Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα πρώτα ρήγματα στις σινορωσικές σχέσεις – Η περίπτωση της Wison

Τα πρώτα ρήγματα στις σινορωσικές σχέσεις – Η περίπτωση της Wison
Παράλληλα, η κινεζική εταιρεία δήλωσε ότι αποφάσισε να πωλήσει το σύνολο των μετοχών της στην Zhoushan Wison Offshore & Marine
Η κινεζική εταιρεία κατασκευής FLNG Wison New Energies αποφάσισε να διακόψει όλα τα εν εξελίξει ρωσικά έργα, ανακοινώνοντας επίσης ότι θα σταματήσει αμέσως και επ' αόριστον να αναλαμβάνει οποιoδήποτε νέο ρωσικό project.

Σύμφωνα με το LNG Prime, η Wison New Energies, γνωστή προηγουμένως ως Wison Offshore & Marine, προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή (21/6).

«Εκτιμούμε τις καλές σχέσεις που έχουμε οικοδομήσει με τους Ρώσους εταίρους μας στο παρελθόν και υπολογίζουμε στη δουλειά που έχουμε κάνει μαζί. Ωστόσο, ενόψει του στρατηγικού μέλλοντος της εταιρείας, πρέπει να λάβουμε αυτή τη δύσκολη απόφαση», ανέφερε η Wison.

Παράλληλα, η κινεζική εταιρεία δήλωσε ότι αποφάσισε να πωλήσει το σύνολο των μετοχών της στην Zhoushan Wison Offshore & Marine.

Η Wison και οποιαδήποτε θυγατρική της Wison δεν θα έχει καμία συμμετοχή στη νέα μετοχική σύνθεση της Zhoushan, δήλωσε η εταιρεία.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση στους σχετικούς εταίρους και υπαλλήλους και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να χειριστούμε σωστά όλα τα θέματα που θα πρικύψουν ώστε να διασφαλίσουμε μια ομαλή μετάβαση», έγραψε η Wison.

Το Arctic LNG 2

Πίσω στο 2019, η Wison ξεκίνησε την κατασκευή μονάδων στο ναυπηγείο Zhoushan για το έργο Arctic LNG 2 υπό την εποπτεία της Novatek, στο πλαίσιο σύμβασης με την Technip, ενώ άρχισε να παραδίδει αυτές τις μονάδες το 2021.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Novatek ολοκλήρωσε την εγκατάσταση της πρώτης πλατφόρμας, η οποία θα εξυπηρετούσε το έργο Arctic LNG 2 που βρίσκεται στη χερσόνησο Gydan.

Η πρώτη GBS έχει δυναμικότητα περίπου 6,6 εκατ. τόνους ετησίως, όπως και οι άλλες δύο μονάδες που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Ρωσία, η Novatek ξεκίνησε την παραγωγή LNG από την πρώτη μονάδα τον Δεκέμβριο, αλλά δεν στέλνει LNG από το έργο λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ και της έλλειψης πλοίων.

Πέρυσι, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι η Novatek σχεδίαζε να κατασκευάσει έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αεριοστρόβιλο για τη μονάδα Arctic LNG 2 χρησιμοποιώντας τεχνολογία της Wison και της Harbin Guanghan Gas Turbine για να αντικαταστήσει την Baker Hughes.

Τρίτο FLNG

Η ανακοίνωση της Wison σχετικά με τη ρωσική επιχείρηση ήρθε μία ημέρα αφότου η εταιρεία εξασφάλισε σύμβαση από μονάδα της Genting για την κατασκευή πλωτής μονάδας LNG αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Μετά την ολοκλήρωσή της το 2026, το FLNG των 1,2 εκατ. τόνων ετησίως θα εγκατασταθεί στην Ινδονησία.

Αυτή είναι η τρίτη σύμβαση FLNG της Wison, μετά τις συμβάσεις με την Exmar και την Eni και επίσης θα είναι η πρώτη εγκατάσταση FLNG στην Ινδονησία και η ένατη FLNG στον κόσμο.

Η Wison κέρδισε σύμβαση από την ιταλική Eni τον Δεκέμβριο του 2022 για την κατασκευή ενός FLNG μήκους 380 μέτρων και δυναμικότητας 2,4 εκατ. τόνων ετησίως και ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες για το έργο τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα την εγκατάσταση όλων των δεξαμενών SPB στο FLNG, το οποίο θα εξυπηρετεί το υπεράκτιο έργο Marine XII FLNG στο Κονγκό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης