Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Ιράν αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου αψηφώντας τις ΗΠΑ (Oil Price)

Το Ιράν αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου αψηφώντας τις ΗΠΑ (Oil Price)
Το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στα 4 εκατομμύρια bpd
Καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει το Ιράν να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου της, σήμερα (19/6) ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Jawad Owji.

«Με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του προέδρου Ραΐσι στον τομέα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, οφείλω να δηλώσω ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει στην εξουσία στις ΗΠΑ δεν μπορεί να εμποδίσει τις εξαγωγές και την παραγωγή ιρανικού πετρελαίου», τόνισε ο Owji δήλωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας, σύμφωνα με ιρανικά μέσα που επικαλείται το Oil Price.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια, το Ιράν έχει αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ιράν εγκαινίασε 150 νέα έργα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, συνολικής αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού πριν από λίγες ημέρες που μετέδωσε το πρακτορείο Shana.

Κατά 20% ισχυρότερη η ιρανική πετρελαιοβιομηχανία

Η πετρελαϊκή βιομηχανία αναπτύχθηκε κατά 20% πέρυσι, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης οποιουδήποτε τομέα της εγχώριας οικονομίας, ανέφερε ο Owji.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός δήλωσε ότι το Ιράν θα δρομολογήσει σύντομα 32 νέα έργα συνολικής αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στα 4 εκατομμύρια bpd, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim της χώρας στα τέλη Μαΐου, όπως αναφέρει το Reuters.

Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο, αλλά το αρχικό δημοσίευμα του Tasnim ανέφερε ότι το οικονομικό συμβούλιο υπό τον προσωρινό πρόεδρο του Ιράν Μοχάμαντ Μοχμπέρ ενέκρινε σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου της χώρας από 3,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Το Ιράν είναι πρόθυμο να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν μειώσει σημαντικά την αγορά του πετρελαίου του.

Ακόμα κι έτσι πάντως, το Ιράν ανέφερε πρόσφατα αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου, με τη μέση ημερήσια εξαγωγή για το πρώτο τρίμηνο να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, στα 1,56 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa.

Τέλος, να τονιστεί ότι για το 2023, η χώρα εξήγαγε κατά μέσο όρο 1,29 εκατ. bpd, δηλαδή 50% περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης