Τελευταία Νέα

Ολλανδία: Lion και Giga ετοιμάζουν την κατασκευή έργων 300MW και άνω

Ολλανδία: Lion και Giga ετοιμάζουν την κατασκευή έργων 300MW και άνω

Σημαντικό βήμα στον τομέα των ΑΠΕ για τη «χώρα της τουλίπας» (Energy-Storage.news)

 

Η ολλανδική αγορά αρχίζει να αναπτύσσεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) λόγω του ότι σημαντικοί κατασκευαστές έχουν αρχίσει την προετοιμασία έργων που αφορούν τον τομέα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας (BESS).

Η Lion Storage έχει λάβει άδεια κατασκευής για ένα έργο BESS ισχύος 347 MW/1.457 MW, ενώ η Giga Storage ελπίζει να ξεκινήσει την κατασκευή ενός παρόμοιου μεγέθους φέτος.

Αμφότερα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προόδου για την αγορά αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου στην Ολλανδία.

Η Developer Lion Storage έλαβε άδεια κατασκευής για το πρώτο έργο του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας (BESS), Mufasa, όπως ανακοίνωσε στις 24 Ιουνίου 2024 στο LinkedIn.

«Το έργο στην περιοχή του λιμανιού του Vlissingen, στη βόρεια Ολλανδία, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026», είχε ανακοινώσει στο παρελθόν η Lion.

«Η Giga Storage ελπίζει να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου Leopard BESS των 300 MW/1.200 MWh στην Ολλανδία φέτος», δήλωσε ο CCO Lars Rupert στο Energy-Storage.news κατά την εμπορική έκθεση και το συνέδριο ees Europe την περασμένη εβδομάδα.

Το Leopard σχεδιάζεται επίσης σε μια τοποθεσία στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε ένα πρώην εργοστάσιο τήξης αλουμινίου της πλέον χρεοκοπημένης εταιρείας Aldel.

Οι δύο ανακοινώσεις αποτελούν σημαντικά βήματα προόδου για την αγορά αποθήκευσης ενέργειας στην Ολλανδία η οποία είναι πολύ πίσω σε σύγκριση με το γειτονικό Βέλγιο και τη Γερμανία.

Η επιχειρηματική υπόθεση στην Ολλανδία για BESS μεγάλης κλίμακας ήταν γενικά πιο αδύναμη. Μια από τις αιτίες είναι τα υψηλά τέλη δικτύου για τη χρέωση που δεν υπάρχουν στις άλλες χώρες.

Τα δύο μεγαλύτερα επιχειρησιακά έργα στη χώρα είναι συστήματα 62,6MWh και 68MWh (ανήκουν και διαχειρίζονται μια άλλη εταιρεία SemperPower) που κερδίζονται κυρίως μέσω συμφωνιών διοδίων, τις οποίες συζήτησε ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας με το Energy-Storage.news.

 

Ενέργειες για βελτίωση συνθηκών έργων μεγαλύτερης κλίμακας

Πρόσφατα καταβλήθηκαν προσπάθειες από τις ρυθμιστικές αρχές για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη έργων μεγαλύτερης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας των τελών δικτύου και της παροχής επιδοτήσεων για έργα συστεγαζόμενα.

«Καθώς οι ολλανδικές προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση επιταχύνονται, η ζήτηση για ευελιξία αυξάνεται επίσης.

Οι προκλήσεις για το ηλεκτρικό μας δίκτυο δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες. Χωρίς επαρκή αποθήκευση ενέργειας, η Ολλανδία κινδυνεύει να αυξήσει την αστάθεια του δικτύου και τους κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Lion Storage.

Η Giga Storage είναι ο ιδιοκτήτης και ο χειριστής των παλαιότερων έργων της χώρας και πρόσφατα έκανε μεγάλη ώθηση και στο Βέλγιο με ένα έργο 2.400 MWh που ελπίζει επίσης να ξεκινήσει την κατασκευή του το 2025.

Ο Rupert είπε στο Energy-Storage.news ότι η εταιρεία επέλεξε τον πάροχο BESS για το έργο Leopard στην Ολλανδία, αν και δεν το αποκαλύπτει σε αυτό το στάδιο.

Ωστόσο, είπε ότι η εταιρεία θέλει να συνάψει σύμβαση με προμηθευτές Tier 1, πιθανότατα με αυτούς που εδρεύουν στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης