Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ην. Βασίλειο: 'Εκθεση της RenewableUK αναδεικνύει την ανάγκη επέκτασης του ηλεκτρικού δικτύου

Ην. Βασίλειο: 'Εκθεση της RenewableUK αναδεικνύει την ανάγκη επέκτασης του ηλεκτρικού δικτύου
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας στην ενσωμάτωση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου
Μια νέα έκθεση της RenewableUK, σε συνεργασία με την Mission Zero Coalition, καλεί την επόμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιταχύνει την ανάπτυξη του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας για τη σύνδεση των έργων ΑΠΕ.

Η έκθεση, με τίτλο «At a Crossroads - Pathway to a Net Zero Future» (Σε ένα σταυροδρόμι - Πορεία προς ένα μέλλον με καθαρό μηδέν), υπογραμμίζει την ανάγκη να πενταπλασιαστούν οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η έκθεση συνιστά μια εξορθολογισμένη διαδικασία σχεδιασμού για τη διευκόλυνση της κατασκευής υψηλής ποιότητας έργων ΑΠΕ, την αυξημένη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και τη δημιουργία τοπικών συνελεύσεων πολιτών για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που δημιουργούν συνήθως τέτοια έργα στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με το Energy Market Price, η μελέτη αποτελεί μια στρατηγική προσέγγιση για την οικοδόμηση ενός αποδοτικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, προωθώντας την εγκατάσταση αιολικών και ηλιακών πάρκων μαζί με έργα BESS για τη διαχείριση της μεταβλητότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

Όχι σε απότομες αλλαγές

Η έκθεση αποφαίνεται ότι δεν είναι ορθολογικές ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας, υποστηρίζοντας αντίθετα μια σταδιακή μετάβαση για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Πιο αναλυτικά, προτείνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος  για να διασφαλιστεί η σταθερή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ τονίζει την ανάγκη για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, προβλέποντας ότι θα απαιτηθούν πάνω από 400.000 άτομα για να επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου με άξονα το 2050.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας στην ενσωμάτωση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, με σύσταση για τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της ανταλλαγής δεδομένων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της RenewableUK, Dan McGrail, σχολίασε πως «ελπίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τις λεπτομερείς συστάσεις που διατυπώνονται στην παρούσα έκθεση ως πρότυπο για να μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει σε καλό δρόμο για την επίτευξη του καθαρού μηδέν. Η Ofgem εκτιμά ότι ένα εντελώς πράσινο δίκτυο θα απέφερε εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων λιρών για τους καταναλωτές μέχρι το 2050, οπότε η ανάγκη για την κατασκευή ενός δικτύου που να είναι κατάλληλο για το σκοπό αυτό ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι εξίσου σημαντική για τους καταναλωτές και την ενεργειακή μας ασφάλεια όσο και για τον πλανήτη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης