Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Al Ghais για ΙΕΑ: Ο ΟΠΕΚ δεν βλέπει αιχμή της ζήτησης πετρελαίου μακροπρόθεσμα

Al Ghais για ΙΕΑ: Ο ΟΠΕΚ δεν βλέπει αιχμή της ζήτησης πετρελαίου μακροπρόθεσμα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ χαρακτήρισε την έκθεση του IEA "επικίνδυνο σχόλιο, ειδικά για τους καταναλωτές, και θα οδηγήσει μόνο σε ενεργειακή αστάθεια

 

Ο ΟΠΕΚ δεν βλέπει αιχμή στη ζήτηση πετρελαίου στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του και αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί στα 116 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2045 και μπορεί να είναι υψηλότερη, δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε σε έκθεσή του την Τετάρτη ότι βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να κορυφώνεται έως το 2029, με περίπου 106 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) προς το τέλος της δεκαετίας.
Ο Hathaim Al Ghais, γράφοντας στο Energy Aspects, χαρακτήρισε την έκθεση του IEA "επικίνδυνο σχόλιο, ειδικά για τους καταναλωτές, και θα οδηγήσει μόνο σε ενεργειακή αστάθεια σε δυνητικά άνευ προηγουμένου κλίμακα".

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος ομαδοποιεί τον ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχει κάνει μια σειρά από βαθιές περικοπές της παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώνουν την παραγωγή τους κατά 5,86 εκατομμύρια bpd συνολικά, ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.
Αυτό περιλαμβάνει περικοπές 3,66 εκατομμυρίων bpd, τις οποίες ο όμιλος συμφώνησε στις 2 Ιουνίου να παρατείνει κατά ένα χρόνο μέχρι το τέλος του 2025, και περικοπές 2,2 εκατομμυρίων bpd, τις οποίες ο OPEC+ θα καταργήσει σταδιακά κατά τη διάρκεια ενός έτους από τον Οκτώβριο.

Διαφωνίες με ΙΕΑ

Ο ΙΕΑ είπε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αρχίσει να συρρικνώνεται το 2030, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα ενισχύσουν την προσφορά.
Ο Al Ghais είπε ότι παρόμοιες αφηγήσεις είχαν αποδειχθεί λανθασμένες στο παρελθόν, όπως ο IEA που υποδηλώνει ότι η ζήτηση βενζίνης είχε κορυφωθεί το 2019 ή ότι η ζήτηση άνθρακα είχε κορυφωθεί το 2014.

«Στον ΟΠΕΚ, βλέπουμε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 4 mb/d κατά τη διετία 2024 και 2025, με άλλους οργανισμούς να βλέπουν επίσης αύξηση άνω των 3 mb/d. Ακόμη και ο IEA βλέπει ανάπτυξη 2 mb/d κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 0,8 mb/d το 2026. Έπειτα, υποχωρεί δραματικά σε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα χρόνια έως το 2030», σημείωσε.
"Αυτό είναι ένα μη ρεαλιστικό σενάριο, ένα σενάριο που θα επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Είναι απλώς μια συνέχεια της αφήγησης του ΙΕΑ κατά του πετρελαίου."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης