Ενέργεια

Γαλλία: H Γερουσία ζητά από την κυβέρνηση να αγοράσει «χρυσή μετοχή» στην TotalEnergies

Γαλλία: H Γερουσία ζητά από την κυβέρνηση να αγοράσει «χρυσή μετοχή» στην TotalEnergies

Στόχος να ασκήσει βέτο σε πιθανή μετακίνηση στις ΗΠΑ

 

Η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να αγοράσει μια «χρυσή μετοχή» στην TotalEnergies για να έχει λόγο στις στρατηγικές αποφάσεις της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της ευθυγράμμισης των δραστηριοτήτων της με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την άσκηση βέτο σε οποιαδήποτε πιθανή μετακίνηση προς τις ΗΠΑ σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Σύμφωνα με το Reuters η έκθεση ακολουθεί σχεδόν έξι μήνες ακροάσεων από μια ειδική επιτροπή σχετικά με το εάν οι παγκόσμιες δραστηριότητες της TotalEnergies είναι ευθυγραμμισμένες με τους κλιματικούς στόχους της ίδιας της Γαλλίας.

Με τις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία σε δύο εβδομάδες, δεν είναι σαφές τι θα κάνει ένα νέο νομοθετικό σώμα με τις 33 συστάσεις της έκθεσης.
«Θέλουμε η Total να παραμείνει γαλλικός όμιλος και πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση — μπορεί να μην ευχαριστεί τους επενδυτές, αλλά ναι, στοχεύουμε στην επιστροφή της κυριαρχίας», δήλωσε ο Γερουσιαστής του Πράσινου Κόμματος Yannick Jadot, ο οποίος παρουσίασε τα πορίσματα της επιτροπής.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει μία μόνο μετοχή σε εγχώριες εταιρείες που θεωρούνται στρατηγικές και να τη μετατρέψει σε μια λεγόμενη «χρυσή μετοχή», επιτρέποντάς της να εμποδίσει ορισμένες ενέργειες, όπως εξαγορά ή πώληση βασικής επιχειρηματικής μονάδας, εάν κριθεί επιζήμια για το εθνικό συμφέρον.

Tα σχέδια Pouyanné

Τον Μάιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanné, δήλωσε ότι διερευνά μια πιθανή κύρια εισαγωγή στη Νέα Υόρκη, επικαλούμενος την αυξανόμενη επενδυτική βάση των ΗΠΑ και τους λιγότερους Ευρωπαίους μετόχους. Αλλά είπε επίσης ότι η εταιρεία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλλία.

Ο Jadot είπε ότι η επιτροπή απέρριψε την ιδέα της αγοράς κεφαλαίου 5% στην TotalEnergies από την κυβέρνηση με κόστος περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, επειδή η Γαλλία δεν μπορούσε να το αντέξει οικονομικά και για να αποφύγει την ανησυχία των υπαρχόντων επενδυτών ότι το κράτος θα μπορούσε να αναζητήσει να αυξήσει το μερίδιό της στο μέλλον.
Η έκθεση της Γερουσίας συνέστησε επίσης στη Γαλλία να σταματήσει οικειοθελώς την εισαγωγή ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου —η TotalEnergies κατέχει μερίδιο 19,4% στη ρωσική παραγωγό Novatek— και να πιέσει για κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό LNG.
Ο Jadot είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιταχθεί στα έργα που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, όπου δραστηριοποιείται επίσης η TotalEnergies, ως εναλλακτική λύση στη ρωσική προμήθεια, δεδομένης της θέσης της Γαλλίας ως συμμάχου της Αρμενίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης