Η Πολιτεία των ΗΠΑ θα το πετύχει μέσω αποθήκευσης ενέργειας 6 GW - Οι στόχοι για παραγωγή από ΑΠΕ έως το 2030 και μηδενικών εκπομπών έως το 2040
Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ενέκρινε ένα σχέδιο για την Πολιτεία προκειμένου να πετύχει 6 GW αποθήκευσης ενέργειας έως το 2030, που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του αιχμής φορτίου ηλεκτρικής ενέργειάς της, σύμφωνα με δήλωση του Γραφείου του Κυβερνήτη.
Ο οδικός χάρτης είναι ένα πλήρες σύνολο συστάσεων για την επέκταση των προγραμμάτων αποθήκευσης ενέργειας της Νέας Υόρκης ώστε να αποκαλυφθεί οικονομικά η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε ολόκληρη την Πολιτεία και να ενισχυθεί η αξιοπιστία του δικτύου και η ανθεκτικότητα των πελατών.
Θα υποστηρίξει επίσης μια ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης που εκτιμάται ότι θα μειώσει το προβλεπόμενο μελλοντικό κόστος του ηλεκτρικού συστήματος σε όλη την αμερικάνικη Πολιτεία κατά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια, με οφέλη όπως η βελτίωση της δημόσιας υγείας λόγω της μειωμένης έκθεσης σε επιβλαβείς ρύπους από ορυκτά καύσιμα.
Στόχοι έως το 2040
Η ανακοίνωση υποστηρίζει τους στόχους Climate Leadership and Community Protection Act για παραγωγή 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της Πολιτείας από ΑΠΕ έως το 2030 και 100% μηδενικών εκπομπών ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040.
Κατά την ολοκλήρωση των σχεδίων για τον οδικό χάρτη, το προσωπικό του Τμήματος Δημόσιας Υπηρεσίας και η Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης Ενέργειας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYSERDA), αξιολόγησαν πιθανές μεταρρυθμίσεις της αγοράς και οικονομικούς μηχανισμούς προμηθειών για την επίτευξη 6 GW.
Επίσης προσδιόρισαν απαιτήσεις έρευνας και ανάπτυξης για να εδραιωθεί η τεχνολογία για αποθήκευση μεγάλης διάρκειας.
Οι υπηρεσίες εξέτασαν επίσης προσεγγίσεις για την ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας με τρόπο που να επιτρέπει την εξάλειψη των πιο ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα της Πολιτείας, όπως πρότεινε η Κυβερνήτρια Kathy Hochul στην ομιλία της για την Πολιτεία το 2022.
Ο οδικός χάρτης θα ξεκινήσει προγράμματα για την προμήθεια επιπλέον 4,7 GW νέων έργων αποθήκευσης σε ολόκληρο τον τομέα αποθήκευσης ενέργειας χύδην (μεγάλης κλίμακας), λιανικής (κοινοτικής, εμπορικής και βιομηχανίας) και οικιακούς τομείς αποθήκευσης ενέργειας στο κράτος.
Οι μελλοντικές προμήθειες, σε συνδυασμό με το 1,3 GW της υπάρχουσας αποθήκευσης ενέργειας που προμηθεύεται ή έχει ήδη σύμβαση με το Δημόσιο και κινείται προς την εμπορική λειτουργία, θα επιτρέψει στο κράτος να επιτύχει τον στόχο των 6 GW έως το 2030.
Οι λεπτομέρειες του οδικού χάρτη περιλαμβάνουν:
- 3.000 MW νέας αποθήκευσης χύδην, αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 1εκατομμύριο σπίτια για έως και 4 ώρες, που θα προμηθεύονται μέσω ενός νέου ανταγωνιστικού μηχανισμού πίστωσης αποθήκευσης δείκτη, ο οποίος αναμένεται να παρέχει μακροπρόθεσμη βεβαιότητα στα έργα μεγιστοποιώντας παράλληλα την εξοικονόμηση πόρων για τους καταναλωτές.
- 1.500 MW νέας αποθήκης λιανικής, επαρκής για να τροφοδοτήσει περίπου 500.000 σπίτια για έως και 4 ώρες και 200 MW νέας οικιακής αποθήκευσης, αρκετά για να τροφοδοτήσει 120.000 σπίτια για έως και δύο ώρες, που θα υποστηριχθεί μέσω της επέκτασης της υπάρχουσας περιοχής του NYSERDA- συγκεκριμένα προγράμματα κινήτρων μπλοκ·
- Αξιοποίηση τουλάχιστον του 35% της χρηματοδότησης του προγράμματος για την υποστήριξη έργων που παρέχουν οφέλη σε μειονεκτούσες κοινότητες (DAC) και στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών των εργοστασίων αιχμής ορυκτών καυσίμων, με περικοπές προγραμμάτων για έργα που βρίσκονται στην περιφέρεια της πολιτείας, δεδομένης της υψηλής συγκέντρωσης DAC και φυτά κορυφαίας?
- Απαίτηση από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μελετήσουν τις δυνατότητες έργων αποθήκευσης ενέργειας υψηλής αξίας για την παροχή οικονομικά αποδοτικών υπηρεσιών μεταφοράς και διανομής που δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμες μέσω των υφιστάμενων αγορών.
- Συνεχής ιεράρχηση των υφιστάμενων προγραμμάτων για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη που σχετίζονται με αξιόπιστες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας. και
- Καταβολή του ισχύοντος μισθού ως προγραμματική απαίτηση για έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1 MW και άνω, αποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη δέσμευση του κράτους να οδηγεί σε θέσεις εργασίας που υποστηρίζουν την οικογένεια με καθαρή ενέργεια.
www.worldenergynews.gr