Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: 15 χρόνια πίσω από την Κίνα στην τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας (Reuters)

ΗΠΑ: 15 χρόνια πίσω από την Κίνα στην τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας (Reuters)
Η Κίνα έχει 27 πυρηνικούς αντιδραστήρες υπό κατασκευή με μέσο χρονοδιάγραμμα κατασκευής περίπου επτά ετών, πολύ πιο γρήγορα από άλλα κράτη
15 χρόνια πίσω έχει αφήσει προς το παρόν η Κίνα τις ΗΠΑ ως προς την ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας, σύμφωνα με σχετική έρευνα που εκπόνησε το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Καινοτομίας Πληροφορικής της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το Reuters, η αιτία για αυτό είναι ότι η εκτεταμένη κινεζική χρηματοδότηση δίνει το προβάδισμα στο Πεκίνο, έναντι του μεγάλου αντιπάλου του.

Η Κίνα έχει 27 πυρηνικούς αντιδραστήρες υπό κατασκευή με μέσο χρονοδιάγραμμα κατασκευής περίπου επτά ετών, πολύ πιο γρήγορα από άλλα κράτη.

«Η ταχεία ανάπτυξη από την Κίνα ολοένα και πιο σύγχρονων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με την πάροδο του χρόνου παράγει σημαντικές οικονομίες κλίμακας και αποτελέσματα μάθησης μέσω της πράξης, και αυτό υποδηλώνει ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πλεονέκτημα στη σταδιακή καινοτομία σε αυτόν τον τομέα στο μέλλον», ανέφερε η έκθεση.

Η στάση του Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο πυρηνικών σταθμών στον κόσμο και η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι η πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν χωρίς εκπομπές είναι κρίσιμη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, μετά την έναρξη λειτουργίας δύο μεγάλων σταθμών στη Τζόρτζια το 2023 και το 2024 δεν κατασκευάζονται πυρηνικοί αντιδραστήρες στις ΗΠΑ. Ένα εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας που είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί ακυρώθηκε πέρυσι.

Οι κρατικές τράπεζες της Κίνας μπορούν να προσφέρουν δάνεια έως και 1,4%, πολύ χαμηλότερα από τα διαθέσιμα στις δυτικές οικονομίες.

Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας του ασιατικού γίγαντα έχει επωφεληθεί από τη συνεχή κρατική υποστήριξη και τις στρατηγικές τοπικής προσαρμογής που επέτρεψαν στην Κίνα να κυριαρχήσει σε τομείς όπως η ανανεώσιμη ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης