Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Nordex θα παράγει πράσινο Η2 μέσω ηλεκτρολύτη 500 Kw

Η Nordex θα παράγει πράσινο Η2 μέσω ηλεκτρολύτη 500 Kw

Η μεγάλη γερμανική εταιρεία ΑΠΕ πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων παγκοσμίως (hydrogeninsight)

Ο όμιλος Nordex (ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών στον κόσμο με έδρα τη Γερμανία), αποκάλυψε τον πρώτο αλκαλικό ηλεκτρολύτη υπό πίεση 500 kW ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Σύμφωνα με το hydrogeninsight.com, η Nordex Electrolyzers (κοινοπραξία μεταξύ του ομίλου Nordex και της κυβέρνησης της Ναβάρα στη βορειοανατολική Ισπανία) στοχεύει να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό ενός εμπορικού προϊόντος κλίμακας μεγαβάτ έως το 2026.

Το μηχάνημα των 500 kW αποκαλύφθηκε σε μια νέα εγκατάσταση στο χώρο του εργοστασίου πτερυγίων τουρμπίνας κοντά στην πόλη της Παμπλόνα.

Αυτό το πρωτότυπο μπορεί να παράγει περισσότερα από 10 κιλά υδρογόνου την ώρα, με κατανάλωση ενέργειας μικρότερη από 50 kWh/kg (αριθμός που θεωρείται γενικά ότι υποδηλώνει υψηλή απόδοση, αλλά όχι αιχμή) και είναι «ειδικά σχεδιασμένος για να λειτουργεί με αλλαγές ισχύος και συχνές στάσεις. Αυτό, μαζί με τη σωστή επιλογή υλικών, θα επιτρέψει στην εταιρεία να διαφοροποιήσει το προϊόν της από άλλους κατασκευαστές», αναφέρει η Nordex.

Η εταιρεία προσθέτει ότι η εμπειρία της ως κατασκευάστρια ανεμογεννητριών με εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, «προσφέρει ανταγωνιστικές συνέργειες στη Nordex Electrolyzers για να γίνει ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρολυτών στον κόσμο, επιτρέποντας στον Όμιλο Nordex να ενσωματώσει την παραγωγή υδρογόνου στην αλυσίδα αξίας του».

Είναι ο πρώτος ηλεκτρολύτης που σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και συναρμολογήθηκε εξ ολοκλήρου στην επαρχία της Ναβάρα.

Η κυβέρνηση της Ναβάρα έχει μερίδιο 15% στη Nordex Electrolyzers μέσω του χρηματοοικονομικού της μέσου Sodena, μιας δημόσιας εταιρείας που υπάρχει για να προσελκύει επιχειρήσεις στην επαρχία.

Το αναπτυξιακό σχέδιο της Nordex Electrolyzers λαμβάνει χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) το οποίο επιτρέπει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε κρατική ενίσχυση.

Η Nordex έχει μεγάλη παρουσία στην Ισπανία μετά τη συγχώνευση με την ισπανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Acciona Windpower το 2016.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης