Αν και η παραγωγή πετρελαίου ενισχύθηκε μόνο 1% η καύση έφθασε τα 148 δισ. κυβικά μέτρα
Οι εταιρείες πετρελαίου σε όλο τον κόσμο έκαψαν πέρυσι το περισσότερο φυσικό αέριο τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ αύξησαν επίσης την ένταση της εξαιρετικά ρυπογόνου πρακτικής, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας την Πέμπτη.
Μόλις έξι χρόνια πριν την επίτευξη του στόχου της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διακοπή της καύσης, οι εταιρείες έκαψαν περίπου 148 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2023, αύξηση 7% από το 2022, παρόλο που η παραγωγή αργού πετρελαίου αυξήθηκε μόνο κατά 1% την ίδια περίοδο.
Η γεώτρηση για πετρέλαιο συχνά παράγει επίσης φυσικό αέριο, και ορισμένες εταιρείες επιλέγουν να εκτοξεύουν ή να καίνε αυτό το αέριο αντί να το συλλαμβάνουν και να το αποθηκεύουν, υποστηρίζοντας συνήθως ότι η κατασκευή της υποδομής που απαιτείται δεν είναι εμπορικά βιώσιμη.
Απαιτείται επείγουσα δράση
Η αύξηση των καύσεων υπερέβη τις μειώσεις που σημειώθηκαν το 2021 και το 2022, ανέφερε η έκθεση από το Global Gas Flaring Tracker της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτοντας ότι «οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση της καύσης αερίου δεν ήταν βιώσιμες και απαιτείται επείγουσα δράση».
Η εξάλειψη της πρακτικής θα περιόριζε τουλάχιστον 381 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα σε επιβλαβείς για το περιβάλλον εκπομπές που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.
«Ουσιαστικές μειώσεις στην ένταση της καύσης αερίου και της έντασης καύσης μπορούν να επιτευχθούν μέσω αποτελεσματικών συνεργασιών και της δημιουργίας λύσεων για τη δημιουργία εσόδων από το σχετικό αέριο», ανέφερε η έκθεση.
Εννέα μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αντιπροσωπεύουν το 75% της καύσης και το 46% της παραγωγής πετρελαίου. Πρόκειται για τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βενεζουέλα, την Αλγερία, τη Λιβύη, τη Νιγηρία και το Μεξικό, κατά σειρά όγκων φυσικού αερίου που καίγονται.
Η έκθεση ανέφερε ότι η Αλγερία και η Βενεζουέλα είχαν μειώσει την καύση, αλλά αυτό το όφελοες διαβρώθηκε από το Ιράν, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λιβύη, μεταξύ άλλων.
Η ένταση της έκρηξης, ή ο όγκος του αερίου που εκτοξεύεται ανά βαρέλι πετρελαίου που παράγεται, είναι η υψηλότερη στις χώρες που πλήττονται από αστάθεια, συγκρούσεις ή βία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με τη Σχολή Ορυχείων του Κολοράντο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολόγισε τα ποσοστά έκρηξης με βάση δεδομένα από δορυφόρους.
www.worldenegynews.gr