Το παρασκήνιο του αδιεξόδου και ο αμφιλεγόμενος ρόλος του Μισέλ
Τελικά δεν είναι τόσο εύκολη η συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τις νέες δομές στα αξιώματα της ΕΕ, ενώ το εγχείρημα σκιάζεται παράλληλα από την αποτυχία του Προέδρου Μακρόν και τη διαφαινόμενη ήττα του στις γαλλικές εκλογές.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε και θα έχει αυξημένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να καταλήξουν στις 27-28 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του skai.gr, όλα έδειχναν πως υπήρχε εκ των προτέρων συναίνεση τόσο υπέρ της υποψηφιότητας της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για μία δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και την υποψηφιότητα του τέως πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, εκ μέρους των Σοσιαλιστών, για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και για την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, εκ μέρους των Φιλελευθέρων, για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν, όταν για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έριξε στο τραπέζι την ιδέα η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να σπάσει και τη θέση να μοιραστούν τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και το ΕΛΚ.
Πιο αναλυτικά η ιδέα η οποία ανήκει στον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, αφορά στο να αρχίσει ο νέος κύκλος με πρόεδρο τον Σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα και έπειτα από 2,5 χρόνια η θέση να περάσει στα χέρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Όπως ήταν επόμενο οι Σοσιαλιστές αντέδρασαν έντονα με το ΕΛΚ να επιμένει όχι μόνο να διεκδικεί τη νέα θητεία της προεδρίας της Κομισιόν αλλά και το ήμισυ της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στις δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι η συνάντηση ήταν «μία καλή ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά ότι «τα πολιτικά κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους» και τις επόμενες ημέρες «θα έχουμε την ευκαιρία να εργαστούμε περαιτέρω και να προετοιμάσουμε τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε».
Αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται αναφέρει ότι ο κ. Σαρλ Μισέλ δεν ήταν ιδιαιτέρως… βοηθητικός, αντιθέτως αντί να προσπαθεί ώστε να υπάρξει συμφωνία, επέτρεπε συνεχώς να προκύπτουν νέα δεδομένα στο τραπέζι.
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter, o πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, άσκησε δριμεία κριτική υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «η βούληση των Ευρωπαίων πολιτών αγνοήθηκε στις Βρυξέλλες» επισημαίνοντας ότι νικητής είναι η Δεξιά, όχι η Αριστερά, ούτε οι Φιλελεύθεροι και γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, «θα πολεμήσουμε κατά των γραφειοκρατών που είναι υπέρ της μετανάστευσης και υπέρ του πολέμου».
Έχοντας «εξορισθεί» πλέον από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Όρμπαν έφερε αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα Φον Ντερ Λάιεν και επεδίωξε συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας και επικεφαλής της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έδειχνε ιδιαιτέρως δυσαρεστημένη από τις προσπάθειες συναδέλφων της να την παραγκωνίσουν επιλέγοντας να κρατήσει τα χαρτιά της, προς το παρόν, κλειστά.
Από την πλευρά του, ο αποδυναμωμένος από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν τόνισε, αν και συγκρατημένα, ότι «μία συμφωνία είναι κοντά» παραπέμποντας για τις τελικές αποφάσεις στην προγραμματισμένη Σύνοδο στις 27-28 Ιουνίου.
Ήταν η πρώτη συνάντηση των «27» μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές και μπορεί οι αποφάσεις να αναβάλλονται για μία εβδομάδα αργότερα, ο χρόνος όμως εξακολουθεί να πιέζει αφού όπως έχουν επικοινωνήσει οι Ευρωπαίοι και γεωπολιτικά, με τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και πολιτικά, με την πιθανή επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις διαρκείας.
Έντονο παρασκήνιο - Σε ρόλο «ρυθμιστή» η Μελόνι
Στις θέσεις παρά το γεγονός ότι πρόκειται για διαδικασία που αφορά ξεκάθαρα το Ευρωκοινοβούλιο, συνυπολογίζεται και εκείνη του προεδρείου του, όπου η Μαλτέζα πολιτικός του ΕΛΚ Ρομπέρτα Μέτσολα θα «μοιραστεί» την πενταετή θητεία κατά το ήμισυ (2,5 χρόνια) με κάποιον υποψήφιο εκ μέρους των σοσιαλιστών, πιθανότατα Ισπανό.
Πέραν των διαπραγματευτών εκ μέρους των 3 ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, ρόλο «ρυθμιστή» παίζει ξεχωριστά και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, που αισθάνεται ενισχυμένη από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και λόγω της αύξησης των εδρών της ευρωομάδας των συντηρητικών και μεταρρυθμιστών, ECR, κυρίως με την εκλογική επιτυχία του κόμματός της, Αδέλφια της Ιταλίας.
Για την «ψήφο εμπιστοσύνης» ιδίως προς το πρόσωπο της υποψήφιας του ΕΛΚ Φον ντερ Λάιεν (ιδιαίτερα για την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο) η Τζόρτζια Μελόνι ζητά ήδη «ανταλλάγματα», που μεταφράζονται σε αυτή την περίπτωση σε ένα δυνατό «χαρτοφυλάκιο» στο νέο κολέγιο των Επιτρόπων της, που να έχει σχέση είτε με την οικονομία (σ.σ. όπως σήμερα με τον Πάολο Τζεντιλόνι) ή τον ανταγωνισμό, είτε με το εμπόριο.
Τα χαρτοφυλάκια αυτά, φυσικά, τα διεκδικούν και άλλες χώρες με το ίδιο ή μεγαλύτερο πολιτικό, και όχι μόνο, «βάρος», όπως η Γαλλία. Παρίσι και Ρώμη φαίνεται ότι ενδιαφέρονται εξάλλου και για τη νέα θέση επιτρόπου Άμυνας.
www.worldenergynews.gr