Τελευταία Νέα
Ενέργεια

POLITICO: Οι ΗΠΑ δαπανούν 900 εκατ. δολ. σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

POLITICO: Οι ΗΠΑ δαπανούν 900 εκατ. δολ. σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να ανταγωνιστούν την Κίνα η οποία είναι 10 έως 15 χρόνια μπροστά στον εν λόγω τομέα - Αντιδρούν οι περιβαλλοντολόγοι

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να δώσει ώθηση στην πυρηνική ενέργεια των ΗΠΑ για να ξεπεράσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κίνας στην κατασκευή της επόμενης γενιάς αντιδραστήρων τέτοιου τύπου.

Η πυρηνική ενέργεια υποστηρίζεται τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός σημαντικού αντιδραστήρα στις ΗΠΑ έχει γίνει σχεδόν αδύνατος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει χρηματοδότηση 900 εκατομμυρίων δολαρίων για μικρούς προηγμένους αντιδραστήρες που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και να αναπτυχθούν πιο εύκολα, με την ελπίδα να επιταχύνει την ανάπτυξη ενέργειας χωρίς άνθρακα που είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα, όπως υποστηρίζει ο Zach Bright στο POLITICO.

Το Κογκρέσο είναι επίσης έτοιμο να περάσει ένα δικομματικό νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα για να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης για την τεχνολογία.

Θα ήταν η μεγαλύτερη ομοσπονδιακή υποστήριξη που έχει δει ο κλάδος εδώ και περίπου 2 δεκαετίες.


Ο ανταγωνισμός με την Κίνα - Οι ΗΠΑ είναι πίσω 10 έως 15 χρόνια

Παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο ηγέτης των πυρηνικών στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής, η Κίνα πλησιάζει γρήγορα.

Οι ΗΠΑ είναι 10 έως 15 χρόνια πίσω από την Κίνα στην τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ιδρύματος Πληροφορικής και Καινοτομίας.

Η Κίνα κατασκευάζει 27 αντιδραστήρες, με στόχο 150 νέους αντιδραστήρες έως το 2035.

Το πιο πρόσφατο μεγάλο έργο πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ (μια επέκταση ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων του εργοστασίου Vogtle στη Georgia), ήρθε σε χρόνια αργότερα από το προγραμματισμένο και υπερδιπλάσιο της αρχικής εκτίμησης κόστους πριν ανοίξει τελικά πέρυσι.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να γίνουν και πάλι ηγέτης στη βιομηχανία πυρηνικών αντιδραστήρων, θα πρέπει επίσης να υιοθετήσουν μια συνεκτική εθνική στρατηγική και μια προσέγγιση “συνολικής κυβέρνησης” παρόμοια με αυτή της Κίνας», ανέφερε η έκθεση.


Ακόμα περιμένει αναγέννηση… ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει την πυρηνική ενέργεια βασικό συστατικό στις προσπάθειές του να καθαρίσει την κλιματική ρύπανση του ηλεκτρικού δικτύου.

Όμως στις ανταγωνιστικές ενεργειακές αγορές η πυρηνική ενέργεια δεν τα πήγε τόσο καλά όσο η φθηνότερη παραγωγή φυσικού αερίου και η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Μέχρι στιγμής, οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες έχουν επίσης αποδειχθεί πολύ ακριβοί για τους εμπορικούς κατασκευαστές για να τους φέρουν στο δίκτυο.

Ο μοναδικός Αμερικανός κατασκευαστής με σχέδιο εγκεκριμένο από την Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή ακύρωσε ένα μεγάλο έργο στο Αϊντάχο στα τέλη του περασμένου έτους.


Οι αντιδράσεις των περιβαλλοντολόγων

Η απόρριψη των ραδιενεργών αποβλήτων των αντιδραστήρων είναι επίσης γεμάτη, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μην διαθέτουν μόνιμο χώρο αποθήκευσης. Το πυρηνικό υλικό σε λάθος χέρια μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο.

Αυτό οδήγησε πολλές περιβαλλοντικές ομάδες να αντιταχθούν στις προσπάθειες για την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας, παρά τα κλιματικά οφέλη.

«Η Γερουσία και ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει γρήγορα να συνέλθουν και να απορρίψουν τις επικίνδυνες και απρόσιτες ψευδείς υποσχέσεις για τοξική πυρηνική ενέργεια», δήλωσε πρόσφατα η Wenonah Hauter (Εκτελεστική Διευθύντρια του Food and Water Watch).

Η Food and Water Watch είναι ομάδα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) με έδρα την Ουάσιγκτον (έχει γραφείο και στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια) η οποία εστιάζει στην εταιρική και κυβερνητική λογοδοσία σχετικά με τα τρόφιμα, το νερό και την υπερβολή των επιχειρήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης