Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Στάσσης: Το άλμα της ΔΕΗ στην Ν.Α Ευρώπη σε εξέλιξη - Σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι συνδέσεις της Fiber-to-the-home το 2025

Γ. Στάσσης: Το άλμα της ΔΕΗ στην Ν.Α Ευρώπη σε εξέλιξη - Σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι συνδέσεις της Fiber-to-the-home το 2025

Στόχος να διανεμηθεί στους μετόχους  ως το 2026  το 55% των καθαρών κερδών

 

Σχετικά Άρθρα

Fibergrid, είναι το όνομα της νέας εταιρίας θυγατρικής του ομίλου ΔΕΗ, στην ομπρέλα της οποίας εντάσσονται οι δραστηριότητες του κλάδου χονδρικής των τηλεπικοινωνιών. Χθες, με απόφαση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων αποσχίστηκαν από τη ΔΕΗ ΑΕ οι δραστηριότητες του τομέα τηλεπικοινωνιών που σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση έως το 2030 θα καλύπτει με δίκτυο οπτικών ινών 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση η ΔΕΗ προχωρεί στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών Fiber-to-the-home, έχοντας φτάσει στο τέλος του 2023  σε 140.000 σπίτια. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024, το δίκτυο είχε επεκταθεί σε  185.000 νοικοκυριά σε 12 δήμους της Αττικής, ενώ το πλάνο για το 2025, που υλοποιείται κανονικά,  προβλέπει ότι τα καλώδια οπτικών ινών θα φτάσουν τα 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ήδη,  τον Μάρτιο του 2024 η εταιρία ανέθεσε, μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου FTTH σε περισσότερους από 30 δήμους στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με κριτήρια, μεταξύ άλλων, την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.

 

Εγκατάσταση φορτιστών

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ μιλώντας κατά τη γενική συνέλευση αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτροκίνηση, σημειώνοντας τη συνεχή ανάπτυξη του δικτύου των 2.000 φορτιστών που έχει εγκαταστήσει η εταιρία στην Ελλάδα (μερίδιο της τάξης του 35%) και 386 στη Ρουμανία. Στόχος είναι τα 10.000 σημεία φόρτισης ως το 2030

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή γενική συνέλευση ενέκρινε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια τη διανομή μερίσματος 25 λεπτών ανά μετοχή, για τη χρήση 2023.Συνολικά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης,  θα διανεμηθεί στους μετόχους το 35% των καθαρών κερδών, ενώ  στόχος είναι ως το 2026 το ποσοστό  να ανέβει στο 55% των καθαρών κερδών

Η βελτίωση των λειτουργικών  και των οικονομικών μεγεθών έρχεται ως αποτέλεσμα του μετασχηματισμού  του ομίλου και της στρατηγικής για την αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνει η πράσινη μετάβαση , τόνισε ο κ. Στάσσης, αναβαθμίζοντας το στόχο  για  τα Κέρδη Πρό  Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) του 2024 στα 1,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της Ρουμανίας)

 Το 2023 η  λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ κατέγραψε σημαντική αύξηση, με τα EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε €1,3 δισ., αυξημένα κατά 35%, λόγω της αυξημένης συνεισφοράς της Διανομής  και της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία ( από 25.10.2023). Σε pro forma επίπεδο,  δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά του ρουμανικού βραχίονα και για τους 12 μήνες του 2023, το επαναλαμβανόμενο EBITDA διαμορφώθηκε σε €1,5 δισ. 

Οι συνολικές επενδύσεις της ΔΕΗ ανήλθαν το 2023 σε €2,6 δισ., συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς στη Ρουμανία, ενώ σημαντικά αυξημένες ήταν και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και στα δίκτυα διανομής. Η εξαγορά της Enel Ρουμανίας και της εμπορικής αλυσίδας Κωτσόβολος ήταν δύο σημαντικά ορόσημα στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ομίλου, μαζί με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που έχουν άλλάξει το προφίλ της εταιρίας. 

 

4,6 GW η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ

 Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών ανήλθε σε 4,6 GW στο τέλος του 2023. Στο στάδιο της κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, βρίσκονται  σήμερα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,8 GW, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου  στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026. 

Ας σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης ύψους 42,9 εκατ. ευρώ της 100% θυγατρικής “ΔΕΗ Ανανεώσιμες¨ με την εταιρία AVAX για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 125 MW στη Μεγαλόπολη. Πρόσφατα εξάλλου ολοκληρώθηκε ανάλογο έργο, το φωτοβολταϊκό πάρκο Αγίου Χριστοφόρου Εορδαίας, ονομαστικής ισχύος  64,983 MW.

Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης στη ομιλία του στη συνέλευση, το 2024 εξελίσσεται δυναμικά, πράγμα που αποτυπώνεται και στη νέα συμφωνία συνεργασίας με την Metlen (πρώην όμιλος Μυτιληναίου)  για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ενεργειακών έργων έως 2GW σε 4 χώρες. Με την συμφωνία αυτή, ο όμιλος ΔΕΗ θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ εκτός από την Ρουμανία, στην οποία έχει ήδη σημαντική παρουσία, στην Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Κροατία.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης