Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Epex Spot: Τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη προκάλεσε η αποσύνδεση των αγορών (Montel)  

Epex Spot: Τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη προκάλεσε η αποσύνδεση των αγορών (Montel)   

Οι χωριστές δημοπρασίες λόγω τεχνικών προβλημάτων στην Epex Spot εκτόξευσαν τις τιμές στην Γερμανία στα 492,04 ευρώ/MWh ενώ στη Γαλλία διαμορφώθηκαν τα 105,98 ευρώ/MWh 

 

 Η αποτυχία σύζευξης των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας την Τρίτη οδήγησε σε τεράστιες διακυμάνσεις τιμών στο πλαίσιο χωριστών δημοπρασιών που διεξήγαγε η Epex Spot και τα αποτελέσματα από την ενιαία ευρωπαϊκή σύζευξη ημερήσιας αγοράς (SDAC).

 Η γερμανική τιμή της επόμενης ημέρας στο Epex διαμορφώθηκε στα 492,04 ευρώ/MWh, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, ενώ στα χρηματιστήρια Nord Pool και EXXA, που παρέμειναν στο SDAC, ήταν μόνο 103,01 ευρώ/MWh και ευθυγραμμισμένο με τις προσδοκίες.

Οι αυστριακές τιμές της επόμενης ημέρας διαπραγματεύτηκαν επίσης με τεράστιο premium στην Epex, στα 236,28 ευρώ/MWh, έναντι μόλις 95,39 ευρώ/MWh στα συνδεδεμένα χρηματιστήρια.

 Τα αποτελέσματα για τη γαλλική δημοπρασία επόμενης ημέρας έδειξαν την αντίθετη εικόνα, με τις τιμές SDAC στα 105,98 ευρώ/MWh σε σύγκριση με τιμή Epex μόλις 2,96 ευρώ/MWh.

Η καθυστέρηση οφειλόταν σε τεχνικά προβλήματα στο Epex Spot που επιβεβαίωσε νωρίτερα στη Montel το ανταλλακτήριο ηλεκτρικής ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι.

Εκπρόσωπος δήλωσε  στη Montel ότι «εργάζεται σε μια εις βάθος ανάλυση των γεγονότων της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του βιβλίου παραγγελιών. Αυτή τη στιγμή, επομένως, δεν είναι δυνατό για το Epex Spot να παρέχει περισσότερες πληροφορίες.”

Είναι το πρόβλημα των δικτύων, που έχει αναλυθεί ότι χρειάζονται επενδύσεις.

 

Το μεγαλύτερο  περιστατικό αποσύνδεσης

Εμπειρογνώμονας σε ευρωπαϊκό TSO, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, πιστεύει ότι η αποσύνδεση ήταν η μεγαλύτερη που είχε δει η ευρωπαϊκή αγορά μέχρι σήμερα. «Δεν νομίζω ότι έχει συμβεί ποτέ αυτό σε τέτοια κλίμακα».

 Δήλωσε  ότι παραμένει ασαφές τι προκάλεσε την αποσύνδεση, αλλά αναμένει ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα για το συμβάν, προσθέτοντας ότι η Epex Spot είχε 24 ώρες για να βρει το πρόβλημα και να το μετριάσει. «Αυτά τα συστήματα ελέγχονται τόσο πολύ, συνήθως τα σφάλματα επιλύονται γρήγορα».

 Οι αποκλίσεις προέκυψαν επειδή η Epex αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει χωριστές δημοπρασίες λόγω τεχνικών προβλημάτων – κάτι που ήταν και ο λόγος για τον οποίο η δημοσίευση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε σοβαρά, ανέφεραν παράγοντες της αγοράς.

 «Οι όγκοι που πωλήθηκαν από άλλες χώρες έλειπαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γερμανικές τιμές ήταν εξαιρετικά υψηλές [στην Epex] και οι γαλλικές τιμές πολύ αδύναμες», εκτιμά trader της αγοράς.

 Η αποσύνδεση εμπόδισε τις εισαγωγές, γεγονός που ανάγκασε τις τιμές να ανέβουν, δήλωσε ο Jean-Paul Harreman, διευθυντής της Montel Analytics. Οι πλειστηριασμοί έπρεπε να πραγματοποιηθούν τοπικά, πράγμα που σήμαινε ότι το τοπικό πλεόνασμα και η έλλειψη τροφοδοτούσαν το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, οι φορείς της αγοράς έπρεπε να πραγματοποιήσουν χωριστή σύζευξη αγοράς για τη σκανδιναβική περιοχή. Τα αποτελέσματα αυτής της δημοπρασίας δεν  έχουν γίνει γνωστά μέχρι την ώρα που δημοσιεύεται το κείμενο.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης