H αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο υπόσχεται «ολική ρήξη» με τις πολιτικές του Μακρόν
Η γαλλική αριστερά δημιούργησε ένα ενιαίο μέτωπο την Παρασκευή, δεσμευόμενη για «ολική ρήξη» με τις πολιτικές του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εάν κερδίσει την αναμέτρηση, ενώ η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» εάν το κόμμα της βγει νικηφόρο σύμφωνα με το france24.com. Εν τω μεταξύ το γαλλικό χρηματιστήριο σήμερα υποχώρησε 2,66% και ο eurostoxx 1,96%.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή κατέπληξε τη Γαλλία προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου, με δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, αφού η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (NR) της Λεπέν σημείωσε υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων της κεντρώου συμμαχίας του στις ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας.
Μετά από τέσσερις ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων, αριστεροί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του σκληρού αριστερού France Unbowed (LFI), των Σοσιαλιστικών, Κομμουνιστικών και Πρασίνων κομμάτων ανακοίνωσαν αργά την Πέμπτη ότι συμφώνησαν σε μια προεκλογική συμμαχία που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Την Παρασκευή, αποκάλυψαν ένα κοινό μανιφέστο, του οποίου τα κύρια μέτρα περιελάμβαναν την απόρριψη των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων του Μακρόν για τη μετανάστευση και το συνταξιοδοτικό, εάν κερδίσουν τις κάλπες.
«Θα είναι είτε η ακροδεξιά είτε εμείς», είπε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεσμεύτηκε να «υπερασπιστεί ανελλιπώς την κυριαρχία και την ελευθερία του ουκρανικού λαού» και να παράσχει στο Κίεβο παραδόσεις όπλων.
Ο συνασπισμός πρότεινε επίσης την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία.
Ο “μόνος τρόπος”
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο κορυφαίος αριστερός Γάλλος πολιτικός Ραφαέλ Γκλούξμαν συμπορεύθηκε με τον συνασπισμό -- παρά τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων του -- λέγοντας ότι ήταν ο "μόνος τρόπος" για να αποτραπεί μια ακροδεξιά νίκη.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Γαλλία στην οικογένεια της Λεπέν», δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter ο 44χρονος Γκλούξμαν, ο οποίος ηγήθηκε της λίστας που υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Το όνομα της συμμαχίας είναι ένα νεύμα στο Λαϊκό Μέτωπο, μια πολιτική συμμαχία που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1936 για την καταπολέμηση του φασισμού.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Λεπέν θα αυξήσει μαζικά την κοινοβουλευτική του παρουσία από τις σημερινές 88 από τις 577 έδρες.
Το ακροδεξιό Εθνικό Συλλαλητήριο ήταν παλαιότερα γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο, το οποίο συνιδρύθηκε από το πρώην μέλος των Waffen-SS Pierre Bousquet το 1972.
Η Λεπέν ανέλαβε ως ηγετική φυσιογνωμία του Εθνικού Μετώπου από τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, μετονομάζοντάς το και στάθηκε τρεις φορές ως υποψήφια του για την προεδρία.
Άγνωστο ποιος θα ηγηθεί
Ο Γκλούξμαν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι βύθισε τη Γαλλία «στο χάος». «Από την Κυριακή το βράδυ, έχω έναν κόμπο στο στομάχι μου», είπε. Παραμένει ασαφές ποιος θα ηγηθεί του Νέου Λαϊκού Μετώπου και θα γινόταν πρωθυπουργός σε περίπτωση νίκης. Ο Γκλούξμαν απέκλεισε το ενδεχόμενο του επιθετικού ηγέτη του LFI, Τζιν Μελανσό, λέγοντας: «Χρειαζόμαστε κάποιον που μπορεί να επιτύχει συναίνεση».
Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος, δήλωσε επίσης υπέρ της νέας ένωσης, λέγοντας ότι οι αριστερές δυνάμεις «έχουν ξεπεράσει τις διαφορές τους».
Προχωρώντας στην προεκλογική εκστρατεία στο Pas-de-Calais στη βόρεια Γαλλία, η Λεπέν ισχυρίστηκε ότι η Εθνική Συσπείρωση θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας».
«Πρέπει να βγάλουμε τη Γαλλία από την αποτελμάτωση», είπε ο 55χρονος, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος για τέταρτη φορά στις προεδρικές εκλογές του 2027.
«Θα συγκεντρώσουμε όλους τους Γάλλους -- άνδρες και γυναίκες καλής θέλησης -- που γνωρίζουν την καταστροφική κατάσταση στη χώρα μας», είπε.
Διαμάχες στα δεξιά κόμματα
Αντίθετα, άλλα δεξιά κόμματα βυθίστηκαν σε εσωτερικές διαμάχες. Ο Έρικ Σιότι, ηγέτης των κυρίαρχων συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, έσπασε ένα ιστορικό ταμπού αυτή την εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα σχηματίσει εκλογική συμμαχία με την ακροδεξιά NR. Η υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος τον απέμπεψε αμέσως.
Ο Σιότι επιμένει ότι παραμένει πρόεδρος του κόμματος και αμφισβητεί την εκδίωξή του στο δικαστήριο.
Το πολιτικό γραφείο των Ρεπουμπλικανών πραγματοποίησε νέα συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή και επιβεβαίωσε την αποπομπή του Σιότι, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του κόμματος.
Ο 28χρονος πρόεδρος της NR, Τζόρνταν Μπαρντέλα, είπε ότι το ακροδεξιό κόμμα και οι Ρεπουμπλικάνοι θα θέσουν κοινούς υποψηφίους σε 70 από τις 577 κοινοβουλευτικές περιφέρειες της Γαλλίας, χαιρετίζοντας αυτό που είπε ότι ήταν μια «ιστορική συμφωνία». Είπε ότι ήθελε να αποκτήσει την "ευρεία δυνατή πλειοψηφία”.
Προκλητικός ο Μακρόν
Ο Μακρόν παρέμεινε προκλητικός, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία την Πέμπτη, είπε ότι οι ομόλογοί του της G7 επαίνεσαν την κίνησή του.
«Όλοι είπαν: «Αυτό είναι θαρραλέο»», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.
Ανέφερε ότι ήλπιζε να κερδίσει πόντους φιλοξενώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου, λέγοντας ότι οι Γάλλοι θα ήθελαν ηγέτες "που έχουν προετοιμαστεί για αυτούς τους Αγώνες".