Τελευταία Νέα
Ενέργεια

POLITICO: Τα πυρηνικά στο κλιματικό πρόγραμμα του Μπάιντεν και η ιδέα του Μπιλ Γκέιτς

POLITICO: Τα πυρηνικά στο κλιματικό πρόγραμμα του Μπάιντεν και η ιδέα του Μπιλ Γκέιτς

Ψηφίστηκε δικομματικό νομοσχέδιο που αποκαλύπτει την ελκυστικότητα και τους περιορισμούς της τεχνολογίας - Ιδιωτικές εταιρείες διερευνούν τη δυνατότητα εγκατάστασης μικροαντιδραστήρων

Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί προτεραιότητα στα σχέδια του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για το κλίμα όπως φαίνεται από τη ψήφιση του νόμου ADVANCE (σημαίνει «Επιταχυνόμενη ανάπτυξη ευέλικτων, προηγμένων πυρηνικών για καθαρή ενέργεια»).

Μέσω αυτού θα ωθούσε την αμερικανική πυρηνική βιομηχανία προς τα εμπρός επιταχύνοντας την αδειοδότηση και την έγκριση νέων ερευνητικών πρωτοβουλιών.

Πλέον το νομοσχέδιο περιμένει (μετά την ψήφιση από τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα με σχεδόν ομόφωνη ψηφοφορία) την υπογραφή του «Πλανητάρχη».

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μια πυρηνική βιομηχανία παγκόσμιας κλάσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και βάζουμε τα χρήματά μας εκεί που είναι το στόμα μας», δήλωσε η Jennifer Granholm (Υπουργός Ενέργειας) σε τελετή τον περασμένο μήνα για τον εορτασμό των εγκαινίων ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Κομητεία Μπερκ της Γεωργίας.

Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ 20 και πλέον χωρών που δεσμεύτηκαν πέρυσι να τριπλασιάσουν την πυρηνική τους παραγωγή έως το 2050.

Η ώθηση έχει αναζωπυρώσει γνωστές μάχες σχετικά με τον αντίκτυπο των πυρηνικών στο περιβάλλον και τους κινδύνους της όπλισής του. Ενέπνευσε επίσης νέες καινοτομίες, αλλά λίγες από αυτές έχουν αποφέρει καρπούς.

 

Οι μικροαντιδραστήρες σηματοδοτούν τη νέα γενιά

Μια νέα τάση στα πυρηνικά είναι η ανάπτυξη αρθρωτών «μικροαντιδραστήρων».

Οι μικροαντιδραστήρες είναι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες που μπορούν να μεταφερθούν σε ημιφορτηγό και θεωρητικά παρέχουν φορητή, αξιόπιστη, καθαρή ενέργεια σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί κανένας.

Ιδιωτικές εταιρείες διερευνούν τη δυνατότητα εγκατάστασης μικροαντιδραστήρων στο Wyoming και στο Sasketchawan του Καναδά, με την DOE να διαφημίζει διάφορα πειράματα που υποστηρίζονται από την Advanced Reactor Demonstration.

Πρόγραμμα το οποίο διευκολύνει τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανίας για την προηγμένη πυρηνική ενέργεια.

Όμως, όπως ανέφερε το E&E News Energywire το Νοέμβριο του 2023, το Idaho Falls, διέλυσε αυτό που θα ήταν το πρώτο έργο μικροαντιδραστήρα στον κόσμο, αφού οι εταιρείες κοινής ωφέλειας είπαν ότι δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν εμπορικά την επένδυση.

 

Η ιδέα του Μπιλ Γκέιτς

Μια άλλη ιδέα προέρχεται από τον Μπιλ Γκέιτς.

Ο ιδιοκτήτης της Microsoft ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η πυρηνική του εταιρεία TerraPower άνοιξε το έδαφος στο Ουαϊόμινγκ σε ένα εργοστάσιο που θα ψύχεται με υγρό νάτριο και όχι με νερό (το WEN είχε γράψει σχετικά στις 21/03/2024).

Δεν είναι καινούργια ιδέα.

Περισσότεροι από 20 «γρήγοροι αντιδραστήρες με νάτριο» έχουν λειτουργήσει σε διάφορα σημεία από το 1973. Αλλά ο Γκέιτς και η ομάδα του λένε ότι οι νέοι τους αντιδραστήρες με νάτριο θα είναι ασφαλέστεροι χάρη στις προφυλάξεις που επιτρέπουν οι σύγχρονοι υπολογιστές.

Philanthropy-Biggest-Donations

Ο νόμος ADVANCE ενισχύει τη σύντηξη

Στη συνέχεια, υπάρχει η σύντηξη η οποία χρησιμοποιεί ακραία θερμότητα για να συνδυάσει δύο άτομα και να παράγει τεράστιες ποσότητες ενέργειας ως υποπροϊόν. Παραμένει όμως όνειρο.

Ο νόμος ADVANCE καθοδηγεί τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών να υποβάλει έκθεση για την ανάπτυξη της σύντηξης και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε στις 24/6/2024 ότι ανοίγει μια νέα βάση δεδομένων για τα κράτη μέλη να μοιράζονται δεδομένα που μπορούν να υποστηρίξουν τη μοντελοποίηση σύντηξης και προσομοίωση.

 

Οι ενέργειες του Κογκρέσου

Το CHIPS and Science Act (τεχνολογικό επίτευγμα του προηγούμενου Κογκρέσου), αφαίρεσε επίσης τη χρηματοδότηση για καινοτομίες στην πυρηνική ενέργεια.

Επέκτεινε ένα πρόγραμμα του Τμήματος Ενέργειας για την παροχή τεχνογνωσίας και χρηματοδότησης σε πανεπιστήμια που επιδιώκουν πυρηνική έρευνα.

Ο νόμος ενίσχυσε τις αλυσίδες εφοδιασμού για σπάνια ορυκτά που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν νέους, καθαρότερους και πιο σταθερούς πυρηνικούς σταθμούς και εξουσιοδότησε τη NASA να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εξερεύνησης της πυρηνικής πρόωσης και ενός πιθανού πυρηνικού αντιδραστήρα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη Σελήνη.


Στόχος
του νόμου ADVANCE

Δεδομένης της διάχυτης κατάσταση της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή, μεγάλο μέρος του νόμου ADVANCE στοχεύει στην επέκταση της πειραματικής εργασίας και στην επιτάχυνση της ρύθμισης γύρω από την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας.

Λέει στην πυρηνική επιτροπή να συμπεριλάβει στη δήλωση της αποστολής της ότι ο κανονισμός «δεν περιορίζει άσκοπα τη μη στρατιωτική χρήση ραδιενεργών υλικών και την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας ή τα οφέλη της μη στρατιωτικής χρήσης ραδιενεργών υλικών και τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας στην κοινωνία», μια σαφή προειδοποιητική βολή.

Σε εκείνους που θα χρησιμοποιούσαν τη γραφειοκρατία για να επιβραδύνουν τα πυρηνικά έργα, ενθαρρύνει επίσης τις διαδικασίες ταχείας αναθεώρησης για τεχνολογία όπως οι μικροαντιδραστήρες και οι αντιδραστήρες ψύξης με νάτριο.


Το εμπόδιο για τις νέες μορφές πυρηνικής ενέργειας

Ωστόσο, το πραγματικό εμπόδιο για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη νέων μορφών πυρηνικής ενέργειας δεν είναι με την πλευρά της εξίσωσης της κυβέρνησης: είναι οι τεράστιες δαπάνες κεφαλαίου που απαιτούνται για να καταστεί η τεχνολογία κερδοφόρα, όπως φαίνεται στο καταργημένο έργο μικροαντιδραστήρα του Αϊντάχο.

Όπως τόνισε ο John Timmer της Ars Technica σε μια λεπτομερή ανάλυση του νόμου ADVANCE:

«αυτό που χρειάζεται η πυρηνική ενέργεια είναι μια μαζική οικονομική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας από την κυβέρνηση για να κατασκευαστεί και αυτό το νομοσχέδιο δεν το παρέχει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης