WindEurope: Αρνητικές-μηδενικές τιμές ο κίνδυνος για τις δημοπρασίες των υπεράκτιων αιολικών

WindEurope: Αρνητικές-μηδενικές τιμές ο κίνδυνος για τις δημοπρασίες των υπεράκτιων αιολικών
Σύμφωνα με το Offshore Wind, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η WindEurope εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τις αρνητικές τιμές
Η ευρωπαϊκή ένωση του κλάδου της αιολικής ενέργειας, WindEurope, προειδοποίησε ότι η στρατηγική των αρνητικών τιμών θα οδηγήσει σε επιβάρυνση της αλυσίδας εφοδιασμού και των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος των προσφορών, μετά τις περιπτώσεις της Γερμανία και της Ολλανδίας που ολοκλήρωσαν τους τελευταίους υπεράκτιους διαγωνισμούς αιολικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας συνολικά σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των υποβληθέντων προσφορών.

Και στις δύο χώρες, τα υπεράκτια αιολικά έργα που θα ανατεθούν μέσω των διαγωνισμών φέτος θα κατασκευαστούν χωρίς επιδοτήσεις.

Ωστόσο, το κόστος υποβολής προσφορών θα αποτελέσει μέρος του συνολικού κόστους του έργου το οποίο θα πληρώσουν αναγκαστικά οι καταναλωτές. Οι κατασκευαστές των υπεράκτιων θα πρέπει να τα μετακυλήσουν το κόστος είτε στην αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις διαταραχές και τις αυξήσεις του κόστους, ή στους καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος, αναφέρει η WindEurope.

Σύμφωνα με το Offshore Wind, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η WindEurope εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τις αρνητικές τιμές.

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η ένωση κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να αποφύγει αυτή την προσέγγιση σε μελλοντικές δημοπρασίες, αφού η BP και η TotalEnergies εξασφάλισαν σε διαγωνισμούς την ανάπτυξη έργων σε τέσσερις περιοχές ανοιχτά της Γερμανίας το περασμένο καλοκαίρι, προσφέροντας συνολικά 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό ήταν αποτέλεσμα του γύρου «δυναμικής υποβολής προσφορών» της δημοπρασίας, μέσω του οποίου οι κατασκευαστές ανταγωνίστηκαν μόνο σε οικονομικές προσφορές, αφού σε κάθε μία από τις τέσσερις τοποθεσίες υπήρχαν περισσότεροι από ένας κατασκευαστές που πρότειναν να κατασκευάσουν αιολικό πάρκο χωρίς επιδοτήσεις.

Τα παραδείγματα από Γερμανία και Ολλανδία

Ο φετινός διαγωνισμός υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Γερμανία ολοκληρώθηκε επίσης με έναν δυναμικό γύρο υποβολής προσφορών, δεδομένου ότι εννέα προσφορές με μηδενική τιμή ανά κιλοβατώρα υποβλήθηκαν για την περιοχή N-11.2 και επτά για την περιοχή N-12.3 μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών.

Η εταιρεία Offshore Wind One GmbH, που ανήκει στην TotalEnergies, εξασφάλισε τα δικαιώματα για την περιοχή N-11.2 ισχύος 1,5 GW με προσφορά περίπου 1,96 δισ. ευρώ και η EnBW εξασφάλισε την περιοχή N-12.3 ισχύος 1 GW με τιμή 1,065 δισ. ευρώ.

Στην Ολλανδία, οι νικήτριες προσφορές στον διαγωνισμό IJmuiden Ver Alpha και Beta κατατέθηκαν από την κοινοπραξία Noordzeker και την κοινοπραξία Zeevonk.

Οι δύο εργολάβοι πρόκειται να καταβάλουν συνολικά 21 εκατ. ευρώ ετησίως για 40 έτη και να καλύψουν επίσης το κόστος της εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η WindEurope επεσήμανε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία χρησιμοποίησαν ήδη αρνητικές τιμές στις προηγούμενες δημοπρασίες υπεράκτιων αιολικών έργων, με τις Κάτω Χώρες να έχουν προηγουμένως ένα ανώτατο όριο στις προσφορές που αντιστοιχούσε σε 70.000 ευρώ/MW, το οποίο όμως είναι υψηλότερο τώρα, ενώ η Γερμανία δεν εφαρμόζει καν τέτοιο πλαφόν.

«Οι αρνητικές τιμές αυξάνουν το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Κόστος που πρέπει να μετακυλιστεί στους καταναλωτές και στην αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας. Μπορεί να είναι ένα βραχυπρόθεσμο κέρδος για τα υπουργεία Οικονομικών, αλλά είναι ένα μακροπρόθεσμο κόστος για την κοινωνία», δήλωσε ο Giles Dickson, διευθύνων σύμβουλος της WindEurope.

Με τις αρνητικές τιμές, τα έσοδα του αναπτυξιακού φορέα των υπεράκτιων έχουν να κάνουν με την τιμή χονδρικής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οι αρνητικές τιμές είναι μια ευθεία προσθήκη στο κόστος ανάπτυξης ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου. Είναι επιπλέον χρήματα που πρέπει να πληρώσει ο κατασκευαστής, τα οποία δεν πληρώνει σε μια δημοπρασία CfD. Οι κατασκευαστές έργων πρέπει να μετακυλήσουν αυτό το κόστος στην αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις διαταραχές του εφοδιασμού και τις αυξήσεις του κόστους και φυσικά στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή υψηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η WindEurope.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης