Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Η επιτροπή της Γερουσίας ερευνά 18 παραγωγούς πετρελαίου για συμπαιγνία τιμών με τον ΟΠΕΚ  

ΗΠΑ: Η επιτροπή της Γερουσίας ερευνά 18 παραγωγούς πετρελαίου για συμπαιγνία τιμών με τον ΟΠΕΚ   

Μεταξύ των παραγωγών είναι οι Exxon Mobil, Chevron και ConocoPhillips

 

Η επιτροπή προϋπολογισμού της Γερουσίας των ΗΠΑ ξεκίνησε την Πέμπτη έρευνα σε 18 εγχώριους παραγωγούς πετρελαίου σχετικά με τυχόν προσπάθειες παράνομου συντονισμού των τιμών του πετρελαίου με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

 Στους παραγωγούς που εξετάζει η επιτροπή περιλαμβάνονται η Exxon Mobil, η Chevron και  η ConocoPhillips σύμφωνα με το Reuters. 

 Το ενδιαφέρον για πιθανή συμπαιγνία μεταξύ πετρελαϊκών εταιρειών με ομίλους παραγωγής εντάθηκε  μετά την παραπομπή  του πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Pioneer Natural Resources και μέλος του ΔΣ της  Exxon,  Scott Sheffield από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) τον Μάιο,με την κατηγορία ότι προσπάθησε να συνεννοηθεί με τον ΟΠΕΚ για να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου. Η FTC έκανε την κίνηση καθώς ενέκρινε την αγορά 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Exxon της Pioneer. Ο Sheffield αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της FTC.

 Ο γερουσιαστής Sheldon Whitehouse, Δημοκρατικός και πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού, ζήτησε την έρευνα των εταιρειών.

 
"Κόλπο της χρονιάς"

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα κατά του Sheffield, επιδιώκω να κατανοήσω εάν άλλοι παραγωγοί πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί επίσης να συντονίζονταν με εκπροσώπους του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+ σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου, τις τιμές του αργού και τη σχέση μεταξύ της παραγωγής και της τιμολόγησης του προϊόντα πετρελαίου», ανέφερε ο Whitehouse σε δήλωση.

Ο βιομηχανικός όμιλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) χαρακτήρισε την έρευνα «κόλπο της εκλογικής χρονιάς».

 Η εκπρόσωπος του API, Bethany Williams, δήλωσε: «Αυτό είναι ακόμη ένα κόλπο της εκλογικής χρονιάς για να αποσπάσει την προσοχή από λανθασμένες πολιτικές, καθώς η διοίκηση συνεχίζει να προσβλέπει σε ξένους παραγωγούς για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για προσιτή, αξιόπιστη ενέργεια».

Ο πρόεδρος  Joe Biden, Δημοκρατικός, ελπίζει να κερδίσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.

Ο Whitehouse, διεκδικεί τέταρτη θητεία στη Γερουσία των ΗΠΑ.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης