Χρηματιστήριο & Αγορές

Αναζητείται σταθεροποίηση στις 1400 μονάδες

Αναζητείται σταθεροποίηση στις 1400 μονάδες

 

 

Η πίεση από τις κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές μεταφέρθηκε και στην εγχώρια Αγορά η οποία δεν κατάφερε να βρει ένα αντίμετρο ισορροπίας νέων την εβδομάδα που πέρασε.

Η πτώση της Ευρώπης βρήκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε αναμονή επιχειρηματικών νέων έχοντας ωστόσο προεξοφλήσει αποτελέσματα,

μερίσματα και ένα καλό σετ από μάκρο που αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού, το ΑΕΠ του α’ τριμήνου και τον πληθωρισμό.

Η προσφορά ήταν εντονότερη στις τράπεζες οι οποίες είχαν υποστηρίξει την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας και ανάλογη της πτώσης που κατέγραψε πανευρωπαϊκά ο κλάδος.

Η παράμετρος του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών (7 Ιουλίου) έχει αλλάξει τα δεδομένα μειώνοντας την διάθεση ανάληψης κινδύνου γεγονός που εκφράστηκε σε εκροές από τη θεσμική διαχείριση χωρίς να αφήσει ασυγκίνητη και την εγχώρια αγορά.

Πλέον η ελληνική αγορά έχει ανακτήσει τον συσχετισμό με την τάση του εξωτερικού και θα χρειαστεί νέο ή νέα για μια εκ νέου αυτονόμηση.

Στο εξωτερικό ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά αυτή την εβδομάδα καθώς εντάθηκε η ανοδική δυναμική στις μετοχές της τεχνολογίας με την Apple να βρίσκεται στον προσκήνιο μετά την ανακοίνωση υιοθέτησης λογισμικού ΑΙ στην επόμενη γενιά κινητών τηλεφώνων.

Παράλληλα οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αύξησαν τις πιθανότητες μείωσης επιτοκίων της Fed πριν από το τέλος του έτους αλλά και την προοπτική περισσότερων μειώσεων μέσα στο 2025.

Στον αντίποδα η Ευρώπη δείχνει να ταλαιπωρείται από την αβεβαιότητα που

προκαλεί η εκλογική αναμέτρηση στην Γαλλία στο τέλος του μήνα στον απόηχο των αποτελεσμάτων ευρωεκλογών και της ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων.

Η ερχόμενη εβδομάδα έχει περιορισμένες ανακοινώσεις σημαντικού ενδιαφέροντος με κυριότερες αυτές την Τρίτη 18 Ιουνίου (Λιανικές πωλήσεις

ΗΠΑ) και την Πέμπτη 20 Ιουνίου (Επιτόκια, Τράπεζα Αγγλίας) γεγονός που μάλλον θα διατηρήσει την εστίαση στις πολιτικές εξελίξεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει την διαφυγή που επιχείρησε από το στενό εύρος που ορίζουν οι δύο κινητοί μέσοι των 50 και 30 ημερών με αποτέλεσμα να καταγράψει νεότερο χαμηλό από τις αρχές Ιουνίου (1424 μονάδες) λύνοντας τον τοπικό σχηματισμό συσσώρευσης καθοδικά.

Μετά από αυτή την εξέλιξη φαίνεται ότι δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα αποφύγει την υποχώρηση προς την στήριξη που βρίσκεται στις 1395 – 1.399 μονάδες κλείνοντας και το ανοδικό χάσμα που εκκρεμεί από τις 19 Μάιου.

Με το λύσιμο της συσσώρευσης η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων τεχνικών δεικτών είναι καθαρά πτωτική, ενώ το δυνητικό περιθώριο όπως φαίνεται από τους ταλαντωτές μπορεί να επεκταθεί σε δεύτερο χρόνο και προς τις 1.350 μονάδες.

Θα αναμέναμε περαιτέρω διολίσθηση της αγοράς δεδομένης της έντασης των ρευστοποιήσεων της Παρασκευής και σταθεροποίηση της πέριξ των επιπέδων των 1400 μονάδων πριν την πρώτη ουσιαστική ανοδική αντίδραση.

Η ένταση των συναλλαγών θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το χαρακτήρα της αντίδρασης καθώς και τον ορίζοντα εκτόνωσης της.

Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα εγχώρια γεγονότα η εβδομάδα που ξεκινάει.

Την Τρίτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου ο ΑΔΜΗΕ, ενώ την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του MSCI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών με αρκετό ελληνικό ενδιαφέρον.

Την ίδια ημέρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τερνα Ενεργειακή.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx.

Επισημαίνεται τέλος ότι το μεσημέρι της Παρασκευής λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Ιούνιο.

ΠΙΝΑΚΑΣ_ΒΕΤΑ_2.png



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης