Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας ακυρώνει τον έκτακτο ενεργειακό φόρο του Ντράγκι - Προοίμιο και για την Ελλάδα; (Reuters)

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας ακυρώνει τον έκτακτο ενεργειακό φόρο του Ντράγκι - Προοίμιο και για την Ελλάδα; (Reuters)
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι εισήγαγε μια εφάπαξ εισφορά το 2022, η οποία επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε την Πέμπτη (27/6) παράνομο τον έκτακτο φόρο που επιβλήθηκε στις ενεργειακές εταιρείες το 2022 επί πρωθυπουργίας Μάριο Ντράγκι.

Όπως διαβάζουμε στο Reuters, αυτή η δικαστική απόφαση θα μπορούσε να επιδεινώσει τη δημοσιονομική κατάσταση της γειτονικής χώρας.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τις επιχειρήσεις να ζητήσουν μερική επιστροφή χρημάτων, ενώ περιορίζει τις πιθανότητες να επιβληθούν αντίστοιχοι φόροι στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι εισήγαγε μια εφάπαξ εισφορά το 2022, η οποία επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ παρά τις επικρίσεις και τις διαμαρτυρίες από τις ενεργειακές εταιρείες της χώρας.

Η αιτιολογία της απόφασης

Η εισφορά τώρα θεωρήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας παράνομη επειδή συμπεριλάμβανε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη φορολογική βάση την οποία οι εταιρείες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν για τον υπολογισμό των ποσών που έπρεπε να καταβληθούν, σύμφωνα με την απόφαση.

Καλά πληροφορημένη πηγή επί του θέματος, δήλωσε ωστόσο ότι ο αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά μπορεί να είναι περιορισμένος, επειδή το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις απώλειές του με ποσά που θα εισπράξει από εταιρείες που εξακολουθούν να μην έχουν καταβάλει την εισφορά όσο αυτή ήταν σε ισχύ.

Τέλος, να αναφερθεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας για το 2023 διαμορφώθηκε στο 7,4% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ.

Η Ρώμη σχεδιάζει να μειώσει το δημοσιονομικό κενό κάτω από το όριο του 3% της ΕΕ το 2026.

Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει τις νομικές οδούς για αντίστοιχες αποφάσεις και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης