Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Σερβία στον δρόμο της πυρηνικής ενέργειας

Η Σερβία στον δρόμο της πυρηνικής ενέργειας
Τον Απρίλιο, η Σερβία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την EDF
Το υπουργείο Ενέργειας της Σερβίας ανακοίνωσε την Τετάρτη (19/6) ότι προκήρυξε διαγωνισμό για την εκπόνηση προκαταρκτικής τεχνικής μελέτης για τη διερεύνηση της πιθανής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας σε μη στρατιωτικό επίπεδο στη χώρα.

Με βάση το Energy Market Price, oι εμπειρογνώμονες που θα επιλεγούν θα πρέπει να διεξάγουν λεπτομερή ανάλυση των διαθέσιμων τεχνολογιών στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) και των συμβατικών αντιδραστήρων, ανέφερε το υπουργείο στην πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 16 Ιουλίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εκτιμώμενη αξία του υπό ανάθεση έργου ανέρχεται σε 14,6 εκατομμύρια δηνάρια (137.600 δολάρια/128.000 ευρώ), και οι εργασίες του έργου αναμένεται να ξεκινήσουν στο β’ τρίμηνο του 2025 και να ολοκληρωθούν εντός οκτώ μηνών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανακοινώνοντας την επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού, ο υπουργός Ενέργειας Ντουμπράβκα Ντζέντοβιτς Χαντάνοβιτς δήλωσε ότι ο γαλλικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Electricite de France (EDF) έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία.

Τον Απρίλιο, η Σερβία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την EDF για την καθιέρωση μακροπρόθεσμης συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια στρατηγική εταιρική σχέση με την EDF για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης του πολιτικού πυρηνικού προγράμματος στη Σερβία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη στήριξη για την ανάπτυξη κατάλληλου προσωπικού και την ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία ενδιαφέρεται να αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα SMR για να ενισχύσει τις ενεργειακές της δυνατότητες στο μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης