Η κατάρρευση Biden και η ρωσική επικράτηση αλλάζουν ριζικά το σκηνικό
Η Λεπέν μπορεί να ξεπεράσει το 36% ενώ οι Δημοκρατικοί οδεύουν προς ήττα το φθινόπωρο στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Η αλλαγή σκηνικού στο διεθνές περιβάλλον αρχίζει να επιταχύνεται καθώς η αναμενόμενη επικράτηση τoυ κόμματος της Λεπέν στις σημερινές γαλλικές εκλογές, η δημοσκοπήση του Bloomberg της δίνει πάνω από 36%, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό της Αριστεράς Συμμαχίας, πάνω από 28%, που ζητά ριζικές ανατροπές στις πολιτικές Μακρόν και την κατάρρευση του κόματος του Γάλλου προέδρου στο 20%, δημιουργούν ασφυκτική πίεση σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις πολιτικές αλλά και τα πρόσωπα που δεν πείθουν πια τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών δεν πήραν το μήνυμα και επέλεξαν να επιμείνουν στο πρόσωπο της Von der Leyen σαν επικεφαλής της παντοδύναμης Κομισιόν, η οποία χρεώνεται και τις επίμονες προτεραιότητες στις επιλογές του ουκρανικού, που με την διαφαινόμενη ήττα των Δημοκρατικών στις Αμερικανικές εκλογές αναμένεται να τεθεί υπό αίρεση. Είναι χαρακτηριστικό, όπως έχουν αναφέρει κορυφαίοι παράγοντες κατά τις επαφές τους στις Βρυξέλλες, ότι σε κρίσιμα meetings για οικονομικά θέματα, η επικεφαλής της Επιτροπής ασχολείται κατά 70% του χρόνου με τα ζητήματα της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πλήρωσαν τον πληθωρισμό, την ενεργειακή φτώχεια, ευρωπαϊκες βιομηχανίες έσβησαν και ολόκληρη γερμανική οικονομία βυθίστηκε. Αυτά πρέπει να πληρώνει η Ευρώπη, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς αναφέρει η Von der Leyen στις κλειστές της συνατήσεις κορυφής για να κάνει τι σε τελική ανάλυση η Ουκρανία;

Η αποδυνάμωση που θα υποστεί σήμερα ο Μακρόν αλλάζει ριζικά το σκηνικό, καθώς ήδη έχει αποδομηθεί πολιτικά ο Καγκελάριος Σολτζ και οι δυο τους αντιμετώπισαν δύσκολη κατάσταση στην τελευταία Σύνοσο Κορυφής.Όπως κατέγραφε το WEN, αποδίδοντας δημοσίευμα του Bloomberg, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους οι Μακρόν και Σολτς φαίνεται ότι έχουν αντίκτυπο για αυτούς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν συνηθίσει να παίρνουν το δρόμο τους στη σκηνή της ΕΕ. Αλλά όταν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Ιουνίου αποσπώντας την προσοχή από τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, δυσκολεύτηκαν να ρίξουν το βάρος τους.

Άλλα κράτη - μέλη αντέδρασαν με μανία όταν ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπάθησαν να τα αναγκάσουν την τελευταία στιγμή να ξαναγράψουν τις μακροπρόθεσμες πολιτικές τους προτεραιότητες, σύμφωνα με άτομα εντός της αίθουσας που ζήτησαν να μην κατονομαστούν όταν συζητούσαν εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις.

Σχεδόν όλες οι τροπολογίες της Γαλλίας και της Γερμανίας απορρίφθηκαν.

Παράλληλα η αναμενόμενη επικράτηση Trump στις αμερικανικές εκλογές αναμένεται να αλλάξει πολλές ισορροπίες σταδιακά με το ουκρανικό, όπου η σημερινή κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο, ενώ και η αξιοπιστία Ζελένσκι ελέγχεται.

Στα πλαίσια αυτά η ελληνική πλευρά έχοντας ένα καθαρό αποτέλεσμα από τις Ευρωεκλογές εμφανίζεται καλά τοποθετημένη στα δεδομένα προς το παρόν. Το ερώτημα είναι τι προσαρμογές θα αναγκαστεί να κάνει στις νέες πολιτικές και κυρίως πως οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες θα επηρεάσουν τα ελληνικά συμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης