Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μικρότερη κατά 1 δισ. η 2η δημοπρασία υδρογόνου στην ΕΕ (Hydrogen Insight)

Μικρότερη κατά 1 δισ. η 2η δημοπρασία υδρογόνου στην ΕΕ (Hydrogen Insight)
Τον Νοέμβριο του 2023, η εν ενεργεία πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπαινίχτηκε ότι ο δεύτερος γύρος της EHB θα έχει προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ
Η δεύτερη δημοπρασία υδρογόνου που έχει προκηρύξει για το φθινόπωρο του 2024 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου (EHB) της ΕΕ για την επιδότηση έργων πράσινου υδρογόνου (Η2) θα έχει προϋπολογισμό μόλις 1,2 δισ. ευρώ (1,3 δισ. δολάρια), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
 
Όπως διαβάζουμε στο Hydrogen Insight, το ποσό αυτό είναι κατά 1 δισ. ευρώ μικρότερο από αυτό που αρχικά προβλεπόταν, με την ΕΕ να φαίνεται απρόθυμη να δημοπρατήσει περισσότερες επιδοτήσεις, κάτι που δυσαρεστεί όπως είναι εύλογο τους ενδιαφερόμενους παίκτες.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης των ενδιαφερόμενων μερών στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (12/6) σχετικά με τον ετήσιο προϋπολογισμό του Ταμείου Καινοτομίας του μπλοκ, από το οποίο προέρχεται και το ποσό που θα δημοπρατήσει η EHB.
 
Το ποσό του 1,2 δισ. επιβεβαιώθηκε τόσο από την εμπορική ένωση Hydrogen Europe, όσο και από τον Alexandru Floristean, επιχειρησιακό εταίρο στο επενδυτικό ταμείο υδρογόνου FiveT με έδρα την Ελβετία, ο οποίος προέβη και σε σχετική ανάρτηση στο LinkedIn.
 
Από τον προϋπολογισμό των 1,2 δισ. ευρώ, τα 200 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά σε έργα που σχετίζονται με την αξιοποίηση του υδρογόνου στον τομέα της ναυτιλίας,  δήλωσε ο Floristean.
 
Για το όριο προσφορών
 
Το ανώτατο όριο προσφορών για τον δεύτερο γύρο έχει επίσης μειωθεί στα 3,5 ευρώ/kg, σε σχέση με τα 4,5 ευρώ/kg που προβλέπονταν στην πιλοτική δημοπρασία, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα, ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ένα αμφισβητούμενο ζήτημα, καθώς η πιλοτική δημοπρασία εκκαθαρίστηκε τελικά στα 0,48 ευρώ/kg, χαμηλότερα ακόμη και από ό,τι ανέμεναν οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές, θέτοντας το ερώτημα αν και κατά πόσο οι επιδοτήσεις για έργα πράσινου υδρογόνου είναι τελικά τόσο κρίσιμες για την ΕΕ. 
 
Με την πιλοτική δημοπρασία να υποστηρίζει έργα συνολικής ισχύος 1,5 GW, η δεύτερη δημοπρασία, με επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να υποστηρίξει επιπλέον 2,2 GW, εάν εκκαθαριστεί σε παρόμοιες τιμές.
 
Η δεύτερη δημοπρασία θα αυξήσει επίσης την πίεση προς τους επιτυχόντες να ξεκινήσουν νωρίτερα τα έργα τους, με το χρονικό διάστημα για να μπει σε λειτουργία το έργο να μειώνεται στα τρία έτη από τη συμφωνία επιχορήγησης, σε σύγκριση με τα πέντε χρόνια που προβλέπονταν στην πιλοτική δημοπρασία.
 
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία ήδη από το 2028.
 
Οι υποσχέσεις της φον ντερ Λάιεν
 
Τον Νοέμβριο του 2023, η εν ενεργεία πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπαινίχτηκε ότι ο δεύτερος γύρος της EHB θα έχει προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ, λέγοντας σε ακροατήριο σε συνέδριο στις Βρυξέλλες στο οποίο συμμετείχε το Hydrogen Insight ότι την άνοιξη του 2024, θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος δημοπρασιών, φτάνοντας σε συνολική αξία τα 3 δισ. ευρώ.
 
Αυτό θεωρήθηκε ευρέως εκείνη την περίοδο - μεταξύ άλλων από την Hydrogen Europe και την εμπορική ένωση Renewable Hydrogen Coalition (RHC) - ότι όλος ο προϋπολογισμός των 3 δισ. ευρώ θα εξαντλούνταν έως την άνοιξη του 2024, μετά την πιλοτική δημοπρασία των 800 εκατ. ευρώ.
 
Έκτοτε, ωστόσο, η δημοπρασία μεταφέρθηκε για το φθινόπωρο και, σύμφωνα με τον Floristean, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τον Ιούνιο στους ενδιαφερόμενους φορείς ότι, ενώ παραμένει δεσμευμένη για τον συνολικό προϋπολογισμό των 3 δισ. ευρώ, δεν είχε ποτέ την πρόθεση να εξαντλήσει τον προϋπολογισμό σε δύο δημοπρασίες.
 
Ωστόσο, η RHC κατηγόρησε την ΕΕ ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της και κάλεσε το μπλοκ να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τον δεύτερο γύρο όπως είχε αρχικά υποσχεθεί.
 
"Το ποσό αυτό είναι κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ μικρότερο από αυτό που είχε υποσχεθεί, υπολειπόμενο της αναγκαίας κλίμακας", ανέφερε σε ανάρτησή η RHC στο LinkedIn. "Η πολυμορφία των υποβληθέντων έργων και οι ανταγωνιστικές προσφορές στην πρώτη πιλοτική δημοπρασία αποδεικνύουν την ετοιμότητα του κλάδου. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα έργα δεν μπόρεσαν να υποστηριχθούν και το πράσινο ασφάλιστρο που καταβάλλουν οι αποδέκτες παραμένει πολύ υψηλό, αν θέλουμε να επεκταθούμε. Εν τω μεταξύ, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός εντείνεται και ο χρόνος εξαντλείται. Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την κούρσα για τις θέσεις εργασίας, τις βιομηχανίες και την καθαρή τεχνολογία που είναι ανθεκτικές στο μέλλον".
 
Τέλος, σημειώνεται πως το Ταμείο Καινοτομίας θα έχει προϋπολογισμό 4,8 δισ. ευρώ
 
Εκτός από τα 1,2 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τον δεύτερο γύρο του EHB, 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για νέα έργα μπαταριών και τα υπόλοιπα 2,6 δισ. ευρώ για συμβατικές επιχορηγήσεις.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης