Ενέργεια

EE: Η αστάθεια στην αγορά φυσικού αερίου θα συνεχιστεί έως το 2027 (Montel)

EE: Η αστάθεια στην αγορά φυσικού αερίου θα συνεχιστεί έως το 2027 (Montel)
Η αγορά θα παραμείνει σφιχτή το 2025, αλλά μέχρι το 2027 θα μπορούσε να χαλαρώσει, επιστρέφοντας ενδεχομένως στις τιμές που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022
Ο ανταγωνισμός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα διατηρήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου ευμετάβλητες τουλάχιστον μέχρι το 2026-27, δήλωσε στο Montel ο Cristian Signoretto, πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Ένωσης Φυσικού Αερίου Eurogas.

Ωστόσο, οι νέες πηγές LNG και οι συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές και στην διαφοροποίηση θα μπορούσαν να φέρουν σταθερότητα μακροπρόθεσμα, είπε.

«Γύρω στο 2026-2027, νέα αποθέματα LNG, ιδίως από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, θα μπουν στην αγορά. Αναμένουμε μια πιο ισορροπημένη αγορά με λιγότερο ευμετάβλητες εξελίξεις στις τιμές», συμπλήρωσε.

Στα 30-35 ευρώ/MWh οι τιμές

Ο Signoretto αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα κυμανθούν γύρω στα 30-35 ευρώ/MWh κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η αγορά θα παραμείνει σφιχτή το 2025, αλλά μέχρι το 2027 θα μπορούσε να χαλαρώσει, επιστρέφοντας ενδεχομένως στις τιμές που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Το συμβόλαιο φυσικού αερίου αναφοράς της ηπείρου για τον πρώτο μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF διαπραγματευόταν για τελευταία φορά γύρω στα 34 ευρώ/MWh.

Βραχυπρόθεσμα, οι πιθανές διαταραχές θα μπορούσαν να προέλθουν από τον ανταγωνισμό για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, με πιθανά σενάρια όπως η τρέχουσα περίοδος τυφώνων στις ΗΠΑ να αυξάνουν τους κινδύνους, σημείωσε ο Signoretto.

Άλλοι παράγοντες είναι η γεωπολιτική αστάθεια όσον αφορά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, το πόσο ψυχρός θα εξελιχθεί ο χειμώνας, καθώς και η λήξη της σύμβασης σχετικά με τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στο τέλος του έτους.

«Όλοι περιμένουν να μην ανανεωθεί, αλλά θα δούμε», τόνισε με νόημα ο Signoretto.

Ο Signoretto, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής των παγκόσμιων δραστηριοτήτων φυσικού αερίου της ιταλικής Eni, δήλωσε ότι αναμένει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να μειώνει την κατανάλωση φυσικού αερίου και να διαφοροποιεί τις πηγές της επενδύοντας σε μεγαλύτερη ικανότητα υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης