Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OilPrice: Γιατί η πρόβλεψη του IEA για το «Peak Oil» είναι καλή για τους επενδυτές ενέργειας  

OilPrice: Γιατί η πρόβλεψη του IEA για το «Peak Oil» είναι καλή για τους επενδυτές ενέργειας   

Κάθε φορά που επανέρχεται η συζήτηση για την ¨αιχμή” το πετρέλαιο κινείται υψηλότερα

 

 

Αυτή την εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εξέδωσε μια έκθεση που προβλέπει ότι η «αιχμή του πετρελαίου» το υψηλό όλων των εποχών στη ζήτηση πετρελαίου, θα φτάσει το 2029 αλλά σύμφωνα με το OilPrice κάθε φορά που αυτή η πρόβλεψη επανέρχεται στην επιφάνεια, το πετρέλαιο στην πραγματικότητα κινείται ψηλότερα.

 Σύμφωνα με editorial του ΟilPrice, υπάρχουν άλλοι λόγοι εκτός από την έκθεση του IEA για αυτό, αλλά υπάρχει μια λογική γιατί οι φαινομενικά πτωτικές προβλέψεις για το πετρέλαιο αιχμής, ειδικά όταν προέρχονται από συνήθως αξιόπιστες και καλά ενημερωμένες πηγές όπως ο IEA, έχουν συχνά ανοδικό αντίκτυπο που μπορεί να διατηρηθεί  για κάποιο χρονικό διάστημα. 

 Τέτοιες αναφορές και προβλέψεις επηρεάζουν τους υπολογισμούς των παραγωγών και των μεταφορέων πετρελαίου, σχετικά με τους χειριστές δεξαμενόπλοιων, για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη της προσφοράς εν αναμονή μιας δραστικής πτώσης της ζήτησης που, μέχρι στιγμής, δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ πραγματικά.


Αυξάνεται η ζήτηση

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι πρέπει αναπόφευκτα να έρθει κάποια στιγμή. Τα EV δεν αντικαθιστούν τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης; Δεν είναι ορατές οι ανεμογεννήτριες και οι μεγάλες όχθες ηλιακών συλλεκτών παντού; Το πετρέλαιο δεν δέχεται επίθεση από περιβαλλοντολόγους; Ναι, αλλά αυτά σχύουν εδώ και αρκετό καιρό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προβλέψεις για το πετρέλαιο αιχμής είναι τόσο αληθινές, και ωστόσο η ζήτηση για πετρέλαιο συνεχίζει να αυξάνεται.

 Το γεγονός είναι ότι ζούμε σε έναν κόσμο έντασης ενέργειας. Κάθε φορά που κάποιος στον κόσμο βγαίνει από τη φτώχεια, τα πρώτα πράγματα που αγοράζουν είναι καταναλωτές ενέργειας. Κάποια μορφή μηχανοκίνητης μεταφοράς, ίσως, ένα ψυγείο ή τηλεόραση, ή, πιο πιθανό αυτές τις μέρες, ένα κινητό τηλέφωνο. Και, για όσους εντάσσονται στην καταναλωτική κοινωνία, οι ανησυχίες για την ενεργειακή απόδοση δεν είναι πολυτέλεια που μπορούν να αντέξουν οικονομικά. 

Στη συνέχεια, προστίθεται το γεγονός ότι η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης για την οποία ακούμε συνεχώς χρειάζεται τεράστιους διακομιστές που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσουν και ένα σωρό άλλα πράγματα που συνεχίζουν να αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας και μια κατάρρευση της ζήτησης για πετρέλαιο ή οποιαδήποτε πηγή ενέργειας, φαίνεται πολύ μακριά.

 

Προσαρμογή μοντέλων

Κι όμως, όταν μια «αξιόπιστη» πηγή όπως ο IEA λέει ότι έρχεται η κορύφωση του πετρελαίου, όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου προσαρμόζουν τα μοντέλα ζήτησης προς τα κάτω. Αυτό κράτησε σφιχτή την παγκόσμια αγορά για αρκετό καιρό, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλα οικονομικά σοκ στο σύστημα. 

Αυτός είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο, με εξαίρεση την κορύφωση της πανδημίας, το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από 50 δολάρια την τελευταία περίπου δεκαετία. Η φυσική κατάσταση της αγοράς, όταν όλοι είναι πεπεισμένοι ότι έρχεται η αιχμή του πετρελαίου είναι ελαφρώς ανεπαρκής.

 Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι να αγοράζουν βιαστικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου κάθε πρωί, ανεξάρτητα από το τι προτείνει η θεμελιώδης ή τεχνική ανάλυση κάθε μέρα. 

 Το πετρέλαιο θα συνεχίσει να παρουσιάζει διακυμάνσεις όπως πάντα, με τις αρκετά ισχυρές ανοδικές διακυμάνσεις και τις σημαντικές διορθώσεις που το καθιστούν τόσο εμπορεύσιμο να συνεχίζονται, αλλά, εκτός οικονομικής καταστροφής, θα διαπραγματεύεται με υψηλό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη ιδιοκτησία των αποθεμάτων πετρελαίου θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς για τους επενδυτές, ανεξάρτητα από το πόσο ορισμένες πηγές λένε ότι το τέλος πλησιάζει.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης