Ενέργεια

IGU: Οι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια αγορά LNG

IGU: Οι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια αγορά LNG
Ενώ η δυναμικότητα αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν σε περισσότερους από 700 εκατ. τόνους έως το 2030, η παγκόσμια αγορά εξακολουθεί να είναι «εύθραυστη και ευαίσθητη»
Η παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την προσωρινή παύση από πλευράς ΗΠΑ νέων έργων στον κλάδο, των κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια και τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Τετάρτη (26/6) στο Montel η Διεθνής Ένωση Φυσικού Αερίου (IGU).

«Μετά από δύο χρόνια σοβαρών αναταράξεων, η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει μια νέα, αλλά εύθραυστη ισορροπία, δεδομένης της έλλειψης εφεδρικής προσφοράς», αναφέρει η IGU στην έκθεση World LNG, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια δυναμικότητα υγροποίησης έχει αυξηθεί κατά λιγότερο από 1% το 2023 σε 483 εκατ. τόνους/έτος.

Και ενώ η δυναμικότητα αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν σε περισσότερους από 700 εκατ. τόνους (952 δισ. κυβικά μέτρα) έως το 2030, η παγκόσμια αγορά εξακολουθεί να είναι «εύθραυστη και ευαίσθητη» τόσο ως προς τις αβεβαιότητες της προσφοράς όσο και της ζήτησης, γράφει η έκθεση.

Η κατάσταση σε Ευρώπη και Ασία

Στην Ευρώπη, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου διατηρήθηκαν στρατηγικά υψηλότερα ενόψει του χειμώνα, περιορίζοντας την ανάγκη αναζήτησης πρόσθετων ποσοτήτων για το χειμώνα, αναφέρει το IGU.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν την τελευταία φορά σχεδόν κατά 76% γεμάτες, δηλαδή ελαφρώς πιο άδειες από πέρυσι, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Σχετικά με την Ασία, οι χαμηλότερες τιμές LNG τους τελευταίους μήνες είχαν προσελκύσει πολλούς αγοραστές πίσω στην αγορά.

«Μια εμμενής τάση χαμηλών τιμών θα μπορούσε να φέρει ανοδικό κλίμα για τη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, αν και υπάρχει κίνδυνος εάν καθυστερήσουν νέα έργα προσφοράς και επέκτασης», διαβάζουμε στην έκθεση.

Αβεβαιότητες

Αρκετές μεγάλες αβεβαιότητες αντιμετωπίζει η περιορισμένη στην προσφορά αγορά, λέει η IGU.

Η κυριότερη αβεβαιότητα έχει να κάνει με την παύση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εγκρίνει νέα έργα LNG χωρίς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει περισσότερους από 70 εκατ. τόνους/έτος νέας δυναμικότητας.

Ωστόσο, η IGU επεσήμανε τον πιθανό αντίκτυπο των κυρώσεων στο ρωσικό LNG, οι οποίες επηρεάζουν σχεδόν 20 εκατ. τόνους/έτος αναμενόμενης δυναμικότητας.

Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή ήταν επίσης στο επίκεντρο της ανησυχίας, ιδίως λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων των Χούθι που οδήγησαν τα πλοία LNG να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ, διαταράσσοντας τις κανονικές ροές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης