Π.Λαδακάκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη από τους παραγωγούς και διεκδίκησης αποζημιώσεων
Οι περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ αλλά και το φαινόμενο των μηδενικών ή αρνητικών τιμών απειλούν το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα που καταγράφεται αυτή την περίοδο στην ελληνική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών.
Αυτό είναι το μήνυμα των παραγωγών αιολικής ενέργειας οι οποίοι ζητούν να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο σε ότι αφορά τις περικοπές σημειώνοντας ότι οι εννέα μήνες που είναι ο ορίζοντας οριστικοποίησης των αποφάσεων του ΥΠΕΝ για το συγκεκριμένο θέμα, είναι μακρύς χρόνος αβεβαιότητας που ενδεχομένως να παγώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι επικεφαλής του ΕΣΗΑΠΕ και της ΕΛΕΤΑΕΝ σε χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, το 2023 οι περικοπές αιολικής παραγωγής έφθασαν στο 2% του συνόλου, ενώ για το 2024 το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί.
Όπως υποστήριξε ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ οι περικοπές αυτές γίνονται κατά παρέκκλιση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη από τους παραγωγούς και διεκδίκησης αποζημιώσεων.
Τα deals δείχνουν ενίσχυση του ενδιαφέροντος
Με αφορμή και την πρόσφατη εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από την εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar, αλλά και την εξαγορά της Άνεμος από την Motor Oil οι εκπρόσωποι της αιολικής παραγωγής ηλεκτρισμού, σημείωσαν ότι το θετικό επενδυτικό κλίμα που πράγματι υπάρχει για τον ελληνικό τομέα των ΑΠΕ πρέπει να συντηρηθεί και να ενισχυθεί. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «Δεν πρέπει να θολώσει το μήνυμα. Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν θα διατηρηθεί για πάντα αν υπάρχουν απογοητεύσεις».
Μάλιστα σημείωσαν ότι υπάρχει προβληματισμός τόσο από την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών όσο και του τραπεζικού συστήματος για μια σειρά από ζητήματα όπως ο χρόνος αδειοδότησης και πλέον από τη μορφή που έχει λάβει η αγορά λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου φωτοβολταικών στο σύστημα, η οποία οδηγεί σε περικοπές και αρνητικές τιμές.
Ζήτησαν την αναθεωρηθεί της ισορροπίας μεταξύ φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό οι υποψήφιοι επενδυτές να γνωρίζουν τους κανόνες καθώς και το πότε ή εάν θα αποζημιώνονται όταν γίνονται περικοπές.
Επίσης ζητήσαν να αναθεωρηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει την προτεραιότητα ένταξης των νέων έργων στο σύστημα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να πατήσουμε φρένο στα φωτοβολταϊκά και γκάζι στα αιολικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά».
Το σενάριο business as usual που ακολουθείται σήμερα δεν αποδίδει είπαν χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η λύση δεν είναι μόνο οι μπαταρίες αλλά κυρίως η αντλησιοταμίευση και χρειάζεται να επισπευσθεί η εγκατάσταση τέτοιων έργων.
Κατά την άποψη των συλλογικών φορέων της αιολικής ενέργειας το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ πρέπει να περιλαμβάνει ένα πολύ πιο ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών-υδροηλεκτρικών, με αυξημένους στόχους για τα χερσαία αιολικά πάρκα.
Το ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών – υδροηλεκτρικών οδηγεί σε ομαλότερη κατανομή της παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα στο 24ώρο, καθώς ευνοεί την αυξημένη ανανεώσιμη παραγωγή κατά τις μη μεσημβρινές ώρες, όταν δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια δεν περισσεύει και έχει μεγαλύτερη αξία.
Τι πρέπει να περιέχει το ΕΣΕΚ
Ως απαραίτητα μέτρα πολιτικής το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ και την ΕΛΕΤΑΕΝ πρέπει να εμπεριέχει:
- την επείγουσα προώθηση της αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το βέλτιστο, διαχρονικά, μείγμα μπαταριών και αντλησιοταμίευσης,
- τον περαιτέρω εξηλεκτρισμό της οικονομίας, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών, της ψύξης-θέρμανσης, της βιομηχανίας, της χρήσης καυσίμων, κλπ.,
- την περαιτέρω επιτάχυνση της αναβάθμισης και της επέκτασης των ηλεκτρικών δικτύων και ιδιαίτερα των διεθνών διασυνδέσεων.
Οι περικοπές πράσινης ενέργειας πρέπει να είναι το έσχατο μέσο για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος. Η Πολιτεία πρέπει να οριστικοποιήσει άμεσα τις σχετικές αποφάσεις για το μόνιμο πλαίσιο των κανόνων περικοπών, με βάση τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/943 για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.