Τελευταία Νέα

Η Αυστρία διαθέτει 18 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας

Η Αυστρία διαθέτει 18 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας

Θα έχουν χωρητικότητα μεταξύ 51 kWh και 1 MWh - Στη χρηματοδότηση μετέχει το Υπουργείο Κλιματικής Δράσης (BMK) της χώρας

Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ (19 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε επιχορηγήσεις θα διατεθούν για έργα «μεσαίου μεγέθους» κατανεμημένης κλίμακας αποθήκευσης ενέργειας στην Αυστρία.

Το Ταμείο για το Κλίμα και την Ενέργεια της χώρας προκήρυξε νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για «Μεσαίου μεγέθους συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας» χωρητικότητας μεταξύ 51 kWh και 1 MWh σε αποθήκευση ενέργειας.

Τα έργα μπορεί να είναι είτε νέα είτε επεκτάσεις υφιστάμενων συστημάτων για να πληρούν τις προδιαγραφές μεγέθους.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Προστασίας του Κλίματος (BMK) παρέχει 10 εκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση, ενώ 7,9 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Η προθεσμία υποβολής προτάσεων έργων είναι η 28η Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 12:00 τοπική ώρα.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα έργα θα πρέπει να λειτουργούν με τρόπο που να ωφελεί το δίκτυο μέσω της αλληλεπίδρασής τους με άλλα μέρη του ενεργειακού συστήματος.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων απευθύνεται ιδιαίτερα σε επενδυτές που θέλουν να βελτιστοποιήσουν τη δική τους κατανάλωση ενέργειας που παράγεται στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις τους για να βοηθήσουν στη σταθερότητα του δικτύου.

Άνθρωποι, εταιρείες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δημόσιοι φορείς, εργολάβοι και ενεργειακές κοινότητες είναι όλοι επιλέξιμοι για αίτηση, με το πολύ 5 έργα να επιτρέπονται ανά οντότητα.

Η ανακοίνωση δεν καθόριζε μια τεχνολογία, αλλά σε αυτή την κλίμακα οι τεχνολογίες πιθανότατα θα χρησιμοποιούν ηλεκτροχημική αποθήκευση, συνηθέστερα ιόντων λιθίου.


Η
Leonore Gewessler (Υπουργός Προστασίας του Κλίματος) δήλωσε:

«Μέχρι το 2030, θέλουμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια μόνο από καθαρές πηγές ενέργειας. Τα μεσαίου μεγέθους συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μας δίνουν τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πιο αποτελεσματικά και έτσι να πετύχουμε τον στόχο μας».

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί, φαίνεται ότι τα περισσότερα έργα που στοχεύονται ως μέρος αυτού θα είναι εφαρμογές πίσω από το μετρητή (BTM).

Ωστόσο, η αγορά κλίμακας δικτύου μετωπικού μετρητή (FTM) της χώρας αναπτύσσεται επίσης, με ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας 20 MWh (BESS) που τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2023 από τον κατασκευαστή NGEN, το μεγαλύτερο της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης